7 Natuurlijke remedies bij rosacea

Rosacea is een van de meest onbegrepen huidproblemen waarmee veel mensen kampen. En dat is ook niet vreemd omdat rosacea ook een van minst onderzochte huidproblemen is. De meeste artsen en wetenschappers zijn blijkbaar meer geïnteresseerd in onderzoek naar de symptomen en de bestrijding daarvan, dan naar de oorzaken. Rosacea is ten slotte geen levensbedreigende aandoening.

Wat is rosacea precies?

Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij de bloedvaten in het gezicht zijn opgezet, waardoor je voortdurend een vlammend uiterlijk hebt, vooral op de wangen en de neus. De symptomen uiten zich voornamelijk in roodheid van deze huidzones, kleine opgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. Vaak wordt rosacea in het beginstadium verward met acne, vanwege de puistjes en bultjes.

In plaats van een eindeloos traject met een dermatoloog of de huisarts in te slaan, kan je met de volgende 7 natuurlijke remedies aan de slag om je rosacea te verminderen. Uiteraard is het erg belangrijk ook de leefstijl en het voedingspatroon uitvoerig onder de loep te nemen, aangezien de darmfunctie van grote invloed is op de huid.

Natuurlijke remedies bij rosacea

Rauwe Kanuka honing

rosacea natuurlijke remediesKanuka honing is minder bekend dan Manuka honing. Kanuka honing wordt in Nieuw-Zeeland al eeuwen gebruikt voor het helen van wonden en het verminderen van littekens. Ook heeft honing de unieke eigenschap vocht vast te kunnen houden en heeft het een zuurgraad tussen 3,2 en 4,5, waardoor het in staat is de aanwas van bacteriën te voorkomen.

Volgens Honeylab wetenschapsdirecteur Shaun Holt, die ook doceert aan Victoria University van Wellington, wordt rosacea veroorzaakt door mijten en aanverwante bacteriën die zich diep in de huid nestelen. De symptomen zijn een ontstekingsreactie op deze kolonisatie. Rauwe Kanuka honing doodt micro-organismen op een effectieve manier en vermindert ontstekingen, beweert Holt.

De klinische studies naar Kanuka honing werden uitgevoerd door het Medical Research Institute van Nieuw-Zeeland. De proeven toonden aan dat de combinatie 90% medische Kanuka honing en 10% glycerol een effectieve natuurlijke remedie kan zijn voor rosacea, waarbij ongeveer één op de drie mensen een klinisch significante verbetering bemerkt na acht weken gebruik. Bij 13% van de deelnemers aan het onderzoek was de rosacea na verloop van tijd volledig verdwenen.1

Zink

In zijn boek Real Cause Real Cure, adviseert dr. Jacob Teitelbaum zink als een behandeling. Een supplement van 100 mg zinksulfaat lijkt goed te werken bij de behandeling van rosacea, aangezien het veilig en effectief is en weinig bijwerkingen heeft.

Appelciderazijn

Appelciderazijn kan niet alleen voor acne, maar ook voor rosacea een zeer nuttige natuurlijke remedie zijn. Het kan worden gebruikt als ​​natuurlijk ontsmettingsmiddel en kan helpen het aantal gisten en bacteriën op de huid te verminderen. Het advies is wel te kiezen voor een verdunning van ongeveer 1 deel appelciderazijn op 5 delen water, aangezien de zuurgraad zeer laag is en deze juist de toch al geïrriteerde huid nog erger kan maken. Wees bij het gebruik van appelciderazijn zeer voorzichtig, omdat elke huid anders reageert. Het kan altijd dat prompt jouw huid hypergevoelig reageert. Test dus altijd eerst een heel klein stukje huid voordat je ermee aan de slag gaat. Lees daarover ook het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen.

Groene Thee

Hoewel groene thee geen wonderen verricht, kan het bij rosacea wel verlichting geven van symptomen. Door groene thee op het gezicht aan te brengen kan het de roodheid en ontsteking van rosacea verminderen. Van groene thee bestaat het vermoeden dat het anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Met name Matcha groene thee bevat een aantal waardevolle voedingsstoffen, die in geen enkele andere theesoort zo veelvuldig aanwezig zijn.

Trek wat verse groene thee in een kop kokend water gedurende 10 minuten en laat deze afkoelen. Breng de thee vervolgens aan op de huid. Je kunt ook een koud kompres gebruiken. Daarvoor dompel je een katoenen doekje in de gekoelde groene thee leg deze een kwartiertje op de getroffen huid.

Pure aloë vera

Hoewel ze er niet bepaald aantrekkelijk uitzien als stekelige plant, is aloë vera een van de meest waardevolle planten voor de huid. Aloë beschikt over honderden fytochemicaliën die een oplossing bieden bij de meest uiteenlopende huidaandoeningen, waaronder rosacea.

Snij simpelweg een blad af van de cactus en breng de gel aan op de plekken die zijn aangedaan door de rosacea. Laat de gel tien minuten inwerken en je zal direct verlichting van de klachten bemerken. Door de antiseptische werking zal de ontsteking verminderen en de huid meer tot rust komen.

Kokosolie

Kokosolie helpt om de huid te verzachten en is vooral goed voor de droge huid. Het kan ook helpen om diverse huidaandoeningen zoals rosacea en eczeem te behandelen vanwege zijn anti-inflammatoire eigenschappen. Het helpt ook om de warmte en roodheid in het gezicht te verminderen. Je kunt ook de kracht van aloë vera en kokosolie combineren een lotion maken.

Gamma-linoleenzuur

De beroemde dr. Andrew Weil raadt bij rosacea aan om te zorgen voor extra inname van gamma-linoleenzuur (GLA). Vanwege de anti-inflammatoire werking van GLA is het zeer goed inzetbaar bij huidkwalen zoals acne en rosacea. Goede bronnen hiervan zijn borage-olie en zwartebessenolie.

Rosacea is een huidaandoening die goed te behandelen is. De bovenstaande remedies zijn uiteraard symptoombestrijders, maar kunnen de klachten op korte termijn aanzienlijk verlichten. Belangrijk is om met een complementaire aanpak, dus ook de oorzaken, die vaak mede schuilen in een tekort aan maagzuur, aan te pakken.

Ken je ons e-book Het Rosacea Herstelplan al? Over hoe je met een complementaire aanpak je rosaceaklachten kan verminderen!

Rosacea Herstelplan e-book

3 reacties

 1. Hi!
  Wat een goede en natuurlijke tips om rosacea mee te bestrijden! Zou jij het leuk vinden om dit met een groter publiek te delen? Voor een nieuw programma voor Omroep MAX zijn wij op zoek naar mensen die met hun eigen huis-, tuin-, en keuken middelen een manier hebben gevonden om een gezondheidsprobleem op te lossen dan wel te verbeteren. Voor een vrijblijvend gesprek ben ik bereikbaar via gezondverstand@warnerbros.com of 020 3463723.
  Groet,
  Rosa

 2. Hallo,
  Momenteel ben ik van alles van je aan het lezen.
  Ook over kleur van urine’ e/d.
  Kan ik het aantal glazen kruiden thee ook onder de dagelijkse water inname rekenen. Naast de thee wordt het erg veel water..
  Kan je mij ajb. een mail reactie sturen ?
  Heel graag.
  Alvast bedankt !
  Elsa

  • Kruidenthee is inderdaad een goede bron om aan je dagelijkse ‘watertax’ te komen. Het draagt beter bij dan koffie, dat zelfs vochtafdrijvend werkt. Toch is kruidenthee een slechte indicator om je vochtbalans te interpreteren. De kruidenthee stimuleert namelijk bepaalde organen, bijvoorbeeld de lever, waardoor de kleur van de urine kan worden beïnvloed. Water is en blijft de beste manier om het lichaam gehydrateerd te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *