8 Gezondheidsvoordelen van Acai bessen

Acai bessen zijn een van de gezondste bessensoorten die er zijn, mede vanwege hun hoge ORAC waarde. Door hun hoge waarde aan antioxidanten zijn acai bessen een geweldige aanvulling op je gezonde dieet.

acai besDe bessen worden van nature gevonden in de regenwouden van de Amazone. Deze antioxidantrijke vruchten zijn bij de inheemse bevolking van de Amazone al eeuwenlang bekend als een helende, energie stimulerende bron van fruit, die bovendien het immuunsysteem ondersteunt. De bes is een exotisch familielid van de bosbes en de cranberry. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze antioxidantrijke bessen zeer goed in staat zijn ondersteuning te bieden bij de preventie van ziekten die samenhangen met oxidatieve schade, om nog maar te zwijgen over de talloze gezondheidsvoordelen. Onderstaand vind je een greep uit de voordelen die het eten van deze bessen kunnen opleveren.

De voordelen van acai bessen

Gezond voor het hart

Net als rode druiven, bevatten acai bessen extreem veel anthocyanen, een vorm van plantaardige antioxidanten die bekend staan om hun vermogen de doorbloeding te ondersteunen. Ze zijn ook rijk aan plantaardige sterolen die onze lichaamscellen beschermen. Deze sterolen voorkomen tevens bloedstolsels, verbeteren de algehele bloedsomloop en ontspannen de bloedvaten.

Bevordert huidgezondheid

Steeds meer beauty producten bevatten acai als ingrediënt, vooral vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten, waarmee ze de huid kunnen beschermen tegen oxidatieve stress. Acai bessen zijn natuurlijk een veel beter alternatief voor de synthetische stoffen in veel reguliere cosmetica, die op de langere termijn schadelijk zijn.

Wanneer je regelmatig acai eet, heeft dat een positieve uitwerking op de huid. Je kan op deze manier je huid dus ook van binnenuit voeden. Brazilianen eten al eeuwenlang deze bessen om huidaandoeningen te behandelen. Ook passen zij acai toe op de huid. zij maken een puree van de bessen om deze op de huidaandoening aan te brengen.

Helpt bij spijsverteringsproblemen

Het eten van acai bessen kan ook helpen bij het schoonhouden van ons spijsverteringskanaal en deze in optimale staat laten functioneren. De bessen hebben een krachtige ontgiftingscapaciteit in het menselijk lichaam en zijn een uitstekende bron van voedingsvezels.

Verbeterde cellulaire gezondheid

Op een algemeen niveau spelen de anthocyanen in acai bessen een belangrijke rol in ons cellulair beschermingssysteem. Hierdoor zijn onze lichaamscellen sterk in de bestrijding van vrije radicalen.

Kan huidkanker helpen bestrijden

Deze bessensoort bevat zeer veel vitamine C en ellaginezuur. Dit is een ijzersterke combinatie om het immuunsysteem te ondersteun en wellicht ook om te beschermen tegen kanker. Een studie gepubliceerd in het Journal of Agriculture and Food Chemistry liet zien dat polyfenolverbindingen gewonnen uit acai, de kankercelproliferatie verminderen met 56-86%. Er wordt gedacht dat de fytochemicaliën uit de bessen het proces van carcinogenese kunnen stoppen op moleculair niveau en tumorcellen kunnen doden voordat ze zich vermenigvuldigen. Acai bessen zijn geen genezing van kanker, maar hopelijk zal meer onderzoek de voordelen in de strijd tegen kanker blootleggen.

Anti-aging effecten

Extreem veel vormen van plantaardige bio-actieve stoffen (antioxidanten), zorgen dat acai bessen zeer sterk anti-aging zijn. Door de enorm hoge waarde aan antioxidanten  zijn ze in staat de oxidatieve schade aan het lichaam te beperken. In feite zijn acai bessen een van de grootste bronnen van antioxidanten op aarde. Ter vergelijking: acai bessen bevatten tien keer zoveel antioxidanten als druiven en twee keer zoveel als bosbessen bij eenzelfde gewicht.

Energyboost

Vanwege zijn algemene gezondheidsvoordelen, kan het nemen van acai extract leiden tot een verhoogd energieniveau en uithoudingsvermogen en kan het helpen bij de bestrijding van vermoeidheid en uitputting. Wanneer je een energieboost nodig hebt, neem dan geen Red Bull, maar gewoon eet een handvol acai bessen en je kunt er weer tegenaan!

Verbeterde bloedcirculatie

Deze beroemde roodkleurige bessen dragen ook aanzienlijk bij aan een verbeterde bloedcirculatie in het menselijk lichaam en zorgen dus ook voor een verbeterde doorbloeding van de huid. De huid krijgt hierdoor meer voedingsstoffen ter beschikking.

Andere blogs over supergezonde voedingsmiddelen zijn: Acerola en Matcha groene thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *