8 Natuurlijke manieren om progesteron te verhogen

Progesteron verhogenOm het hormoon progesteron te verhogen is het in veel gevallen niet strikt noodzakelijk aan de medicatie te gaan. In dit blog leg ik je uit hoe je op een natuurlijke manier de natuurlijke productie kunt stimuleren en een gezonde hormoonbalans kunt bevorderen met de juiste voeding.

Het is een vrouwelijk geslachtshormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken en de bijnieren. Het is een uiterst belangrijk hormoon voor de gezondheid van de vrouw en het speelt een cruciale rol in het vrouwelijke voortplantingssysteem, zoals de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid, maar ook voor de ontwikkeling van de foetus en het behoud van de zwangerschap. Veel vrouwen die vergeefs proberen zwanger te raken, hebben bijvoorbeeld een tekort aan progesteron.

Ook vrouwen die in de menopauze/overgang zijn kunnen een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron hebben. Hierbij kan suppletie in veel gevallen van doorslaggevend belang zijn om de vervelende symptomen van een tekort op te heffen

Hoe herken je een tekort aan progesteron?

Symptomen van lage progesteron bij vrouwen die niet zwanger zijn onder meer:

  • hoofdpijn of migraine
  • stemmingswisselingen, soms angst of depressie
  • laag libido
  • opvliegers
  • onregelmatigheid in je menstruele cyclus

Gevolgen van een tekort aan progesteron

Onevenwichtige niveaus kunnen onvruchtbaarheid, een verhoogd risico op een miskraam, toegenomen PMS-symptomen, depressie, schildklierklachten, fibrocystische borsten, gewichtstoename en een onregelmatige menstruatiecyclus veroorzaken.

Gelukkig zijn er vele natuurlijke manieren om het progesteron niveau te verhogen en een gezond hormonaal evenwicht in het lichaam te verkrijgen.

Lees hieronder hoe je je progesteron op peil krijgt

1. Vermijd voedingsmiddelen en kruiden die de oestrogeen niveaus verhogen

Het niveau van oestrogeen en progesteron in het lichaam van een vrouw is van zeer groot belang voor haar gezondheid. Een teveel aan oestrogeen ten opzichte van lage niveaus progesteron, kunnen bijdragen aan vele psychologische en fysieke aandoeningen, met inbegrip van onvruchtbaarheid.

Als je bent gediagnosticeerd met oestrogeendominantie en een progesteron tekort, moet je alle voedingsmiddelen vermijden die de oestrogeenspiegel kunnen verhogen.

2. Verhoog de inname van vitamine B6 en vitamine C

Je lichaam heeft behoefte aan voldoende vitamine B6 om een optimaal niveau te kunnen behouden. Het ontbreken van deze belangrijke vitamine kan de productie aanzienlijk verminderen.

Vitamine B is ook noodzakelijk voor de lever om dit hormoon te kunnen afbreken. Als de hoge niveaus van oestrogeen niet worden afgebroken, is een hormonale disbalans het logische gevolg, aangezien het oestrogeen niveau hoger is dan dat van progesteron.

Goede hoeveelheden vitamine B6 kan je vinden in walnoten, volle granen, mager rood vlees, gevogelte, vis, bananen, spinazie, bonen, aardappelen en granen.

Zorg ook voor een extra inname van vitamine C. Een studie heeft aangetoond dat 1 gram vitamine C per dag gedurende zes maanden, de productie van progesteron aanzienlijk verhoogde.

3. Verhoog de inname van zink

Zink is essentieel voor de hormonale gezondheid en is ook uiterst belangrijk voor de productie van progesteron.

Zink is het mineraal dat de hypofyse stimuleert om het follikel stimulerend hormoon vrij te geven, waardoor de ovulatie wordt bevorderd en de eierstokken worden gestimuleerd oestrogeen en progesteron te produceren. Door simpelweg het voedingspatroon aan te passen kan de zinkinname aanzienlijk worden verhoogd.

Goede bronnen van zink zijn kalfslever, mager rood vlees, schelpdieren, krabben, pure chocolade, tarwekiemen, kikkererwten, pompoen, watermeloen en pompoenzaden.

4. Eet meer voeding met magnesium

Een magnesiumtekort en een lage progesteronspiegel zie je vaak samen. Magnesium is dan ook een belangrijke voedingsstof om je progesteron te verhogen, omdat het een belangrijke rol speelt bij een gezond hormonaal evenwicht in het lichaam. Schattingen geven aan dat meer dan de helft van de mensen een magnesiumtekort heeft.

Je kunt kiezen voor voedingssupplementen, maar kies liever voor voeding die rijk is aan magnesium, zoals rauwe cacaobonen, zwarte bonen, spinazie, rauwe weegbree, heilbot, volkoren granen, pompoen en pompoenzaden, okra en notenazijn.

5. Verlaag je stressniveaus

Stress is een vernietigende factor voor onze gezondheid en heeft een sterk verlagende invloed op de concentraties in het lichaam. Vooral bij chronische stress, zijn de bijnieren niet in staat om voldoende cortisol te produceren. Bij een tekort aan cortisol zal het lichaam progesteron omzetten in cortisol.

6. Kruiden om je progesteron niveaus te verhogen

Vermijd alle kruiden die de oestrogeen kunnen verhogen, want hoe hoger je oestrogeen ten opzichte van je progesteron, hoe meer klachten. De kruiden die je moet vermijden zijn onder andere blauwe hop, lavendel, zoethout, rhodiola steegwortel, rode klaverbloesem, saw palmetto bessen en tea tree olie.

Een kruid dat goed is voor het balanceren van de hormoonspiegels is Monnikspeper, chasteberry, ook wel bekend onder de naam Vitex. Het kan de progesteronproductie stimuleren en de niveaus van oestrogeen verlagen, net als de hoeveelheden prolactine, een ander hormoon dat kan leiden tot een lage progesteron in het lichaam.

7. Gebruik natuurlijke progesteroncrème

Natuurlijke progesteroncrème lijkt erg nuttig bij het herstellen van een goede balans tussen oestrogeen en progesteron, aangezien de natuurlijke progesteroncrème dezelfde moleculaire structuur heeft als die geproduceerd wordt door het menselijk lichaam.

8. Mexicaanse yamcrème

Mexicaanse yam is een wortel die een stof bevat, genaamd diosgenine, die door een eenvoudig laboratoriumproces  kan worden omgezet in progesteron. De crème is verrijkt met vitamine E, waardoor de crème buitengewoon voedende en regenererende eigenschappen heeft. Bij correct gebruik kan het aanzienlijk helpen de balans van hormonale niveaus te herstellen.

Alles samengevat, zijn er vele natuurlijke methoden om dit belangrijke hormoon te verhogen en een gezond hormonaal evenwicht in het lichaam te handhaven.

Natuurlijke progesteroncrème bestellen

Hier kan je natuurlijke progesteroncrème bestellen.  Deze parfumvrije crème bevat 20 mg plantaardige, natuurlijke progesteron per ¼ theelepel.

Verder lezen:

9789079142095

9789082235913

9789079872329

 

 

 

 

 

een stralende huid en gezondheid2

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *