Acne? Vóór je begint met de anticonceptiepil, want dit zijn de verschijnselen nádat stopt

anticonceptiepil acne

Veel jonge meiden beginnen op reeds lage leeftijd met gebruik van de anticonceptiepil. Soms al op een leeftijd van 12 jaar wenden zij zich tot de huisarts met klachten als (hormonale) acne en een pijnlijke of onregelmatige menstruatie.

De huisarts zal in veel gevallen direct een ​​recept uitschrijven voor anticonceptie. De huisarts legt deze meiden uit dat de anticonceptiepil hun hormonen zal reguleren, waardoor zij geen last meer hebben van hun cyclus en de acne minder wordt. Dat klopt allemaal en is heel fijn voor deze meiden…

Maar wat klopt er niet in dit verhaal? Precies, wat zijn de oorzaken van deze klachten? De oorzaken van de klachten worden genegeerd en bovendien wordt de natuurlijke hormoonbalans verstoord door synthetische hormonen. De ware oorzaken worden met dit ‘pilletje’ in wezen alleen maar gemaskeerd, de kop ingedrukt.

De anticonceptiepil neemt je zorgen uit handen….ja, ja…

De anticonceptiepil is voor veel (jonge) vrouwen een verademing. Hij vermindert acne, neemt de stemmingswisselingen weg en voorkomt onregelmatige bloedingen, opvliegers en nachtelijk zweten. Heerlijk, geen zorgen meer! Zou je zeggen….

Niets is minder waar namelijk. De nonchalance waarmee de huisarts de anticonceptiepil voorschrijft en waarmee deze vrouwen deze innemen, getuigt eigenlijk van een kinderlijke onnozelheid. De waarheid omtrent de anticonceptiepil is dat deze vaak absoluut niet ongevaarlijk is zoals wordt gezegd.

De anticonceptiepil op zich vormt al diverse gezondheidsrisico’s, aangezien geen vrouwenlichaam hetzelfde is en niet iedereen hetzelfde leefstijlpatroon en voedingsstijl heeft. Kortom, er wordt een protocolletje gebruikt, waarmee een ‘standaard, doorsnee vrouw’ als uitgangspunt wordt genomen.

Met dit blog wil ik je aan het denken zetten of het wel zo verstandig is om bij de eerste acne- en menstruatieklachten direct naar de anticonceptiepil te grijpen. Wegen de nadelen, zeker op de lange termijn, wel op tegen de voordelen? Is het niet verstandiger om de oorzaak van je klachten te doorgronden, zodat je deze kan aanpakken, in plaats van deze te onderdrukken met een medicijn.

Wat doet de anticonceptiepil precies?

De anticonceptiepil is een vorm van substitutietherapie, waarbij de hormonale cyclus wordt verstoord en de ovulatie wordt gestopt door toediening van synthetische hormonen. Gedurende de normale vrouwelijk hormooncyclus fluctueren de hormonen oestrogeen en progesteron voortdurend. Zo piekt oestrogeen bijvoorbeeld vlak voor de ovulatie, terwijl progesteron dat doet direct na de eisprong.

De anticonceptiepil voorziet het lichaam constant van synthetische hormonen, een combinatie van oestrogeen en progesteron of alleen progesteron. Zo worden de hormoonspiegels continu hoog gehouden en wordt het lichaam voor de gek gehouden met een ‘schijnzwangerschap’ en hiermee wordt voorkomen dat er een nieuwe eisprong plaatsvindt.

Natuurlijk is de intentie bij de ontwikkeling van de anticonceptiepil geweest om zwangerschap te voorkomen, maar in de loop der decennia zijn veel artsen ‘de pil’ te pas en te onpas voor allerlei bijverschijnselen gaan voorschrijven, zoals bijvoorbeeld voor klachten zoals acne, PMS, pijnlijke menstruatie, onregelmatige cycli, cysten, vleesbomen en stemmingswisselingen. Een gevaarlijke ontwikkeling, want….

Wat zijn de problemen met de pil?

Het grootste probleem met de pil is dat het lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan synthetische hormonen, zoals ethinylestradiol en norethindrone. Doordat de hormoonspiegels kunstmatig hoog worden gehouden, raakt het natuurlijke endocriene systeem verstoord. Wanneer dit systeem verstoord is geraakt, heeft dat weer zijn weerslag op tal van andere lichaamsfuncties, want de hormonen zijn de boodschapperstoffen die deze aansturen. Wat zijn precies de risico’s van de anticonceptiepil?

Toxisch voor de lever

De anticonceptiepil worden verwerkt via de lever. Gedurende dit proces wordt de anticonceptiepil gemetaboliseerd door de lever en hierdoor neemt de concentratie van de werkzame stoffen sterk af, alvorens deze de bloedbaan bereiken. Dit belast de lever aanzienlijk en leidt, zeker op termijn, tot een verhoogde ontstekingsgevoeligheid van de lever. Een stapeleffect van deze belasting leidt ertoe dat de lever na verloop van tijd, zeker wanneer deze gepaard gaat met andere vormen van toxische belasting, een verminderd vermogen heeft om het lichaam te ontgiften.

Het gebruik van de anticonceptiepil veroorzaakt bovendien een verhoogde behoefte aan specifieke vitamines en mineralen om de lever zijn werk te kunnen laten doen. Extra hoeveelheden vitamine B-complex, vitamine C, magnesium en zink zijn vereist om de belasting van de lever op te kunnen vangen. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot gewichtstoename, vasthouden van vocht in het lichaam , depressie en stress. Best blijft natuurlijk om voor de natuurlijke weg te kiezen en te stoppen met de anticonceptiepil.

Cardiovasculaire risico’s

Met name de anticonceptie die gebruik maakt van een combinatie van synthetisch oestrogeen en progesteron, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze pillen verhogen de bloeddruk en trombose.

Candida-overgroei

Zoals je misschien al wel weet heeft iedereen candida. We dragen het van nature met ons mee in de darm. In goede gezondheid, hebben we van candida geen last, maar wanneer je chronisch een anticonceptiepil gebruikt, kan er overgroei van deze candida gaan plaatsvinden ten gevolge van een disbalans van je hormonen.

Candida overgroei gaat gepaard met vervelende klachten, zoals jeuk, eczeem, winderigheid, vermoeidheid, slaapproblemen, verminderd libido etc. De anticonceptiepil verstoort de natuurlijke, inwendige balans en veroorzaakt oestrogeendominantie.

Cascade aan klachten

De synthetische hormonen in anticonceptiepillen bootsen in wezen een zwangerschap na. Hierdoor  vermindert de hoeveelheid testosteron en schildklierhormoon in het bloed. Vooral bij langdurig gebruik van anticonceptie kan dit een vertraagde schildklier tot gevolg hebben. Ook klachten als depressie, constipatie, verlaagd libido en overgewicht kunnen het gevolg zijn.

Verhoogd risico op kanker

Synthetische oestrogenen zoals in de anticonceptiepil kunnen een verhoogd risico geven op bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker.

Conclusie

Bovenstaand heb ik slechts en paar vervelende zaken benoemd die het gevolg kunnen zijn van anticonceptiemiddelen. Niet elke vrouw heeft dezelfde klachten, aangezien iedereen anders is. Sommige vrouwen lijken zelfs nergens last van te hebben. Feit is wel dat je met het gebruik van de anticonceptiepil de natuurlijke hormoonhuishouding flink in de war schopt. De klachten die hieruit voortkomen dienen zich vroeg of laat aan en zijn vaak ook niet eenduidig te herleiden tot het pilgebruik. De cascade van gezondheidsklachten kan eindeloos zijn.

Veel vrouwen die na jaren het gebruik van de anticonceptie stoppen, blijven maanden, soms jaren kampen met tal van vervelende klachten, waaronder uitblijvende of onregelmatige menstruatiecycli. Een goed herstel hiervan kan soms wel jaren duren.

Jonge meiden zouden zich wel wat beter mogen verdiepen in de consequenties, alvorens zij zich een ‘pilletje’ laten voorschrijven. In de meeste gevallen is met kleine aanpassingen in voeding en leefstijl al heel veel te winnen bij menstruatieklachten en acne. Medicijngebruik is natuurlijk een quick-fix, maar de schadelijke gevolgen dienen zich vaak jaren later pas aan.

Pak de oorzaken van je klachten eerst aan voordat je (eventueel) besluit tot het gebruik van de anticonceptiepil. Let op je voeding, eet puur en onbewerkt, reduceer de inname van suiker, vermijd belastende voedingsmiddelen zoals gluten en koezuivel en wellicht het belangrijkst, herstel de darmflora. De darmflora vormt de basis voor onze gezondheid. Hier worden de voedingsstoffen opgenomen die wel zo hard nodig hebben voor een gezond lichaam.

Verminder de toxische belasting van je lever door het gebruik van reguliere cosmeticaproducten te verminderen. Vaak zitten deze producten bomvol met synthetische en hormoonverstorende stoffen.

Heb je menstruatieklachten of acne? Ga dan eerst eens na wat de mogelijke oorzaken zijn van je klachten. In de meeste gevallen kan je deze met kleine leefstijlaanpassingen verminderen of zelfs elimineren en is het gebruik van een anticonceptiepil overbodig.

Een absolute aanrader om te lezen, is het boek Anticonceptie zonder hormonen van dr. Dorothee Struck. Zij is gynaecoloog en natuurgeneeskundig arts met een eigen praktijk. In het boek legt ze alles uit over vrouwelijke hormonen en de cyclus en hoe slecht de gebruikelijke vorm van anticonceptie is voor de gezondheid.


anticonceptie zonder hormonen

Anticonceptie: als je stopt met de pil, klachten en symptomen

Veel meisjes wenden zich tijdens de pubertijd tot hun huisarts met acne klachten of lichte menstruatieklachten. De huisarts schrijft vervolgens anticonceptie voor die trouw wordt ingenomen. En inderdaad, de klachten nemen af: lichtere menstruaties, minder krampen, minder PMS-klachten en toch geen kans op zwangerschap. Het lijkt wel een sprookje…

Niets is echter minder waar. Doordat het lichaam voor de gek wordt gehouden door de synthetische hormonen in de anticonceptie, ontstaan er binnen het lichaam allerlei klachten ten gevolge van de voortdurend hoge oestrogeenspiegel.

Wanneer er zich na jaren trouw gebruik een gelegenheid aandient om te stoppen met de anticonceptie, bijvoorbeeld bij een kinderwens of omdat men gewoon wil stoppen, dienen zich ook vaak klachten aan die al die tijd sluimerend aanwezig zijn geweest, maar zijn onderdrukt door de hormonen. Natuurlijk verschillen deze symptomen van persoon tot persoon, aangezien niemand hetzelfde is.

Klachten na stoppen anticonceptiepil

Hoewel de ene vrouw bij gelegenheid periodiek een anticonceptie middel gebruikt, zijn er ook veel vrouwen die ‘de pil’ chronisch gebruiken, en dan vele jaren lang. Hoe langer je de pil gebruikt, hoe meer je de lichaamseigen hormoonhuishouding verstoort. Veel voorkomende ervaringen die vrouwen hebben na het stopzetten van de anticonceptie zijn:

Zwaardere menstruaties en krampen

Veel vrouwen gaan aan de anticonceptiepil om de PMS-klachten te verminderen of te voorkomen. Dus heb je vóórdat je de pil ging gebruiken last gehad van flinke krampen en onvoorspelbare menstruatie? Deze klachten kunnen zich dan ook weer aandienen ná het stopzetten van het pilgebruik.

Wat kan je eraan doen? Door het pilgebruik is de verhouding tussen oestrogeen en testosteron verstoord geraakt. Zorg door aanpassing in voeding en leefstijl dat de oestrogeendominantie wordt gereduceerd en boost het hormoon testosteron door middel van krachttraining. Zorg voor een regelmaat in je leven en zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht. Hierdoor slaap je ’s nachts beter en maak je meer vitamine D aan.

Je kan weer wat gewicht verliezen

Door de onnatuurlijk hogere spiegels van het hormoon oestrogeen is het lichaam meer geneigd om zowel vet vast te houden. Ook houdt het lichaam meer vocht vast. Wanneer men stopt met het gebruik van de anticonceptie, neemt het hormoon testosteron relatief gezien weer toe ten opzichte van oestrogeen. Dit betekent een verbeterd metabolisme waardoor afvallen makkelijker wordt. Het gfewicht dat je verliest na het stoppen met de pil, is vaak voornamelijk in de vorm van vocht.

Uiteraard is het altijd een samenloop van meerdere factoren, waarbij ook voedingspatroon en leefstijl een belangrijke rol spelen.

Wat kan je doen op een natuurlijke manier? Na het stoppen met de pil zal je merken dat je metabolisme verandert. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Dit is onder meer afhankelijk van hoe lang je anticonceptie hebt gebruikt en de mate waarin je cyclus hiervan belasting heeft ondervonden. Door een gezond, puur en onbewerkt voedingspatroon te combineren met 2-3 keer per week krachttrainingssessies, kan het hormoon testosteron wat boosten, zodat dit weer prominenter aanwezig is ten opzichte van oestrogeen. Hiermee kan je het afvallen bevorderen en de hormoonbalans herstellen. Daarnaast is het belangrijk om toxische belasting, dus hormoonverstorende stoffen, te vermijden. Je kan hierbij denken aan fyto-oestrogenen (plantaardige hormoonstoffen die de receptoren in het lichaam bezetten) en xeno-oestrogenen, synthetische hormoonstoffen die zich in het lichaam gedragen als vrouwelijke hormonen.

Je libido zal stijgen

Een van de meest gehoorde klachten bij het gebruik van de pil is dat het libido drastisch is verlaagd. Hoewel sommige vrouwen tijdens het gebruik van de pil juist een hoger libido hebben, het geldt dus niet voor iedereen. Het zijn de dominante oestrogeenniveaus die tijdens het gebruik van de pil killing zijn voor de lustgevoelens. Doordat de verhouding tussen testosteron (lust) en oestrogeen herstelt, zal het libido ook terugkomen.

PMS-symptomen kunnen verergeren

Als je voor je begon met de pil al flinke PMS-klachten had, is het aannemelijk dat deze na stopzetten weer terugkeren. Humeurigheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, sugar cravings en vocht vasthouden, het zijn allemaal symptomen die door voeding- en leefstijlaanpassingen flink kunnen verminderen.

Wat kan je doen op een natuurlijke manier? Beweeg voldoende, verminder stress, doe aan krachttraining om testosteron te boosten. Zorg voor regelmaat en voldoende slaap door voldoende invloed van zonlicht. Hierdoor slaap je ’s nachts beter en maak je meer vitamine D aan. Ook kan een supplement als vitamine B-complex of vitamine D ondersteuning bieden.

De gevreesde acne komt terug

Veel vrouwen zijn ooit aan de anticonceptie begonnen om de acne symptomen die zich in de puberteit aandienden te onderdrukken. Helaas is een van de nadelen van het stopzetten van de anticonceptie, dat de huid weer kan opgloeien en de acne weer de kop zal opsteken. Onder invloed van de pil daalt het testosteronniveau, waardoor oplevingen worden voorkomen. Zodra de natuurlijke balans zich herstelt, kunnen de klachten terugkeren.

Wat kan je doen op een natuurlijke manier? Vaak is er bij (hormonale) acne een verstoring in het darmkanaal. Deze verstoring komt voort uit een slecht voedingspatroon, waarin met name veel suikers worden geconsumeerd. Door de koolhydraatinname ernstig te beperken en de bloedsuikerspiegel in toom te houden, is vaak de grootste oorzaak al weggenomen. Dit wordt in het blog over insuline haarfijn uitgelegd. Ook zuivel en hormoonverstorende stoffen, bijvoorbeeld uit cosmeticaproducten, kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van (hormonale) acne.

Onregelmatige menstruatie

Bij vrouwen die langdurig de pil hebben gebruikt kan het tijd vergen voordat de menstruatiecyclus weer regelmatig verloopt. In sommige gevallen kan dit wel meer dan een jaar duren. Ook kan het dat er zo maar een maandje wordt overgeslagen.

Wat kan je doen? Zorg dat je je lichaam zo min mogelijk belast. Dat wil zeggen: eet veel groenten (liefst 4 tot 5 ons per dag), beperk blootstelling aan synthetische stoffen (schoonmaakmiddelen, synthetische stoffen), gebruik 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten, beweeg veel, zorg voor veel zonlicht (vitamine D). Doe 2-3 keer in de week krachttraining om de balans tussen oestrogeen en testosteron te herstellen.

Conclusie

Stoppen met anticonceptie kan soms flink tegenvallen, ondanks de goede intentie. Er bestaat een kinderwens of men laat de pil achterwege vanwege de gezondheidsnadelen. Het achterwege laten van de pil is voor veel vrouwen een stap in de richting van een gezondere leefstijl. Ze komen tot het inzicht dat een synthetisch medicijn de natuurlijke processen in het lichaam flink kan verstoren.

Met het stopzetten van de medicatie dienen zich vaak klachten aan die voor sommige vrouwen aanleiding zijn toch maar weer verder te gaan met slikken, hoewel dit slechts uitstel van executie is, aangezien de prijs later alsnog moet worden betaald. Bovendien zijn de (terugkerende) klachten vaak met een natuurlijke oplossing ook goed het hoofd te bieden.

Voor een uitgebreid overzicht van typische vrouwenklachten, verwijs ik je graag naar het boek Hormoonbalans voor vrouwen, een boek van hormoonspecialist Ralph Moorman en gynaecologe Barbara Havenith.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies