8 Gevoelige huidzones voor acne

Acne huidzones

Wanneer je last hebt van acne, zal het je ongetwijfeld niet ontgaan dat vaak dezelfde huidzones in je gezicht opspelen. De een heeft vaker acne op de wangen, de ander op het voorhoofd en weer een ander op de kin. Dit is niet simpelweg toeval, maar kan worden herleid middels de oud Chinese reflexologie.

Huidzones en reflexologie

De verschijning van puistjes en vlekken in bepaalde huidzones heeft vrijwel altijd te maken met hormoongerelateerde of dieetgerelateerde oorzaken. Net als in de reflexologie refereren de verschillende huidzones in het gezicht aan een orgaan of deel van het lichaam en geven daarmee een sterke indicatie van je inwendige gezondheid.

Dus als er weer acne opspeelt in bepaalde huidzones, dan weet je na het lezen van dit blog de acne te verklaren. Laten we eens een kijkje nemen naar wat de oorzaken van acne zijn bij elke huidzone van het gezicht.

Voorhoofd: spijsvertering

Acne vormt zich op het voorhoofd wanneer het spijsverteringsstelsel het zwaar te verduren heeft. Dit kan zijn door zwaar bewerkte voeding of voedingsmiddelen die niet goed verdragen worden door bijvoorbeeld een allergie. De darmen krijgen een hoop afvalstoffen te verwerken en gaan in de weerstand. Zeker als je darmfunctie niet optimaal is door het eten van veel gluten, speelt acne vaker op in de huidzone van het voorhoofd, met name boven de wenkbrauwen.

Als je naast acne op het voorhoofd ook vaak een opgeblazen gevoel hebt, kan het zijn dat je gluten niet goed verdraagt. Dit is geen ramp, probeer gewoon eens een maand glutenvrij te eten en kijk of het je wat oplevert.

Dus eet meer puur en onbewerkt en laat de fabrieksvoeding staan!

Wangen: alvleesklier

Acne op de huidzones van de wangen duidt vooral op een probleem bij het suikermetabolisme. Bij een te hoge inname van suikers stijgt de bloedsuikerspiegel met een verzuring van het lichaam tot gevolg. Deze verzuring verhoogt de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam en veroorzaakt bij veel mensen gewrichtsklachten, maar huidproblemen en dan met name acne op de wangen.

Verlaag de inname van snelle koolhydraten (witmeelproducten en suikers) en vervang deze door langzame koolhydraten (volkoren pasta, rijst, havermout).

Tussen de wenkbrauwen: lever

Het drinken van alcohol vormt zeker in wat grotere hoeveelheden een enorme belasting voor de lever. De lever moet na een avondje stappen overuren draaien om de alcohol uit je systeem te werken. Deze overbelasting uit zich in de huidzone tussen de wenkbrauwen. Wees dus verstandig met alcohol. Drink matig en niet te vaak.

Ook een intolerantie van zuivelproducten uit zich in de huidzone tussen de wenkbrauwen. Je kan dit eenvoudig testen door eens een tijdje geen zuivel te eten en drinken. Vaak lost het probleem zich dan vanzelf op, aangezien veel mensen koezuivel niet goed verdragen.

Ogen en oren: nieren

Acne rond de ogen en in de buurt van de oren of donkere kringen rond je ogen, kunnen het gevolg zijn van een slechte hydratatie. Beperk hiervoor de inname van koffie en zoute voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat je lichaam goed is gehydrateerd door voldoende water te drinken. Een goede leidraad hiervoor is 0,03 liter water per kilo lichaamsgewicht per dag en nog meer als je meer transpireert.

Mond: hormonen en stress

Acne rond de mond duidt op stress en wordt veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat tevens opntstekingsbevorderend werkt op het lichaam. De vorm van deze stress kan zijn oorsprong vinden in talloze oorzaken, variërend van psychische stress, emotionele stress, maar ook stress door overmatig sporten, lichamelijke stress door een verkeerd voedingspatroon of simpelweg examenstress. De manier waarop het stresshormoon cortisol werkt kan je niet beïnvloeden, wel hoe jijzelf met stress omgaat.

Doe dagelijks ontspanningsoefeningen en, hoe simpel het ook klinkt als je stressgevoelig bent, haal wat vaker je schouders op. Neem van me aan dat dat werkt! Yoga is ook een goede manier om te ontspannen. Je leert je bewust te zijn van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid, bevordert een effectieve ademhaling en je maakt er zowel je geest als je lichaam flexibeler mee.

Neus: hart en het cardiovasculaire systeem

Verstopte poriën zitten vaak op of rond het puntje van de neus, omdat deze huidzone vol zit met verwijde poriën. Reinig je gezicht, met name op en rond de neus, dagelijks met een natuurlijke reinigingsmelk.

Hoge bloeddruk en een dieet rijk aan ongezonde vetten kan ook bijdragen aan een rodere teint op en rond de neus. Vervang slechte vetten met goede vetten zoals avocado, zalm, en noten. Eet meer fruit, groenten en vis met omega-3 vetzuren.

Wangen: luchtwegen

Gebrek aan frisse lucht en roken verhogen de kans op acne in de huidzone van de wangen. Aangezien alles in het lichaam onlosmakelijk is verbonden, kan zuivel, dat weer van enorme invloed is op de luchtwegen, een oorzaak vormen van acne op de wangen. Heb je specifiek last van acne in die huidzone, elimineer zuivel dan eens een paar weken uit je eetpatroon en kijk of je verbetering ziet.

Kin: maag-darmstelsel

Het eten van zwaar verteerbare voeding kan een flinke belasting vormen voor je maagdarmstelsel, waarmee het vooral acne veroorzaakt in de huidzone van de kin. Kies liever voor wat lichter verteerbaar voedsel en verminder de inname van vlees en andere proteïnerijke voeding. Natuurlijk zijn transvetten, zoals verwerkt in koekjes en gebak, en frituurhappen helemaal uit den boze.

Kies ervoor om je spijsvertering te stimuleren door de vezelinname te verhogen, meer te bewegen en het lichaam te voeden met pure, onbewerkte voeding.

Zoals je ziet staan alle elementen van het menselijk lichaam onlosmakelijk met elkaar in verbinding. De huidzone in het gezicht waar acne opspeelt geeft een belangrijke boodschap over je innerlijke gezondheid. Belangrijk om te onthouden is dat suiker een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van acne, aangezien het de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam aanzienlijk verhoogt.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies