Acne? Voordat je begint met de anticonceptiepil….

anticonceptiepil acne

Veel jonge meiden beginnen op reeds lage leeftijd met gebruik van de anticonceptiepil. Soms al op een leeftijd van 12 jaar wenden zij zich tot de huisarts met klachten als (hormonale) acne en een pijnlijke of onregelmatige menstruatie.

De huisarts zal in veel gevallen direct een ​​recept uitschrijven voor anticonceptie. De huisarts legt deze meiden uit dat de anticonceptiepil hun hormonen zal reguleren, waardoor zij geen last meer hebben van hun cyclus en de acne minder wordt. Dat klopt allemaal en is heel fijn voor deze meiden…

Maar wat klopt er niet in dit verhaal? Precies, wat zijn de oorzaken van deze klachten? De oorzaken van de klachten worden genegeerd en bovendien wordt de natuurlijke hormoonbalans verstoord door synthetische hormonen. De ware oorzaken worden met dit ‘pilletje’ in wezen alleen maar gemaskeerd, de kop ingedrukt.

De anticonceptiepil neemt je zorgen uit handen….ja, ja…

De anticonceptiepil is voor veel (jonge) vrouwen een verademing. Hij vermindert acne, neemt de stemmingswisselingen weg en voorkomt onregelmatige bloedingen, opvliegers en nachtelijk zweten. Heerlijk, geen zorgen meer! Zou je zeggen….

Niets is minder waar namelijk. De nonchalance waarmee de huisarts de anticonceptiepil voorschrijft en waarmee deze vrouwen deze innemen, getuigt eigenlijk van een kinderlijke onnozelheid. De waarheid omtrent de anticonceptiepil is dat deze vaak absoluut niet ongevaarlijk is zoals wordt gezegd.

De anticonceptiepil op zich vormt al diverse gezondheidsrisico’s, aangezien geen vrouwenlichaam hetzelfde is en niet iedereen hetzelfde leefstijlpatroon en voedingsstijl heeft. Kortom, er wordt een protocolletje gebruikt, waarmee een ‘standaard, doorsnee vrouw’ als uitgangspunt wordt genomen.

Met dit blog wil ik je aan het denken zetten of het wel zo verstandig is om bij de eerste acne- en menstruatieklachten direct naar de anticonceptiepil te grijpen. Wegen de nadelen, zeker op de lange termijn, wel op tegen de voordelen? Is het niet verstandiger om de oorzaak van je klachten te doorgronden, zodat je deze kan aanpakken, in plaats van deze te onderdrukken met een medicijn.

Wat doet de anticonceptiepil precies?

De anticonceptiepil is een vorm van substitutietherapie, waarbij de hormonale cyclus wordt verstoord en de ovulatie wordt gestopt door toediening van synthetische hormonen. Gedurende de normale vrouwelijk hormooncyclus fluctueren de hormonen oestrogeen en progesteron voortdurend. Zo piekt oestrogeen bijvoorbeeld vlak voor de ovulatie, terwijl progesteron dat doet direct na de eisprong.

De anticonceptiepil voorziet het lichaam constant van synthetische hormonen, een combinatie van oestrogeen en progesteron of alleen progesteron. Zo worden de hormoonspiegels continu hoog gehouden en wordt het lichaam voor de gek gehouden met een ‘schijnzwangerschap’ en hiermee wordt voorkomen dat er een nieuwe eisprong plaatsvindt.

Natuurlijk is de intentie bij de ontwikkeling van de anticonceptiepil geweest om zwangerschap te voorkomen, maar in de loop der decennia zijn veel artsen ‘de pil’ te pas en te onpas voor allerlei bijverschijnselen gaan voorschrijven, zoals bijvoorbeeld voor klachten zoals acne, PMS, pijnlijke menstruatie, onregelmatige cycli, cysten, vleesbomen en stemmingswisselingen. Een gevaarlijke ontwikkeling, want….

Wat zijn de problemen met de pil?

Het grootste probleem met de pil is dat het lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan synthetische hormonen, zoals ethinylestradiol en norethindrone. Doordat de hormoonspiegels kunstmatig hoog worden gehouden, raakt het natuurlijke endocriene systeem verstoord. Wanneer dit systeem verstoord is geraakt, heeft dat weer zijn weerslag op tal van andere lichaamsfuncties, want de hormonen zijn de boodschapperstoffen die deze aansturen. Wat zijn precies de risico’s van de anticonceptiepil?

Toxisch voor de lever

De anticonceptiepil worden verwerkt via de lever. Gedurende dit proces wordt de anticonceptiepil gemetaboliseerd door de lever en hierdoor neemt de concentratie van de werkzame stoffen sterk af, alvorens deze de bloedbaan bereiken. Dit belast de lever aanzienlijk en leidt, zeker op termijn, tot een verhoogde ontstekingsgevoeligheid van de lever. Een stapeleffect van deze belasting leidt ertoe dat de lever na verloop van tijd, zeker wanneer deze gepaard gaat met andere vormen van toxische belasting, een verminderd vermogen heeft om het lichaam te ontgiften.

Het gebruik van de anticonceptiepil veroorzaakt bovendien een verhoogde behoefte aan specifieke vitamines en mineralen om de lever zijn werk te kunnen laten doen. Extra hoeveelheden vitamine B-complex, vitamine C, magnesium en zink zijn vereist om de belasting van de lever op te kunnen vangen. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot gewichtstoename, vasthouden van vocht in het lichaam , depressie en stress. Best blijft natuurlijk om voor de natuurlijke weg te kiezen en te stoppen met de anticonceptiepil.

Cardiovasculaire risico’s

Met name de anticonceptie die gebruik maakt van een combinatie van synthetisch oestrogeen en progesteron, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze pillen verhogen de bloeddruk en trombose.

Candida-overgroei

Zoals je misschien al wel weet heeft iedereen candida. We dragen het van nature met ons mee in de darm. In goede gezondheid, hebben we van candida geen last, maar wanneer je chronisch een anticonceptiepil gebruikt, kan er overgroei van deze candida gaan plaatsvinden ten gevolge van een disbalans van je hormonen.

Candida overgroei gaat gepaard met vervelende klachten, zoals jeuk, eczeem, winderigheid, vermoeidheid, slaapproblemen, verminderd libido etc. De anticonceptiepil verstoort de natuurlijke, inwendige balans en veroorzaakt oestrogeendominantie.

Cascade aan klachten

De synthetische hormonen in anticonceptiepillen bootsen in wezen een zwangerschap na. Hierdoor  vermindert de hoeveelheid testosteron en schildklierhormoon in het bloed. Vooral bij langdurig gebruik van anticonceptie kan dit een vertraagde schildklier tot gevolg hebben. Ook klachten als depressie, constipatie, verlaagd libido en overgewicht kunnen het gevolg zijn.

Verhoogd risico op kanker

Synthetische oestrogenen zoals in de anticonceptiepil kunnen een verhoogd risico geven op bepaalde vormen van kanker, zoals borst-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker.

Conclusie

Bovenstaand heb ik slechts en paar vervelende zaken benoemd die het gevolg kunnen zijn van anticonceptiemiddelen. Niet elke vrouw heeft dezelfde klachten, aangezien iedereen anders is. Sommige vrouwen lijken zelfs nergens last van te hebben. Feit is wel dat je met het gebruik van de anticonceptiepil de natuurlijke hormoonhuishouding flink in de war schopt. De klachten die hieruit voortkomen dienen zich vroeg of laat aan en zijn vaak ook niet eenduidig te herleiden tot het pilgebruik. De cascade van gezondheidsklachten kan eindeloos zijn.

Veel vrouwen die na jaren het gebruik van de anticonceptie stoppen, blijven maanden, soms jaren kampen met tal van vervelende klachten, waaronder uitblijvende of onregelmatige menstruatiecycli. Een goed herstel hiervan kan soms wel jaren duren.

Jonge meiden zouden zich wel wat beter mogen verdiepen in de consequenties, alvorens zij zich een ‘pilletje’ laten voorschrijven. In de meeste gevallen is met kleine aanpassingen in voeding en leefstijl al heel veel te winnen bij menstruatieklachten en acne. Medicijngebruik is natuurlijk een quick-fix, maar de schadelijke gevolgen dienen zich vaak jaren later pas aan.

Pak de oorzaken van je klachten eerst aan voordat je (eventueel) besluit tot het gebruik van de anticonceptiepil. Let op je voeding, eet puur en onbewerkt, reduceer de inname van suiker, vermijd belastende voedingsmiddelen zoals gluten en koezuivel en wellicht het belangrijkst, herstel de darmflora. De darmflora vormt de basis voor onze gezondheid. Hier worden de voedingsstoffen opgenomen die wel zo hard nodig hebben voor een gezond lichaam.

Verminder de toxische belasting van je lever door het gebruik van reguliere cosmeticaproducten te verminderen. Vaak zitten deze producten bomvol met synthetische en hormoonverstorende stoffen.

Heb je menstruatieklachten of acne? Ga dan eerst eens na wat de mogelijke oorzaken zijn van je klachten. In de meeste gevallen kan je deze met kleine leefstijlaanpassingen verminderen of zelfs elimineren en is het gebruik van een anticonceptiepil overbodig.

Een absolute aanrader om te lezen, is het boek Anticonceptie zonder hormonen van dr. Dorothee Struck. Zij is gynaecoloog en natuurgeneeskundig arts met een eigen praktijk. In het boek legt ze alles uit over vrouwelijke hormonen en de cyclus en hoe slecht de gebruikelijke vorm van anticonceptie is voor de gezondheid.


Volg ons op Facebook of meld je rechtsboven op de pagina aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *