Aloë vera toepassingen bij huidproblemen

Aloë vera is een tropische vetplant die oorspronkelijk afkomstig is van het Arabisch schiereiland. Het feit dat deze plant zich over de hele wereld heeft verspreid is niet voor niets: de plant gedijt uitstekend in tropische, maar ook subtropische klimaten en heeft tal van helende eigenschappen. De term ‘helend’ mag in sommige gevallen ook medicinaal worden genoemd, maar de wetenschap blijft hierin erg terughoudend om dit te onderbouwen. De reden hiervoor kan je wellicht raden.

Tegenwoordig is aloë vera een enorm populaire toepassing in veel cosmetische producten. De hydraterende eigenschappen, het vermogen ‘de brand’ uit de huid te trekken bij zonnebrand of brand- en schaafwonden en de verzachtende, voedende werking op de huid, maken de aloë vera een enorm waardevolle plant.

Naast de talloze dermatologische toepassingen is aloë ook zeer werkzaam bij inwendige aandoeningen. Zo werkt het uitstekend bij constipatie, HIV, herpes, diabetes en de jongste onderzoeken wijzen zelfs op een heilzaam effect bij kanker.

Wat is er precies zo waardevol aan aloë vera?

In een artikel in het vakblad The Indian Journal of Dermatology heeft men meer dan 75 verschillende actieve componenten in de aloë plant onderscheiden. Aloë vera zit boordevol vitaminen en mineralen, enzymen, mono- en polysachariden en het beschikt over sterke laxerende eigenschappen. Het heeft een antimicrobiële werking, biedt verlichting bij pijn en beschikt over ontstekingsremmende vetzuren.

Er is klinisch bewijs dat aloë vera een heilzame werking heeft bij colitis ulcerosa, enkele gevallen van wondgenezing, brandwonden, acne en bevriezing.

De aloë veragel zelf bevat glycoproteïnen en polysachariden. Deze glycoproteïnen staan bekend om hun vermogen ontstekingen en pijn te verminderen en zo het genezingsproces te bespoedigen. Polysachariden stimuleren de aangroei van nieuwe huidcellen en ondersteunen het herstel van de huid.

Hetzelfde artikel concludeert ook dat aloë vera bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. Hierdoor is het aannemelijk dat aloë vera voor enorm veel aandoeningen en ziekten wel eens heilzaam zou kunnen werken. Veel medische studies wijzen in de richting van dergelijke werkingen van aloë vera, maar een wetenschappelijke onderbouwing blijft uit.

Aloë vera en de huid

Aloë vera is een uitstekend voorbeeld van ‘haarlemmerolie’ en is werkelijk een oplossing voor zo’n beetje alles als het op huidproblemen aankomt. Met name bij een droge huid, trekt de aloë vera gel direct in de huid, waar deze de weefsels hydrateert en voedt met de talloze mineralen. Ook bij brandwonden versnelt aloë vera het herstel van de huid.

Psoriasis vulgaris, de vorm van psoriasis die het vaakst voorkomt, is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door een hyperactieve productie van huidcellen. Mensen met psoriasis produceren nieuwe huidcellen tot zo’n tien keer sneller dan de meeste mensen, met een aanhoudend droge, schilferige en geïrriteerde huid tot gevolg.

aloe veraBij psoriasisstudies met aloë werden zeer positieve resultaten bereikt. Bij een studie in North-Carolina werd een topisch aangebrachte hydrofiele crème getest met slechts 0,5 procent aloë gel. Na vier weken lang, drie maal daags te smeren, waren de psoriasissymptomen bij 83% van de deelnemers afgenomen, tegenover 6 %van de deelnemers die een placebo kregen.

Een andere klinische proef om aloë vera gel te onderzoeken werd gebruikt bij de behandeling van  seborroïsch eczeem. Deze aandoening is van invloed op de vettere delen van de huid en maken deze rood, jeukend en droog. Op de hoofdhuid veroorzaakt het roos. In de studie kregen de deelnemers vier tot zes weken twee maal daags een emulsie met 30 procent aloë. Het mengsel genas 62% van de groep, terwijl 25% van de placebogroep enige verbetering had opgemerkt.

De bovenstaande klinische studies geven een sterke indicatie dat aloë in staat is om vele huidaandoeningen te genezen. Naar aanleiding van deze opzienbarende bevindingen gingen onderzoekers de werkzame stoffen bestuderen. De conclusie is bijzonder:  aloë is de enige plant die de anti-inflammatoire stof C-glucosyl chromon bevat, waarvan de werking vergelijkbaar is met die van hydrocortison. Naast deze stof zijn er meer dan 200 chemische verbindingen in aloë vera, waarvan een aantal helpt om een droge huid te genezen.

Enkele voorbeelden van werkzame stoffen in aloë

  • Het enzym brady kinase werkt als een ontstekingsremmer. Het vermindert roodheid en jeuk.
  • De combinatie van de suiker glucomannan, een polysacharide, en gibberellines, een groep plantenhormonen, bevordert de productie van collageen in de huid.
  • Aloë vera bevat twaalf antrachinonen, fenolische stoffen die oorspronkelijk bekend staan voor het gebruik in laxeermiddelen. Aloïne en emodine treden op als pijnbestrijders, antibiotica en antiviraal middel.

Het lijkt erop dat de wetenschap zich beter kan gaan richten op eeuwenoude kennis om huidaandoeningen te behandelen. Vreemd genoeg richt deze zich liever op de veel lucratievere medicinale, synthetische crèmes en zalven.

Punt van aandacht: Er zijn diverse MLM-bedrijven op de markt actief die handig gebruik maken van de geweldige eigenschappen van aloë. Uiteraard zijn de bovenstaande bevindingen gebaseerd op de pure bron, dus pure aloë  gel. In de commerciële producten worden vaak gestandaardiseerde maatstaven gebruikt en daarbij wordt de plant uit zijn biologische matrix gehaald, ten koste van de werkzaamheid. Dit wordt vaak gedaan om de houdbaarheid te verlengen. Daarbij worden vrijwel altijd nog synthetische stoffen toegevoegd ter conservering en stabilisatie van het product. Deze producten zijn absoluut van inferieure kwaliteit ten opzichte van pure, onbewerkte aloë vera producten. Claims die op basis van die bewerkte producten worden gedaan, zijn in de meeste gevallen berust op onwaarheden.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8765459

http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/09546639909055904

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10885091

Lauerman, John F. “A tale of six cities.” Harvard Public Health Review. January 1998. http://www.hsph.harvard.edu/review/a_tale.shtml

Mayo Clinic. “Aloe (Aloe vera).” February 1, 2010.http: //www.mayoclinic.com/health/aloe-vera/NS_patient-aloe

Mayo Clinic. “Seborrheic dermatitis.” June 16, 2009.http: //www.mayoclinic.com/health/seborrheic-dermatitis/DS00984

Gerelateerde berichten

4 Reacties

Marieke

Interessante blog over Aloe Vera. Alleen zijn een aantal onderzoeken oud en achterhaald. Jammer dat je bij je punt van aandacht producten diskwalificeert zonder wetenschappelijke onderbouwing. Mijn persoonlijke ervaring en van veel anderen is dat er wel degelijk goede producten zijn met Aloë Vera in gestabiliseerde vorm. Voor mij is een belangrijk criterium dat het product uit een groot bestanddeel van aloë vera bestaat en niet uit maar een paar procent.

Beste Marieke, Je hebt zeker gelijk dat aloe vera een belangrijk deel moet uitmaken van het totale product. Hierbij is het echter wel belangrijk dat de natuurlijke matrix gehandhaafd moet blijven om van de optimale werking te kunnen profiteren. Producten zoals van bijvoorbeeld Forever Living zijn compleet uiteen getrokken, zodat ze er een patent op kunnen aanvragen. Natuurlijk kunnen de meningen hierover uiteenlopen, maar dan wordt omwille van de commercie valse claims gedaan. Bovendien bevatten dergelijke producten ook vaak stabilisatoren en conserveermiddelen die niet van natuurlijke oorsprong zijn. Sommigen vinden dat niet erg, maar dan moeten ze het niet als een natuurlijk product aan de man brengen. Hoe denk jij daarover?

Myra

Ik ben toch benieuwd… mij is gezegd dat de aloe van Forever qua samenstelling aan bestanddelen vrijwel gelijk is aan die van de pure gel uit de plant. Ja, het is gestabiliseerd. Ik heb hier een fles Aloe Bits ‘n Peaches staan (deze smaakt het lekkerst). Aan misschien (?) niet-natuurlijke stoffen lees ik op het einde van de ingredientenlijst het volgende: citroenzuur (zuurteregelaar), natriumbezoaat (conserveringsmiddel), ascorbinezuur (antioxidant) en toxoferol (antioxidant). Ik ben geen voedingsdeskundige, dus ik ben benieuwd wat je van deze toevoegingen vind.

Als iets uit zijn natuurlijke matrix wordt gehaald is het niet gelijk aan en gaat dit de kwaliteit niet ten goede. Het wordt nog op allerlei manieren bewerkt en verliest zijn natuurlijke structuur. Dan daarbij nog niet gesproken over de verpakkingen waar de producten in zitten. Ik heb hierin nog geen verdiept onderzoek gedaan omdat mijn eerste resultaten al niet erg motiverend waren om verder onderzoek te doen. En het zijn geen verse producten in tegenstelling tot Ringana, zij produceren echt verse cosmetica zonder enige toevoeging met 100% werkzame stoffen. Ik ken nog geen bedrijf die dat evenaart

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies