Alopecia areata, feiten over haarverlies en kale plekken

alopecia

Haarverlies en ontsierende kale plekken op de hoofdhuid kunnen je sociale leven flink op de kop zetten. Schaamte, psychische klachten of sociaal isolement kunnen het gevolg zijn van deze vervelende klachten. Wat kan je doen als je alopecia areata hebt? Allereerst de feiten:

  • Alopecia areata is een aandoening waarbij haarverlies optreedt, meestal op de hoofdhuid, maar komt ook voor op het lichaam.
  • Alopecia areata veroorzaakt meestal één of meer plekken van haaruitval.
  • Alopecia areata treft zowel mannen als vrouwen.
  • De oorzaak is onbekend, maar meestal gaat men uit van een auto-immuunreactie in combinatie met andere factoren.

Alopecea areata is een auto-immuunreactie waarbij de haarfollikels ontstoken raken en de haren afstoten. Hierdoor kunnen lokale kale plekken ontstaan. De aandoening kan zonder behandeling binnen een jaar verdwijnen, maar het haarverlies is in sommige gevallen definitief. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de aangedane plaatsen na verloop van tijd weer beschikken over een woekerende haardos.

Wat zijn de oorzaken van alopecia?

Alopecia areata komt vaak voor naast andere auto-immuunziekten zoals schildklieraandoeningen, lupus of colitis ulcerosa. De diagnose of behandeling van deze aandoeningen lijkt echter niet van invloed op de aanwezigheid van alopecea areata.

Behandeling van Alopecia areata

Hoewel er veel medische klinieken claimen een goede behandeling te kunnen aanbieden, lijken deze vooral gebruik te maken van de hoop van de vele patiënten. Een goede behandeling is er (nog) niet.

Met behulp van leefstijlaanpassingen kunnen het risico en de ernst echter wel aanzienlijk worden verminderd. Omdat er altijd sprake is van een ontstekingsreactie, kan de ontstekingsgevoeligheid van de hoofdhuid flink afnemen door het voedingspatroon aan te passen. Factoren die hierbij een rol zijn en de gevoeligheid voor Alopecia areata kunnen verhogen zijn:

  • Een hoge bloedsuikerspiegel: suiker jaagt de ontstekingsgevoeligheid enorm op door glycatie. Beperk de inname van suikers en snelle koolhydraten zo veel mogelijk.
  • Omega 6-vetzuren hebben een inflammatoire werking. Beperk dus de inname van o.a. koolzaadolie, zonnebloemolie, tarwekiemolie en soja-olie. Verhoog de inname van omega 3-vetzuren die ontstekingsremmend werkt.
  • Stoffen als gluten, caseïne en lactose tasten de darmwand aan, waarvan een leaky gut het gevolg kan zijn. Hierdoor komen afvalstoffen in het bloed, waardoor de kans op ontstekingen groter wordt.
  • Transvetten
  • Leefstijlaanpassingen: stop met roken, beweeg meer en doe aan stressreductie.
  • Vermijd het gebruik van cosmetica met giftige stoffen. Deze kunnen de hoofdhuid irriteren. In combinatie met een verhoogde ontstekingsgevoeligheid, kan dit ontstekingen opleveren. Gebruik dus bij voorkeur natuurlijke cosmetica.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies