Amandelmelk en zuivelvervangers! Laat je niet neppen!

Amandelmelk is hip en een prima vervanger voor koezuivel, waarvoor veel mensen een intolerantie hebben. Gezellige gezondheidsclubjes zweren erbij! Deze gezonde dames wisselen ontbijtreceptjes uit van quinoa, chiazaad, vanille en amandelmelk en komen ’s avonds bijeen om hun detoxervaringen en ontlastingsverhalen uit te wisselen.

Een dergelijk stereotype is natuurlijk precies het koren op de molen van de industrie. De media vergroten dit uit en maken de hippe mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid belachelijk, zodat de massa er vanzelf ook met spot over gaat praten. De term ‘quinoakut’ is niet voor niets bedacht…

Toch wil ik deze goedbedoelende mensen die vooral bewust bezig zijn met een gezondere levensstijl wijzen op de zin en onzin van amandelmelk en andere zuivelvervangers.

Maar dan die amandelmelk….

De lekkere ontbijtreceptjes met amandelmelk die circuleren op internet hebben namelijk meer voeten in aarde dan het zo lijkt. Want wat is de definitie van amandelmelk? Is dat een natuurlijk verkregen melk van amandelen of een waterig drankje met een amandelsmaakje en een berg suiker? Laten we hier even bij stilstaan…

Massaproductie is, zoals je zult weten, in de meeste gevallen funest voor de kwaliteit van een product. Zo geldt dat ook voor amandelmelk. Daarnaast draait een megalomane marketingmachine van de fabrikant overuren om iedereen te overtuigen van het ‘nut’ en de ‘kwaliteit’ van het product. Het zou goed zijn voor mensen met osteoporose, mensen met een lactose of caseïne-intolerantie en is helemaal geweldig voor mensen met bronchitisklachten, omdat er veel minder slijm wordt gevormd dan bij koezuivel. Kortom: amandelmelk is ‘what you need!’.

De amandelmelk deceptie, de ingrediënten

De commerciële amandelmelk is in de meeste gevallen helaas niet wat je ervan zou mogen verwachten als ze het de naam “amandelmelk” geven. Wanneer je bijvoorbeeld bij de amandelmelk van Amandelmelk ingredientenAlpro het ingrediëntenlijstje erop naslaat, blijkt het product bedroevend weinig te maken te hebben met amandelen.

Het voornaamste bestanddeel is suikerwater. De suiker werkt natuurlijk enorm ontstekingsbevorderend. En is natuurlijk ronduit ongezond. Het bevat een aandeel van, hou je vast, 2% amandelen! Daarnaast is tricalciumfosfaat toegevoegd, een voedingszuur dat zich bindt aan calcium en in hogere concentraties kan leiden tot een calciumtekort. Ook bevat de ‘amandelmelk’ het discutabele ingrediënt gellan gom, dat de darmwand mogelijk kan beschadigen, specifiek de microvilli, de ‘bekleding’ van de darmwand.1 Als laatste zijn er enkele B-vitamines toegevoegd, vitamine E en D2.

Het komt er simpelweg op neer dat amandelmelk van Alpro meer weg heeft van suikerwater met een amandelsmaakje dan van echte amandelmelk, zoals van het onderstaande recept. Ook andere zuivelvervangers, zoals sojamelk, hazelnootmelk, havermelk, rijstmelk en kokosmelk, zijn niet meer dan een samenstelling van gesuikerd water, wat emulgators en een smaakje.

Aan sommige zuivelvervangers, niet die van Alpro, is ook carrageen toegevoegd, een verdikkingsmiddel dat wordt gewonnen uit rood zeewier. Scepsis over het toevoegen van dit ingrediënt bestaat als sinds 1969 toen al werd aangetoond dat het een sterk ontstekingsbevorderend effect heeft in de dikke darm en het immuunsysteem kan verzwakken.2

Amandelmelk schadelijk?

Hoewel amandelmelk niet direct een schadelijke cocktail is van antibiotica en groeihormonen, blijft het een jezelf-voor-de-gek-houd-drankje, zeker gezien de samenstelling van voornamelijk water en suiker en een hoeveelheid van enkele amandelen voor de smaak. Doordat er nauwelijks amandelen in zitten heeft het ook nauwelijks voedingswaarde.

Of amandelmelk direct schadelijk is voor de gezondheid kan gezien de toegevoegde suiker geen twijfel over bestaan. En schadelijk voor je portemonnee is het sowieso.

Recept om zelf amandelmelk te maken

Zelf amandelmelk maken is kinderlijk eenvoudig. Je hebt voor je amandelmelk het volgende nodig:

 • Eén schaaltje amandelen (afhankelijk van hoeveel je wilt maken)
 • 4 schaaltjes gefilterd water (ongeveer een kopje amandelen per halve liter)
 • Een vanillestokje (of meer als je dat lekker vindt)

Zet een schaaltje met amandelen een nacht (minstens 12 uur) in de week. Hierdoor worden de amandelen zacht en het helpt de hoeveelheid fytinezuur (antinutriënten) te verminderen.

Meng de geweekte amandelen met vers, fefilterd water in een blender en mix het net zolang tot er een gladde, romige mix ontstaat. Let er bij het mixen op dat je de kan van de blender niet volledig vol maakt, aangezien de mix wat groter van volume wordt door het blenden.

Leg een kaasdoek in een grote schaal of beslagkom en giet het mengsel op de kaasdoek. Neem de punten bij elkaar en knijp het mengsel door de doek. Giet dit vervolgens weer in de omgespoelde blender, voeg de vanille toe en mix het geheel nog een keer.

Giet de amandelmelk in een kan en bewaar deze in de koelkast. Deze is ongeveer een week houdbaar.

Gezonde leefstijl

Zoals je ziet zijn melkvervangers een slimme zet van de voedingsmiddelenindustrie. Ze spelen handig in op de behoefte aan zuivelvervangers en laten je een mijns inziens schandalig bedrag betalen voor wat gesuikerd water met een amandelsmaakje. Als je gezond wilt leven, verdiep je dan in de voeding die je tot je neemt. Schaam jezelf niet dat je nu tot een vervelend inzicht bent gekomen, maar wees trots dat je weer een stap verder bent gekomen in je missie naar een gezonde leefstijl en een gezonde huid!

Natuurlijk zijn er ook ‘minder slechte’ of goede varianten amandelmelk, maar er gaat niets boven een zelfgemaakte amandelmelk of andere zuivelvervanger. Ken je een merk dat wel eerlijke amandelmelk en zuivelvervangers maakt? Deel deze dan voor de andere lezers even in de comments hieronder.

Volg ons op Facebook of meld je rechtsboven op de pagina aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent gezondheid en natuurlijke huidverzorging.

Boekentip

melk de witte sloper

een stralende huid en gezondheid2

Bronnen:

 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9505237
 2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1242073/

15 reacties

 1. Kunt dan laten weten welke melk vervangers er WEL goed zijn…graag hoor ik van U

  • Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om zelf melkvervangers te maken, maar als je een goed merk wilt weten, kan je het best even een Ekoplaza of reformwinkel inlopen en je daar laten adviseren.

  • R. koop in biologische winkels, dat scheelt een hoop 🙂 Kost meestal iets meer maar dan heb je ook wat. namelijk waar voor je geld

 2. En het aller lekkerste en beste is natuurlijk zelf amandelmelk maken

 3. Kan je ook je eigen kwark maken? Nu eet ik graag kwark in de ochtend, met al mijn zaadjes en noten. Echter voel ik als ik teveel ervan eet dat het op mijn maag blijft liggen… dus ik ging op zoek naar een alternatief. Albron amandel …. na het lezen wat er inzit zag ik suiker en dacht ik #kansloos! Heb jij een goed alternatief waarin ook mijn eiwit gehalte op pijl kan blijven?

  • Als je al nootjes en zaden toevoegt, voorzie je je lichaam al in ruime mate van eiwitten. Je kan eens overwegen om kefir te maken, dan heb je direct ook een goed probioticum. Je kan ook zelf amandelmelk maken en daaraan een zelfgemaakte crueslimix toevoegen.

 4. Amandelmelk maken is niet zo moeilijk. Wij hebben daar een video over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=B1j-aSIEOf0

 5. Ik kwam laatst op een leefmarkt, ..alles was daar biologisch, glutenvrij ed. Kwam een bijzonder drankje tegen, chufa melk. Is een knolletje uit Spanje als ik het me goed herinner. Is erg lekker, en ze hebben een online winkel waar je kunt bestellen. Ik denk met googlen op chufa melk best te vinden. Overigens zijn de knolletjes los ook erg lekker!

 6. Dank voor het recept! Ik vond vorige week een iets andere, en heb 2 vraagjes. Is elke amandel te gebruiken of alleen de blanke? En waarom moet het mengsel door een kaasdoek? Bedankt!

  • Hoi Jolanda, je kan elke amandel gebruiken om amandelmelk van te maken, maar bij voorkeur de ongebrande variant, want die is gezonder. In de kaasdoek doe je de geblenderde ‘smurrie’ en die knijp je uit boven een bak. Zo scheid je de pulp van de amandelmelk. De pulp kan je bijvoorbeeld weer verwerken in een cake of je maakt er notenpasta van door er weer wat water aan toe te voegen. De amandelmelk is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

 7. waarom kun je niet gewoon kraanwater gebruiken?

  • Dat is een persoonlijke keuze Suzanne. Ons kraanwater is van prima kwaliteit, maar steeds vaker lees je berichten dat er medicijnresten en resten van zware metalen in zouden zitten. Sommige mensen nemen liever het zekere voor het onzekere en gebruiken een waterfilter.

 8. Ik koop zelf de amandelmelk ( zonder toegevoegde suikers) bij albert heijn van het eigen merk. Er zit natuurlijk niet zoveel amandel in, maar de overige toevoegingen vallen mee. En, als je al niet zoveel tijd hebt zoals mij (gezin, eigen praktijk, opleidingen etc.), dan is het een goed alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *