7 Gevaren van antibacteriële zeep en reinigingsmiddelen

Er komt steeds meer bewijs dat het gebruik van antibacteriële zeep in het huishouden onnodig is en in wezen meer kwaad veroorzaakt dan goed, zowel voor de gezondheid als voor het milieu.

De alomtegenwoordigheid van de antibacteriële middelen in zeep “is een verontrustende zaak,” zegt hoofdonderzoeker Dr. Eli N. Perencevich van Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, VS. vertelde de media op een bijeenkomst van de Infectious Diseases Society of America in New Orleans. Hij zei dat bacteriën makkelijk resistent kunnen worden voor de antibacteriële zeep die we thuis gebruiken.

antibacteriële zeepAntibacteriële zeep verzwakt het immuunsysteem

In feite kan het gebruik van antibacteriële reinigingsmiddelen het immuunsysteem van een baby beschadigen, in plaats van dat deze wordt beschermd. Dr Levy, die al lang actief is geweest met zijn Alliantie voor het Verstandig Gebruik van Antibiotica (APUA), sprak van een Italiaanse studie die aantoonde dat blootstelling aan bacteriën essentieel is voor ontwikkeling van het immuunsysteem van een kind. Een baby, zei hij, moet worden blootgesteld aan ziektekiemen in het eerste jaar, zodat deze antilichamen kan aanmaken om later in zijn leven infecties het hoofd te kunnen bieden.

Naast het feit dat antibacteriële zeep en reinigingsmiddelen natuurlijk chemische stoffen bevatten en je deze altijd beter kunt vermijden, blijkt nu dus dat antibacteriële zeep ook het immuunsysteem in gevaar brengt.

De gevaren van antibacteriële zeep en reinigingsmiddelen

  1. Gezonde bacteriën worden ook gedood

Antibacteriële zepen en reinigingsmiddelen zijn ontworpen om bacteriën die is niet goed voor je lichaam zijn te doden. Maar deze antibacteriële producten doden ook de goede bacteriën – bacteriën die voorkomen dat slechte bacteriën zich vermenigvuldigen en een natuurlijke weerstand tegen slechte bacteriën opbouwen. Wanneer een product 99,9% van de bacteriën doodt, is dat misleidend omdat dan ook de bacteriën die het immuunsysteem ondersteunen, worden gedood. Dus het is moeilijk om te zeggen dat deze reinigingsmiddelen zijn goed voor je als ze zich te ontdoen van de goede dingen ook.

  1. Superbacteriën

Recent onderzoek naar het effect antibacteriële zepen en reinigingsmiddelen toont aan dat nieuwe superbacteriën zich kunnen ontwikkelen, zonder dat we in staat zijn onszelf daartegen te beschermen tegen. De antibacteriële producten zorgen dat we niet in staat zijn weerstand op te bouwen tegen die nieuwe bacteriën.

  1. Mogelijke hormonale disbalans

Antibacteriële zeep en reinigingsmiddelen blijken een enorme impact te hebben op de natuurlijke hormoonbalans. Er is veel onderzoek uitgevoerd op dieren en de resultaten zijn alarmerend – triclosan, een ingrediënt in vele antibacteriële producten, blijkt een grote hormoonverstorende stof te zijn. Het endocriene systeem produceert en geeft hormonen af in je bloedbaan. Triclosan verstoort bij dieren de oestrogeen, testosteron en schildklierhormoon. Experts geloven dat zwangere vrouwen en kinderen het grootste risico lopen op potentiële hormonale disbalansen door antibacteriële producten.

  1. Meer allergieën

Een van de belangrijkste redenen waarom men gebruik maakt van antibacteriële producten is om de gezondheid te beschermen. Maar het is precies andersom: triclosan schaadt de gezondheid en wordt in verband gebracht met het veroorzaken van allergieën bij kinderen. Hoe? De verminderde blootstelling aan bacteriën heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, waardoor het kind vatbaarder is voor bepaalde allergieën. Regelmatig gebruik van antibacteriële zeep en reinigingsmiddelen doet dus in feite het tegenovergestelde dan beschermen.

  1. Schadelijk voor het milieu

Er zijn veel vragen en bezorgdheid over de veiligheid over de impact van triclosan, en dus antibacteriële zeep, op het lichaam. De gevaren van antibacteriële producten hebben niet alleen betrekking op de mogelijke gevolgen voor de mensen, maar ook op het milieu.

  1. Triclosan zit ook in pesticiden

Triclosan wordt gevonden in vele merken van tandpasta, mondwater, hand en body wash, evenals babyproducten. Bovendien komt triclosan ook voor in pesticiden, dus komt het ook via de voeding in het lichaam terecht.

  1. Zij verhinderen Ziekte

Het is een algemene misvatting dat antibacteriële zeep en reinigingsmiddelen voorkomen dat je ziek wordt. In feite is het verstandiger het lichaam op een natuurlijke manier tegen bacteriën te wapenen: door het immuunsysteem zijn werk te laten doen. Reclame impliceert ten onrechte dat alle bacteriën moeten worden gedood om verspreiding van ziekte te voorkomen.

Onze leefomgeving is vervuild met talloze synthetische reinigingsmiddelen, cosmetica en make-up. Het is mijn missie deze leefomgeving een stukje groener te maken. Door met natuurlijke middelen schoon te maken en natuurlijke cosmetica te gebruiken, kunnen we niet alleen duurzamer met onszelf omgaan, maar ook met onze omgeving.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *