Natuurlijke antiroos shampoo, voordelen incl. dhz-recept

Castillezeep zelfgemaakte antiroosshampoo

Een zelfgemaakte, natuurlijke antiroos shampoo die nog wérkt ook…? Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het kan!

Niemand wil in verlegenheid worden gebracht door een dik pak sneeuw op beide schouders. De meeste mensen willen een quick fix, die ze het liefst binnen een paar dagen van de hoofdroos afhelpt. Ze vliegen bij de eerste vlokken naar de drogist en komen thuis met een flesje vol agressieve, synthetische troep, dat bovendien geen duurzaam resultaat oplevert.

In dit blog krijg je een instructie voor hoe je een natuurlijke antiroosshampoo zelf kan maken die wél werkt.

Wat is hoofdroos en wat doen de flesjes chemicaliën precies?

Hoofdroos, ook wel bekend als pityriasis capitis of seborroïsch eczeem, beperkt zich meestal tot de hoofdhuid en is een huidaandoening die meestal wordt bestreden met een antiroos shampoo van de drogist, of in zwaardere gevallen van de apotheek.

De antiroos shampoo van Head & Shoulders is veruit de bekendste en de best verkopende antiroos shampoo ter wereld. Resdan is de zwaardere variant, die vroeger alleen op recept verkrijgbaar was, maar tegenwoordig ook in de handverkoop. Lees hier waarom ik geen reguliere antiroosshampoo adviseer. Waarom is het zo lastig om roos te bestrijden?

Hoe paradoxaal het ook mag lijken, vaak zijn het de haarverzorgingsproducten als shampoo en conditioner die de oorzaak vormen van het probleem. De synthetische ingrediënten, waaronder natriumlaurylsulfaat (SLS) en zinkpyrithion, tasten de natuurlijke beschermingslaag van de hoofdhuid aan. Met name natriumlaurylsulfaat heeft een sterk uitdrogende invloed op de huid.

We weten wel dat we de sterk ruikende commerciële shampoos beter achterwege kunnen laten vanwege de zware belasting die ze vormen op onze gezondheid, maar op de een of andere manier hebben we er toch een vals vertrouwen in dat het oplossing zal bieden.

Het blijft natuurlijk ook verwarrend dat producten met krachtige hormoonverstorende stoffen zo maar in de winkel liggen. Dan móet het toch wel werken…. Nou, niet dus!

Weet je….laat je niet misleiden! Maak gewoon zelf een natuurlijke antiroosshampoo en laat die troep links liggen. Realiseer je wel dat de oorzaken, vaak een vertraagde schildklier of een verstoorde darmfunctie, hiermee niet worden aangepakt, dus een complementaire aanpak werkt het best.

Recept zelfgemaakte natuurlijke antiroosshampoo

Gelukkig zijn de ingrediënten voor dit recept mild van aard, zodat je deze natuurlijke antiroosshampoo zonder zorgen meerdere malen per week kan gebruiken.

Totale bereidingstijd: 10 minuten

Wasbeurten: 15-20 toepassingen

Ingrediënten:

  • 1 blikje bio kokosmelk
  • half kopje vloeibare Castille zeep
  • half kopje gezuiverd water
  • 1 theelepel biologische kokosolie
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 1 theelepel bakpoeder (baking soda)
  • 20 druppels rozemarijn etherische olie
  • 15 druppels tea tree etherische olie
  • 1 eetlepel gemalen fenegriekzaden
  • BPA-vrije dispenser fles

Optioneel kan je er nog kalamijnpoeder aan toevoegen, wanneer er sprake is van erge jeuk.

Bereiding:

Neem een mengkom en een garde. Meng de kokosmelk, gesmolten kokosolie en vloeibare Castille zeep. Voeg vervolgens het water, de appelciderazijn en de baking soda toe en vervolgens de rozemarijn en tea tree olie.

Voeg ten slotte het gemalen fenegriekzaad toe en zorg dat alles wordt gemengd tot een gladde massa. Giet het mengsel in een BPA-vrije dispenserfles.

Waarom deze ingrediënten?

De kokosmelk en kokosolie zorgen voor de nodige voeding voor je haar en hoofdhuid. Hiermee herstel je de zuurgraad en het vetgehalte van je hoofdhuid, zodat deze weer een natuurlijke barrière vormt tegen de omgeving.

Castille zeep is een zachte plantaardige zeep op basis van olijfolie. Daardoor is Castille zeep zo’n beetje de mildste zeep die er is. Tevens is deze zeep biologisch afbreekbaar en niet-toxisch. Hoewel Castille zeep zacht en vettig is, kan het helpen de hoofdhuid te reinigen en te ontdoen van een teveel aan talg.

De appelciderazijn is een wat agressiever ingrediënt, maar wordt voor een groot deel geneutraliseerd door de overige milde ingrediënten. Het is ideaal om schimmels en bacteriën te elimineren, aangezien het krachtige enzymen bevat. De baking soda, ook niet zo mild, kan helpen om de dode huidcellen te verwijderen als exfoliant.

De rozemarijn- en teatree-olie zijn in staat de schimmel, die vaak de hoofdroos veroorzaakt, te elimineren. Beide oliesoorten beschikken over sterke schimmelwerende eigenschappen en ze ruiken nog zeer aangenaam ook.

Fenegriek is van nature rijk aan aminozuren en bevat een hoge concentratie aan lecithine, een natuurlijk verzachtend middel.

Gebruik de natuurlijke antiroosshampoo gewoon zoals je met elke shampoo zou doen. Masseer de shampoo goed in en laat deze even intrekken alvorens je hem weer uitspoelt.

Let op: niet iedereen verdraagt appelciderazijn en baking soda even goed, ook al gaat het hier om minimale hoeveelheden. Probeer dus eerst een klein stukje huid voordat je je hele hoofd ermee in masseert! Lees daarvoor eerst het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen.

Gebruik deze natuurlijke antiroosshampoo  om de andere dag voor het beste resultaat. Schud de fles voor elk gebruik.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies