Een antiroosshampoo? Nee, dank je!

antiroosshampooAls je de fabrikanten van antiroosshampoo mag geloven hebben ze goud in handen. “Je ziet dat het werkt!” prediken de reclames. Maar wat voor chemische troep er allemaal in zit….daarover rept men geen woord! De vraag is zelfs of de voordelen van het gebruik van een dergelijke shampoo wel opwegen tegen de nadelen.

De commerciële antiroosshampoos bevatten namelijk vaak nogal agressieve actieve bestanddelen, zoals salicylzuur of zinkpyrithion. Hoewel het gebruik van deze ingrediënten zeker effectief kan zijn bij de bestrijding van de symptomen van hoofdroos, zijn deze zelfde ingrediënten ook in staat om vervelende klachten te veroorzaken, waardoor je je mag afvragen of dit nu wel de juiste oplossing voor je hoofdroos is.

Klachten van de ingrediënten van antiroosshampoo

Irritatie van zinkpyrithion

Een veel gebruikt ingrediënt in antiroosshampoo is zinkpyrithion. Het  vermindert schilfers en remt de groei van schimmels en gisten op de hoofdhuid. Veel mensen  ervaren bij gebruik van dit ingrediënt irritatie van de huid. Het kan ook de ogen irriteren en misselijkheid veroorzaken.

De ingrediënten van Resdan antiroosshampoo

Resdan antiroosshampoo is veruit de meest verkochte ‘stevige’ antiroosshampoo, afgezien van de minder agressieve over-de-counter-shampoos zoals Head & Shoulders. Vroeger was Resdan alleen op doktersrecept verkrijgbaar, tegenwoordig kan je hem gewoon online, bij de drogist of apotheek kopen. Wat zijn precies de ingrediënten en hebben deze ingrediënten gezondheidsrisico’s?

Ingrediënten: Sodium C14-C16 Olefin Sulfonate, Cocamidopropyl Betaine, Ethanol, PEG-27 Lanolin, Aqua, Salicylic Acid, Polyquaternium-11, Menthol, Parfum, Chloroxylenol. Parfum: Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Limonene.

Sodium C14-C16 Olefin Sulfonate is een ontsmettend middel dat de huid kan uitdrogen en daardoor een trekkerig gevoel van de hoofdhuid kan veroorzaken. Het wordt onttrokken uit kokosolie.  Doordat het een vrij instabiel ingrediënt is en snel reageert met andere ingrediënten (het schuimt snel), moeten andere ingrediënten worden toegevoegd om dit proces te voorkomen. Waarom geen gebruik maken van een minder lastig en natuurlijk ingrediënt?

Cocamidopropyl Betaine wordt eveneens onttrokken uit kokosolie. Het heeft een sterk schuimende werking, maar kan bij een gevoelige huid, meestal het geval bij hoofdroos, huidirritatie, een rode huid en blaasjes veroorzaken.

Ethanol is een alcohol. Dit is het ingrediënt dat ervoor zorgt dat het schuimende effect van Sodium C14-C16 Olefin Sulfonate vermindert. Alcohol staat bekend om de bijtende werking en de verstoring van de natuurlijke vochtbalans van de huid. Waarom zou je dit ingrediënt willen toevoegen als iemand kampt met een droge hoofdhuid?

PEG-27 Lanolin is een dierlijke stof, afkomstig uit wolvet die de huidirritatie vermindert en een jeuk remmende werking heeft.

Salicylzuur  kan helpen om de korsten van huidschilfers van de huid los te maken. Het kan een prikkend of branderig gevoel geven. Andere potentiële bijwerkingen kunnen zijn braken, duizeligheid en ademhalingsklachten.

Polyquaternium-11 is een relatief onschuldig ammoniumzout met een antistatische werking.

Chloroxylenol is een antibacterieel middel dat vaak irritatie veroorzaakt aan de huid, de ogen en longen. Het doodt slechte, maar ook goede bacteriën op de huid, waardoor het de natuurlijke bescherming van de huid aantast.

Butylphenyl Methylpropional is een synthetisch parfum dat vaak irritatie en/of allergische reacties oplevert. Sommige bronnen vrezen voor de invloed van deze stof op ons neurologisch stelsel. Aangezien onderzoek hiernaar nog gaande is, is het voorbarig om te stellen dat dit zo is, maar vaak geldt: waar rook is, is vuur.

De ingrediënten van deze antiroosshampoo zijn niet erg vrolijkstemmend, zeker niet als je gezondheid je lief is. Natuurlijk verminderen ze de symptomen. Niet gek, want de werking van de ingrediënten zijn te vergelijken met ‘afbijt’. De oorzaken van de droge, schilferende hoofdhuid worden volkomen genegeerd, aangezien hoofdroos vaak verband houdt met een vertraagde schildklier of met een schimmel, die ook op een natuurlijke manier, zonder vervelende bijwerkingen, te verhelpen is. Lees hier hoe je op een natuurlijke manier van je hoofdroos afkomt. 

Volg ons op Facebook of meld je rechtsboven op de pagina aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

2 reacties

  1. en is er een natuurlijke shampoo tegen ernstige haaruitval?

    • Bij ernstige haaruitval is het sowieso belangrijk de oorzaken te doorgronden. Vaak ligt de oorzaak in een vertraagde schildklier of in een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een shampoo die haaruitval tegengaat bestaat niet, dat is een illusie. Wel kan je kiezen voor een natuurlijke shampoo die de hoofdhuid en het haar zo min mogelijk belast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *