Ashwagandha supplement beschermt tegen stress

Ashwagandha stress

Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat het lichaam met succes helpt zich aan te passen aan stressvolle omstandigheden. Het leven in de 21e eeuw is vol stress in de vorm van emotionele tegenslagen, giftige stoffen uit de omgeving, fysieke trauma’s en slechte voeding. Deze spanning put het lichaam uit van essentiële voedingsstoffen en veroorzaakt oxidatie van verschillende cellulaire elementen.  Ashwagandha ondersteunt diverse vitale lichaamsfuncties en is een waardevol voedingssupplement.

Ashwagandha wordt ook wel Indiase ginseng genoemd of winterkers of Ashwaganda, zonder -h. Hoewel het van nature groeit in Noord-Amerika en Afrika, wordt het meestal geassocieerd met de Ayurvedische tradities van het Oosten. Ayurveda is een eeuwenoude filosofie en toepassing van natuurlijke gezondheid in India en het Verre Oosten. Deze traditie staat bekend dat ze de wortels van de Ashwaganda plant gebruiken voor Ashwagandha bereiden. Dit kruid wordt door de Ayurvedische shamanen al eeuwen gebruikt voor een groot aantal gezondheidsproblemen.

Ashwaghanda en de hersenfunctie

Dit exotische kruid heeft krachtige antioxiderende eigenschappen die de hersenen en het zenuwstelsel ondersteunen. Vroegtijdige veroudering wordt geassocieerd met chronische spanning op het zenuwstelsel en dat is gerelateerd aan verhoogde oxidatieve stress. Deze stress verhoogt lipidenperoxidatie (oxidatie van vetten), terwijl het zorgt voor een afname van de krachtige antioxidatieve enzymen catalase en glutathion peroxidase.

Een geweldige dierstudie toonde aan hoe krachtig Ashwagandha is bij de vermindering van spanning en stress op het zenuwstelsel. Bij dieren die zijn blootgesteld aan chronische spanning, vertoonde 85% van hun lichaamscellen tekenen van chronische degeneratie. Toen ashwagandha werd toegediend aan een andere groep dieren die onder chronische stress stonden, daalde het aantal beschadigde cellen met 80%.

Verlaagt cortisol, het stress hormoon

In de grootste menselijke proef met Ashwagandha werd aangetoond dat het kruid is staat is de cortisol levels te verlagen met maar liefst 26%. Een chronisch verhoogde cortisol verhoogt inflammatoire en degeneratieve processen in het lichaam. Daarnaast hadden de deelnemers een verlaagde nuchtere bloedsuikerspiegel.

Van dit kruid is aangetoond dat het een krachtig middel is tegen angst en voor sommige mensen zelfs een antidepressivum zou kunnen zijn. Van Ashwagandha is tevens aangetoond dat het de regeneratie en herstel van zenuwcellen en synapsen ondersteunt. Dit suggereert dat Ashwagandha in staat is degeneratie van de hersenen en het zenuwstelsel om te draaien. Dit zou betekenen dat het mogelijk een middel tegen dementie, de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen zou kunnen zijn. Meer onderzoek is echter nodig om dit te kunnen vaststellen.

Hoe gebruik je Ashwagandha?

Ashwagandha wordt als voedingssupplement aangeboden in gedroogde vorm, of als een natuurlijk groeiende plant. Je kan ook ashwaganda in geïsoleerde vorm kopen. In feite kan je de plant in de zomer in je tuin laten groeien. De plant houdt van hete zon en ‘open‘ zandgrond. Het is heel goed om gedroogde of vers gemalen wortel te gebruiken. Je kan de wortel verwerken in je thee, in smoothies, salades of andere groene drankjes.

Het gebruik van adaptogene kruiden zoals Ashwagandha in combinatie met een anti-inflammatoir dieet optimaliseren vermogen van het lichaam zich aan te passen aan stress. Dit kruid wordt reeds duizenden jaren gebruikt door culturen over de hele wereld voor het verbeteren van de immuniteit, het geheugen en het algehele welzijn.

Bestel biologische ashwaghanda.

Bronnen voor dit artikel zijn:

http://www.lef.org/magazine/2006/6/report_ashwa/Page-01
http://en.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera
http://www.realfarmacy.com/category/health-2/memory/
http://www.terrytalksnutrition.com/tag/rhodiola-rosea/?wpmp_switcher=mobile
http://www.terrytalksnutrition.com/weekly-articles/2013/09-06/relieve-stress-nervous-tensionnaturally/
http://www.itoozhiayurveda.in/uncategorized/ashwagandha-extracts-reverse-alzheimers-symptoms-in-mice/

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies