Hoe aspartaam me letterlijk liet trillen als een rietje

aspartaam bijwerkingen symptomen“Aspartaam is slecht, heel slecht”. Veel mensen kakelen de ‘deskundigen’ na als het gaat over het omstreden E-nummer E951. De overgrote meerderheid, zo’n 80% van de mensen, heeft het volste vertrouwen dat deze zoetstof volkomen veilig is voor de gezondheid, precies conform de beoordeling van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Ook het Voedingscentrum zegt op haar website: ” Aspartaam is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft.”

Hoe hoog is die aanvaardbare dagelijkse inname?

De grote vraag is hoe hoog is die aanvaardbare dagelijkse inname dan precies? Is het niet zo dat elk lichaam anders is en anders reageert? Heeft een kind van 10 geen ander lichaamsgewicht dan een volwassen man (met een beetje overgewicht) van 120 kilo?

Een andere vraag die meteen rijst, is “hoe gaat het lichaam om met de inname van aspartaam in combinatie met….?” Wanneer het lichaam reeds een zwak afweersysteem heeft of een verstoorde darmflora, is het verminderd in staat om te gaan met de inname van E951 en zal die ‘aanvaardbare hoeveelheid’ aanzienlijk lager liggen.

Hoe werkt aspartaam in het lichaam?

De chemische samenstelling van deze synthetische zoetstof is zeer problematisch voor het menselijk lichaam. Wanneer aspartaam wordt afgebroken door de natuurlijke systemen van het lichaam, komt er methanol vrij, een stof die de lever maar moeilijk onschadelijk kan maken. Methanol is giftig doordat deze stof door het enzym alcoholdehydrogenase in de lever wordt omgezet tot formaldehyde. Methanol is gevaarlijk voor het menselijk lichaam, omdat het eenvoudig de bloed-hersenbarrière passeert. Wanneer het zich ophoopt in de hersenen, wordt het ook hier omgezet in formaldehyde. Een aanhoudende ophoping van deze stof in de hersenen leidt tot hersenschade op de langere termijn.

Wat vooral zorgwekkend is, is dat formaldehyde een carcinogeen is, ofwel, het veroorzaakt kanker. Grofweg kun je dus stellen dat langdurig en veelvuldig gebruik van aspartaam flink kan bijdragen aan het ontstaan van kanker. Een leerzame website over zoetstoffen.

Symptomen bij teveel aspartaam

Natuurlijk zou ik mezelf niet zijn als ik hiermee niet ga experimenteren. Ik wil het naadje van de kous weten. In het verleden heb ik zware ADHD-klachten gehad, maar sinds ik mezelf een gezonder levensstijl heb aangemeten, ben ik er volkomen vanaf.

En wat schetst mijn verbazing bij mijn experiment? De ADHD-symptomen kwamen vol gas terug nadat ik flink aan de aspartaam had gezeten. Ik voelde me compleet verward. Wat heb ik gedaan?

Gedurende een dag heb ik de hele dag suikervrije kauwgom gegeten, heb ik iets minder dan een fles Cola Zero op en een blikje Smintjes opgegeten. Al tijdens het begin van de middag merkte ik dat mijn concentratie achteruit ging. Later in de middag kreeg ik hoofdpijn, werd rillerig en kreeg een beetje last van gevoelloze armen en benen, alsof er ‘iemand anders achter het stuur zat’.

’s Nachts heb ik ronduit slecht geslapen. Het voelde alsof mijn zenuwstelsel in overdrive stond. Het leek wel te knetteren rond mijn hoofd.

De volgende ochtend voelde alles weer redelijk normaal, behalve dat ik me afwezig voelde, alsof mijn geest niet in direct contact met mijn lichaam stond. Ook trilden mijn handen nog ontzettend, geen vaste hand.

Hoeveel aspartaam ik binnen heb gekregen weet ik niet, of ik de aanvaardbare hoeveelheid heb overschrijven ook niet. Wel weet ik dat aspartaam het menselijk lichaam geen goed doet, bij mij in ieder geval niet!

Of E951 voor iedereen slecht is? Van veel stoffen werd jarenlang gezegd dat ze veilig waren, terwijl later bleek dat het toch niet zo was. Mijn advies? Vermijd een synthetische stof waarvan je niet weet of deze volkomen veilig is. Heb je écht behoefte aan iets zoets? Kies dan voor honing of kokosbloesemsuiker. Ik beweer niet dat die gezond zijn, maar het is altijd minder slecht dan aspartaam.

Aanrader om te lezen

De zoete wraak aspartaam bijwerkingen symptomen

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *