Voordelen van Astaxanthine

Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïde en één van de meest krachtige antioxidanten. Dit stofje is in de loop der jaren uitgebreid bestudeerd en is gunstig bevonden op veel verschillende manieren. Het Linus Pauling Institute legt het uit: “Carotenoïden zijn een klasse van meer dan 600 van nature voorkomende pigmenten, aangemaakt in planten, algen en fotosynthetische bacteriën. Deze rijk gekleurde moleculen zijn de bronnen van de gele, oranje en rode kleuren van veel planten. “

Astaxanthine is een van de krachtigste en meest bestudeerde carotenoïden en wordt geproduceerd wanneer een bepaalde algensoort opdroogt. Deze algensoort produceert deze carotenoïde om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van het verliezen van zijn voedsel/voedingsstoffen en in leven te blijven. Algen zijn een natuurlijke bron van deze pigmentstof en de dieren die deze algen eten, waaronder krill en zalm. Het wordt ook in zeer grote hoeveelheden gevonden in de spieren van zalm (het is dit stofje dat zalm zijn heldere rode kleur geeft) en van deze antioxidant wordt gezegd dat deze  verantwoordelijk is voor het uithoudingsvermogen dat zalmen nodig hebben om stroomopwaarts te kunnen zwemmen.

Astaxanthine en ontsteking

Astaxanthine heeft het vermogen om ontstekingen te verminderen, maar heeft daarnaast nog een aantal unieke eigenschappen die het bijzonder nuttig maken:

Van de stof wordt gezegd dat deze als antioxidant vele malen krachtiger is dan vitamine C, waardoor het een enorm vermogen heeft om vrije radicalen te elimineren.

Bron: “Natuurlijke astaxanthine is niet alleen van invloed op de COX 2-route, het onderdrukt serum niveaus van stikstofmonoxide, interleukine 1B, prostaglandine E2, C-reactief proteïne (CRP) en TNF-alpha (tumor necrose factor-alfa), en dit is alle bewezen. Van natuurlijke astaxanthine werd aangetoond het de CRP met meer dan 20 procent deed afnemen in slechts acht weken; er is geen enkel voorgeschreven medicijn dat daartoe in staat is. Zelfs de American Heart Association beweert dat CRP een belangrijke indicator is van hart-en vaatziekten. ”

Astaxanthine kan de bloed-hersenbarrière en de bloed-retinabarrière passeren, zodat de hersenen en de ogen hiervan kunnen profiteren (veel antioxidanten hebben dit vermogen niet).

Astaxanthine voor uithoudingsvermogen

Astaxanthine wordt tegenwoordig veel als voedingssupplement gebruikt, vooral  door duursporters, omdat het ons uithoudingsvermogen aanzienlijk ten positieve beïnvloedt. Deze eigenschappen zijn ook gunstig voor de zalm die stroomopwaarts moet zwemmen zijn. Astaxanthine is gunstig voor sporters omdat:

  • het vrije radicalen vermindert en daardoor de hersteltijd verbetert
  • het de productie en opslag van melkzuur vermindert die spierpijn en meer hersteltijd opleveren
  • het de functie van mitochondriën verbetert – wanneer spieren worden gebruikt voor training (vooral intense training), produceren de mitochondria meer energie, maar dit heeft als neveneffect de productie van vrije radicalen. Astaxanthine helpt de vrije radicalen te verminderen en ondersteunt een efficiëntere mitochondriënfunctie.

Astaxanthinebron tegen uv-schade van de zon

Een van de belangrijkste redenen waarom je het zou moeten gebruiken, is voor de voordelen die het biedt tegen de zon. Het werkt als een soort inwendige zonnebrandcrème die de verbranding ontstekingen en UV schade aan huidcellen helpt te voorkomen én genezen. Zeker als je een lichte huidskleur hebt en snel verbrandt, kan astaxanthine een deel van je basisprotocol moeten zijn dat je in staat stelt om op een gezonde manier blootstelling aan de zon te ontvangen, zonder dat je direct verbrandt of sproeten krijgt.

Zonnebrand is een soort van ontsteking en als er al bronnen van ontsteking in het lichaam zijn, is het waarschijnlijker dat je verbrandt. Als je verbranding wilt voorkomen, is het dus in eerste instantie belangrijk dat je de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam verlaagt. Dit doe je door suiker uit je dieet te elimineren, of te minimaliseren. Aanvullend kan je regelmatig astaxanthine nemen, zodat de ontstekingsgevoeligheid nog verder afneemt. Hierdoor zal je huid aanzienlijk langer zonlicht kunnen verdragen zonder te verbranden. Bijkomend voordeel is dat je ook meer vitamine D kunt opdoen, dat de huidkwaliteit ook ten goede komt.

Een unieke eigenschap waardoor het deze geweldige beschermende eigenschappen tegen de zon heeft, is de manier waarop het wordt gemaakt. De algen Haematococcus pluvialis produceert de stof als bescherming tegen de hitte en de zon om zichzelf te redden wanneer de alg zijn watervoorziening verliest. Het astaxanthine pigment werkt als een soort zonnebrandcrème die verschillende algensoorten tegen de zon beschermt.

Zo werkt het ook voor mens en is het een soort zonnebrandcrème van binnenuit en geeft het de huid een subtiel roodbruin pigment.

Hoe gebruik je astaxanthine?

Je kunt astaxanthine gebruiken als voedingssupplement. Ze zijn er in verschillende doses, variërend van 4 tot 12 mg capsules. Je kunt ze dagelijks innemen.  Astaxanthine is in wezen een soort voedsel en geen supplement, dus je kunt het gebruiken als onderdeel van een gezond dieet. Zelf gebruik ik het onderstaande hoogwaardige astaxanthine supplement.

astaxanthine supplement kopen

Boekentip

astaxanthine

Bronnen en extra informatie:

De World’s Best Kept Secret Gezondheid: Natuurlijke Astaxanthine (PDF)

Ikeuchi M, Koyama T, Takahashi J, Yazawa K. Effecten van astaxanthine suppletie op oefening geïnduceerde vermoeidheid bij muizen. Biol Pharm Bull. 2006 oktober; 29 (10): 2106-10.

Gene A. Spiller, PhD, Antonella Dewell, MS, RD, Sally Chaves, RN, Zaga Rakidzich. Effect van het dagelijks gebruik van natuurlijke astaxanthine op C-reactief proteïne. Health Research & Studies Center, Los Altos, CA. Study Report, januari 2006.

Suganuma K, Nakajima H, Ohtsuki M, Imokawa G. Astaxanthine dempt de UVA-geïnduceerde up-regulatie van matrix metallo-1 en de huid fibroblast elastase in menselijke dermale fibroblasten. J Dermatol Sci. 2010 May; 58 (2): 136-42. Epub 2010 februari 18.

Gerelateerde berichten

4 Reacties

Vincent

Heeft u ook het wetenschappelijk onderzoek voor deze uitspraak:
Astaxanthine is 6000 maal krachtiger dan vitamine C, waardoor het een enorm vermogen heeft om vrije radicalen te elimineren.

Zie de bronnen genoemd onder het artikel 🙂

Marijke

Als fanatiek sporter heb ik ervaren dat de hersteltijd na een work-out aanzienlijk korter is geworden. Ook is mijn huid beter geworden en merk ik dat ik onder de zonnebank minder snel verbrand. Ik ben er erg blij mee, maar vraag me af of ik het chronisch kan gebruiken.

Dag Marijke, mits in een niet te hoge dosis (4-8mg) kan het geen kwaad om chronisch een astaxanthine supplement te gebruiken. Sta er echter wel bij stil dat als je lang onder de zonnebank gaat, dat dit de gezondheid van je huid niet ten goede komt. Gematigdheid is hierbij toch altijd de key 🙂

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies