Ayurvedische huidverzorging voor een stralende huid

ayurvedische huidverzorging

Ayurvedische huidverzorging is gebaseerd op duizenden jaren kennis en ervaring en daarvan kunnen we best wat leren in het Westen. Een glanzende huid is het logische gevolg van een tweeledige aanpak, gebaseerd op ayurvedische wijsheid. Met deze routine geef je je huid zowel van buitenaf als van binnenuit zijn gezonde, glanzende uiterlijk weer terug.

Ben je klaar voor je ayurvedische make-over? De volgende huidverzorgingsroutine is gebaseerd op eeuwenoude ervaring die binnen de ayurveda zijn werkzaamheid ruimschoots heeft bewezen. De volgende routine is geschikt voor mannen, vrouwen en kinderen van alle huidtypes.

Ayurvedische huidverzorging voor het gehele lichaam

De Ayurveda is gebaseerd op een holistische kijk op zaken. Zo geldt dat dus ook voor huidverzorging. Een crèmepje smeren terwijl je hamburgers eet, tja, dat is dus not done, want je verzorgt je lichaam als geheel, dus van binnen en van buiten.

Deze routine doorloopt drie stappen naar een mooie huid: reinigen, voeden en hydrateren. Je denkt vast direct: o, met een douchegel wassen, een voedend maskertje en een hydraterende crème erop…klaar! Nee, zo werkt het dus niet. Met synthetische cosmetica put je de huid juist uit. Door een conventionele douchegel verandert de Ph-balans in de huid, waardoor deze meer alkalisch wordt. Om deze te hydrateren brengen we een hydraterende crème aan met een te hoge dichtheid om de huid adequaat te kunnen doordringen.

De Ayurveda maakt gebruik van ubtans (pasta’s die zijn gemaakt van kruiden, meel en peulvruchten) om de huid te reinigen en te exfoliëren om deze vervolgens te voeden en hydrateren met biologische, ongeraffineerde oliën.

Reiniging van de huid

Maak een ubtan door in gelijke delen kikkererwtenmeel, een zachte en natuurlijke exfoliant, en droge melkpoeder, voedend voor de huid, te mengen in een pot. Voeg water toe tot je een dunne pasta hebt en scrub hiermee de natte huid onder de douche. Spoel af en dep de huid droog.

Voeding van de huid

Maak een body olie door het mengen van 20 cl amandelolie met 10 druppels etherische olie in een fles. Maak bij je keuze voor de olie gebruik van de volgende kennis:

  • voor droge ‘vata’ huid: gebruik zoete sinaasappel of geranium
  • voor gevoelige ‘pitta’ huid: gebruik jasmijn en sandelhout
  • voor de vette ‘kapha’ huid: lavendel of bergamot

Warm de fles olie een paar minuten op in heet water en bereid jezelf voor op een abhyanga (zelfmassage met olie). Giet hiervoor wat olie op je handpalm en masseer je hoofdhuid, de voeten en de rest van het lichaam, met inbegrip van de buik en de rug. Gebruik lange repetitieve bewegingen langs je ledematen en cirkelvormige bewegingen op je gewrichten en de hoofdhuid. Als je jezelf masseert met olie, sta er dan bij stil dat sneha, olie in het Sanskriet, hetzelfde woord is voor liefde. Masseer jezelf dus liefdevol en wrijf de liefde in je spieren en weefsels.

Volgens de ayurvedische filosofie bevredigt een abhyanga de dosha’s, verbetert het de teint en de glans van de huid, de tonus van de spieren en fungeert het als voeding voor de huid. De ayurvedische lichaamsmassage is een van de meest effectieve manieren om huidveroudering te vertragen, mede omdat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Het werkt zuiverend, het voedt en beïnvloedt de algehele teint van de huid op cellulair niveau.

Ayurvedische gezichtsverzorging

Dezelfde principes als bij de lichaamsmassage, gelden ook voor de ayurvedische gezichtsverzorging.

Was het gezicht grondig met warm water. Door de gezichtshuid grondig te verzadigen met water zullen de dode huidcellen gemakkelijk te verwijderen zijn.

Maak een ubtan van twee eetlepels haverbloem en 1 eetlepel water. Breng de ubtan boven de gootsteen aan door met twee of drie vingers de pasta op het gezicht te strijken. Hiermee ontdoe je het gezicht van de dode huidcellen, zonder dat je de huid berooft van zijn natuurlijke oliën.

Doe wat gewoon water of rozenwater in een spuitfles en spritz het gezicht een paar keer om de huid te bevochtigen. Breng terwijl het gezicht nog nat is een dun laagje jojoba-olie aan om het vocht te verzegelen.

Stap 2: huidverzorging van binnenuit

Voor een stralende huid is het belangrijk hiervoor een gezonde bodem te cultiveren. Hiermee bedoel ik een gevoel van innerlijke balans, een dinacharya (dagelijkse routine) en gezonde voeding om de huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Dieet binnen de ayurvedische filosofie

In het algemeen adviseert de Ayurveda gezonde, onbewerkte voeding, grotendeels vegetarisch. Vette, gefrituurde, geraffineerde en sterk bewerkte voedingsmiddelen, zout, suiker, zuivel en rood vlees kunnen leiden tot huidproblemen, dus vermijd deze als het even kan. Eet is plaats hiervan veel groenten (300-500 gram per dag), vers fruit en drink minstens twee liter water per dag.

Lichaamsbeweging en ontspanning

Volgens de Ayurvedische filosofie is het verstandig dagelijks een korte yogaroutine te doen. Deze hoeft slechts vijf minuten te duren. Het verbetert de bloedsomloop en kalmeert de geest. Ook ondersteunt het de circulatie van de lymfe en het bloed, verstevigt het de spieren en helpt het je jezelf te verbinden met je adem.

Een regelmatig slaappatroon en voldoende nachtrust zijn essentieel om huidveroudering tegen te gaan. Slaap en lichaamsbeweging stimuleren de aanmaak van groeihormoon, die de gezondheid van fibroblast bevordert en zorgt voor meer aanmaak van collageen en elastine. Zo blijft de huid strak en soepel.

Maak tijd voor pranayama (yoga ademhalingsoefeningen). De ademhalingsorganen zijn van grote invloed op de huid en het lichaam en stemmingen. Een oppervlakkige ademhaling verbleekt de teint. Een zware ademhaling maakt de huid rood. Indien de natuurlijke ademhaling continu wordt verstoord ten gevolge van stress, raakt de prana uitgeput. Een tekort aan prana zorgt voor een tekort aan levenskracht en doet de huid geen goed.

De eeuwenoude Ayurvedische wijsheden hebben zich in de praktijk ruimschoots bewezen. Ze leren ons op een holistische manier naar onze huidgezondheid te kijken. Dit is niet slechts een kwestie van een crèmepje smeren, maar vergt een visie die ook is gericht op de innerlijke mens.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

2 Reacties

Esdevie

Ik heet Devie en woon in Suriname.ik heb aanleg voor alergie ben daarom op zoek naar natuurproducten.Nacht en dagcreme,shampo,enz.

Vriendelijke groeten,
Devie.

Dag Devie,

De Ringana producten die wij op onze website aanprijzen, zijn allemaal 100% natuurlijk en vegan. Er wordt geen enkele synthetische stof gebruikt als ingrediënt, ook niet bij het productieproces. De producten zijn zelfs voor de supergevoelige huid geschikt en staan hoog aangeschreven op de website CosmeticAnalysis.com. Als je onder het menukopje Ringana kijkt, vind je alle producten. Als je nog specifieke vragen hebt, kan je een e-mail sturen aan info@balansnu.nl.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies