Bentoniet klei: voor detoxen en natuurlijke huidverzorging

Bentoniet klei is een kleisoort die reeds door oude beschavingen werd toegepast ter ondersteuning van de gezondheid, maar ook voor cosmetische toepassingen. Ik maakte er kennis mee toen ik op een verjaardag in gesprek kwam met een man die 20 jaar bij de Aboriginals in Australië had geleefd. Hij vertelde me dat de Aboriginals met klei het lichaam ontdoen van gifstoffen. Ja, zelfs de niet westerse culturen, met geen enkele kennis van wetenschap, weten dat ze hun lichaam regelmatig moeten detoxen.

Hoewel Bentonietklei, maar ook andere kleisoorten, tegenwoordig grotendeels zijn vergeten, worden ze in andere culturen veelvuldig toegepast bij het ontgiften, maar ook om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen, aangezien klei een erg rijke bron van mineralen is.

De laatste decennia, met de opkomst van internet en het groeiend bewustzijn omtrent gezondheid, zie je dat Bentoniet klei weer wint aan populariteit, zowel voor inwendige als uitwendige ontgifting.

Wat is Bentoniet klei?

Bentoniet klei, ook genaamd Montmorillonite, is een van de meest effectieve en krachtige helende kleisoorten. Bentoniet klei kan uitwendig worden gebruikt als een kompres van klei, modderpakking of in bad en worden toegepast in recepten voor huidverzorging.  Een goede kwaliteit Bentoniet klei is grijs tot crèmekleurig. Een wittere kleur mag aanleiding zijn tot scepsis, aangezien die ofwel vaak van inferieure kwaliteit is, of is gemengd met een minderwaardige kleisoort.  Een typisch kenmerk van bentoniet klei is dat het een zeer fijn, fluweelachtig heeft, reukloos is en het heeft een zeer fijn, fluwelen gevoel, is reukloos en vlekt niet.

Bentoniet klei is samengesteld uit oude vulkanische as. De naam is ontleend aan de grootste afzetting, die zich bevindt in Fort Benton, Wyoming, Verenigde Staten.

Wat doet Bentonietklei?

Bentoniet klei beschikt over de unieke eigenschap dat het een soort van elektrische lading kan creëren wanneer het vochtig is. Wanneer Bentoniet klei in contact komt met vloeistof, wijzigen de elektrische componenten, waardoor het in staat is om giftige stoffen te absorberen. Bentoniet klei staat erom bekend dat het toxische stoffen, zware metalen, verontreinigingen en synthetische stoffen kan absorberen en via de natuurlijke weg kan afvoeren uit het lichaam.

Bentonietklei is een zogenaamde ‘zwelklei’. Dit is een kleisoort die in staat is om relatief grote hoeveelheden vocht op te nemen. Dit doet het als een soort zeer poreuze spons. Vanaf het moment dat de klei vochtig is, trekt deze als een soort magneet toxische stoffen aan en bindt zich hieraan.

Bentonietklei heeft ​​een sterk negatieve lading en hecht zich aan de positieve lading waarover veel gifstoffen beschikken. Naast deze geweldige eigenschap bevat deze klei enorme hoeveelheden mineralen, zodat het een dubbele werking heeft: enerzijds onttrekt het slechte stoffen aan het lichaam, anderzijds voedt het ons lichaam met belangrijke mineralen. Bentoniet helpt ook bij het transport van zuurstof naar de cellen aangezien het een overmaat aan waterstof aan de cellen onttrekt en de cellen deze laat vervangen door zuurstof.

In de leidende detox producten op de markt is Bentonietklei een veelgebruikt ingrediënt. Naast het feit dat het een alkaliserend effect heeft op het lichaam, helpt het ook een gezonde darmfunctie te ondersteunen.

Bentoniet kan helpen bij:

  • Spijsverteringsklachten, zoals maagzuur, obstipatie, opgeblazen gevoel (Kaolin klei, vergelijkbaar met Bentoniet, werd vroeger veel gebruikt in geneesmiddelen)
  • Helpt uitwendig bij tal van huidklachten, zoals psoriasis, rosacea, acne, maar ook bij allergische huidklachten. Door de ontstekingsremmende werking verminderen de klachten vaak snel wanneer de vochtige klei op de huid wordt aangebracht.
  • Een mineralentekort. Bentoniet klei voorziet het lichaam ruimschoots van belangrijke mineralen zoals silica, magnesium, calcium, ijzer, natrium en kalium.
  • Overgeven en diarree.
  • Ontgiften/detoxen.
  • Ontstekingen in de mond. Door de anti-inflammatoire werking is Bentoniet klei bijzonder geschikt om de mond te spoelen. Klachten zoals aften, parodontitis en lichtere vormen van tandvleesontsteking nemen snel af bij het spoelen met deze unieke kleisoort.

Bentoniet klei afgravingDr. Weston Price verwees in zijn boek “Nutrition and Physical Degeneration” al naar de verschillende inheemse culturen zoals die in de Andes, Centraal-Afrika en Australië die gebruik maakten van klei op diverse manieren. Zij voegden klei toe aan hun maaltijden om het lichaam te ontgiften.

Door de  Arizona State University is veelbelovend studie verricht naar de bijzondere werkzaamheid van Bentoniet klei. Het blijkt dat die zeer effectief is in het doden van de MRSA-bacterie en Salmonella, E. Coli en andere bacteriën.1 Wat vooral opvallend is, is dat de onderzoekers stellen dat Bentoniet de bacteriën op zo’n manier doodt, dat het nagenoeg onmogelijk is dat de bacteriën een vorm van resistentie kunnen ontwikkelen, zoals dat vaak bij antibiotica wel kan.

Hoe gebruik je Bentonietklei?

Bentoniet (en andere kleisoorten) zijn niet meer weg te denken uit mijn badkamerkast. Ik heb ze zowel inwendig als uitwendig gebruikt. Allereerst om te ervaren wat het voor me kon betekenen, maar al snel zag ik de waarde in van dit schijnbaar simpele kleipoeder. Het fijne is dat het een relatief vrij goedkope remedie is voor de meest uiteenlopende klachten, en niet onbelangrijk….puur natuur!

Belangrijk bij het gebruik van Bentoniet klei:  laat de klei niet in contact komen met metaal, aangezien dit de effectiviteit aanzienlijk vermindert. Meng de kleipoeder met water tot een papje voor uitwendig gebruik, of schud de kleipoeder in een glazen pot met water voor inwendig gebruik. Als je de klei inneemt, doe dit dan minstens een uur voor of een uur na de maaltijd voor de beste werking. Neem bij medicijngebruik minimaal twee uur voor of na de maaltijd in acht.

Gebruik op de huid: breng een pasta aan van Bentoniet klei en water. Pas deze pasta toe op bijvoorbeeld insectenbeten, huidirritatie, jeuk of brandwonden. Laat het papje opdrogen en was deze af met lauwwarm water.

Gezichtsmasker: voor een soepele en gezonde huid maak je een pasta van bentoniet klei en water en breng je deze op je gezicht aan. Laat deze gedurende 20 minuten opdrogen op het gezicht en spoel af met lauwwarm water. Ikzelf doe dit ongeveer twee maal per week.

Als detoxbad: Voeg vier eetlepels klei toe aan het badwater voor een heerlijk ontspannend detoxbad, dat de huid bovendien heerlijk zacht maakt.

Voor mondhygiëne: Voeg wat klei toe aan je zelfgemaakte tandpasta. Door het vermogen om te binden aan zware metalen en giftige stoffen, is de klei een uitstekend middel voor de mondhygiëne en voorziet het bovendien in de mineralenbehoefte. Je hoeft niet bang te zijn dat het schuurt, want de kleipoeder is bijzonder fijn en zacht.

Als babypoeder: Bentoniet klei is dé cosmetica voor baby’s en kleine kinderen. Het is een zeer rustgevend poeder dat uitstekend geschikt is voor rode billetjes.

Voor inwendige reiniging: Door dagelijks een halve tot één theelepel Bentonietklei in een glas water op te lossen, kan je de spijsvertering al verbeteren. Sommigen menen ook meer energie te ervaren door de klei, maar dat heb ikzelf niet zo sterk ervaren. Wees echter voorzichtig bij het gebruik. Ga niet overdoseren en gebruik de klei periodiek, zoals bijvoorbeeld naast een detoxkuur van een week.

Op internet circuleren talloze wonderbaarlijke genezingsverhalen door Bentoniet klei, zelfs verhalen die claimen dat het kanker kan genezen. Persoonlijk distantieer ik me daarvan, aangezien Bentoniet klei zeker heilzaam kan werken, maar geen wondermiddel is. Laten we de waarheid in het midden laten en concluderen dat Bentoniet klei uitermate geschikt is voor cosmetische toepassingen en bij inwendig gebruik ontstekingen en diverse virussen kan elimineren.

Heb je zelf ooit Bentoniet klei of een andere genezende kleisoort gebruikt? Heeft dit voor jou gewerkt? Deel je ervaring dan even hieronder!

Bentoniet klei kopen

Bentoniet klei kan je gewoon bij Bol.com kopen of in een natuurwinkel. Het enige waar je wel op moet letten bij de aanschaf is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende kwaliteiten. Enerzijds heb je ‘cosmetic grade’ de kleipoeder die alleen geschikt is voor uitwendig gebruik, anderzijds heb je de ‘food grade’ bentoniet kleipoeder, die ook geschikt is voor inname en die je dus kan gebruiken om van binnen te detoxen.

Gerelateerde berichten

10 Reacties

Marjon Horsthuis

Waar kan ik deze bentoniet klei kopen?

Als je de afbeelding aanklikt dan wordt deze gelinkt naar de webshop waar deze te koop is. Ik koop deze zelf via Iherb

Tessa Kennedy

Ik zie dat er nogal wat prijsverschil in div soorten Betoniet zit. Waar moet ik op leren als ik het koop en is die van de online zeepwinkel ook goed?
Het moet calcium Betoniet zijn?

Jasper

Wanneer je bentoniet klei koopt en deze wilt innemen is het wel belangrijk dat je ‘food grade’ koopt, dus dat deze geschikt is voor menselijke consumptie. Die van de online zeepwinkel kan je dus prima gebruiken, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik.
Calcium-bentoniet zou minder effectief zijn dan natuurlijke natrium-bentoniet.

Nina

Jaaa, ik gebruik het en ben groot fan! Ik ben chronisch ziek en heb uitvalsverschijnselen gehad door de ziekte van Lyme met bijbehorende overdaad aan gifstoffen. De klei heeft er bij mij voor gezorgd dat ik weer kon lopen door dagelijks te ontgiften met de klei en dat de vreselijke zenuwpijnen afnamen . Ook wordt het effect van de behandeling versterkt. 😀

Liefs,
Nina

PS: Calciumbentoniet is volgens mij juist geneeskrachtiger dan natriumbentoniet. Natrium(=zout)bentoniet is ook nogal belastend voor de nieren bij inname.

Jasper

Ooo, wat goed om te horen Nina! Bentoniet klei is bij veel mensen nog onbekend en zo’n zwaar onderschat supplement! Bij een zwakke nierfunctie is calciumbentoniet inderdaad meer geschikt voor inname. Voorzichtigheid is altijd wel geboden, overdaad schaadt! 🙂

Kees

“Zelfs de niet westerse culturen met geen enkele kennis van de wetenschap.” Volgens mij is bijna alles wat de mens bedenkt en maakt alleen maar slecht voor ons. Alsof wij westerlingen allemaal intelligente wetenschappers zijn. Die wetenschappers hebben ons doorgaans alleen maar ellende bezorgd. Ik denk dat juist de oude culturen beter wisten wat goed voor de mens was en dat wij idioten dit nu herontdekken.

Ari

Ik denk dat wij westerlingen nog veel kunnen leren van die aboriginals wat betreft respectvol met de natuur omgaan.

Cynthia

Hoe lang achter elkaar kun je bentoliet gebruiken?

Jasper

Daarop durf ik geen antwoord te geven, Cynthia.Maar denk dat het niet is aan te bevelen het chronisch te gebruiken. Ik zou adviseren om periodiek een weekje bentoniet te gebruiken.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *