Berberine, verlichting bij PCOS, acne en obesitas

berberine pcos diabetes obesitasBerberine is een van de weinige kruidensupplementen waarover zowel reguliere artsen als natuurartsen het eens zijn: het is een supplement met een zeer veelzijdige werking. Ontelbare studies onderbouwen het verbeteren de insulinegevoeligheid, evenals een groot aantal andere PCOS-symptomen zoals acne, angst en overmatige aanmaak van androgene hormonen.

Naast deze kwaliteiten heeft berberine nog een aantal positieve bijwerkingen. Zo heeft het bovendien een positieve invloed op de metabolische stoornissen, zoals bijvoorbeeld obesitas en hoge bloeddruk.

Ervaringen met berberine

De effectieve resultaten van berberine zijn vooral te danken aan de krachtige anti-inflammatoire, antibiotische en androgeen-remmende functies. Door de invloed op de bloedsuikerspiegel en de hormonen (de voornaamste veroorzakers van acne), kan het ook uiterst effectief worden ingezet tegen acne en andere klachten, zoals bijvoorbeeld PMS-klachten.

Wat is berberine precies?

Berberine is een natuurlijke alkaloïde die je kunt vinden in een grote verscheidenheid aan traditionele kruiden, waaronder goldenseal, berberis, Chinese Gouddraad, mahonie, zuurbessen en kurkboom.

De hoogste concentraties van de stof worden aangetroffen in de schors en wortels van deze planten. Door zijn bittere smaak wordt het gewoonlijk in capsulevorm genomen. En iedereen die zich een beetje met gezondheid bezighoudt, kent de uitspraak uit grootmoeder’s tijd “Bitter in de mond, maakt het hart gezond”.

Berberine bij PCOS

Helaas lijdt een groeiend aantal vrouwen aan PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome), een hormonale aandoening die wordt gekenmerkt met onregelmatige menstruatiecycli, verhoogde testosteron, verlaagde insulinegevoeligheid, gewichtstoename en onvruchtbaarheid.

Berberine kan een waardevol supplement zijn, mits uiteraard eerst de oorzaken worden aangepakt. Veelal kan met leefstijlaanpassingen al veel winst worden behaald. Insulineresistentie, het voorstadium van diabetes type 2, lijkt de voornaamste veroorzaker te zijn van een onregelmatige menstruatiecyclus.

Het is dus van primair belang de gevoeligheid van de insulinereceptoren te verhogen. Dit doet men door de suikerinname, of beter gezegd de inname van koolhydraten, tijdelijk te verminderen. Doe je dit niet, dan hou je jezelf voor de gek. Het is dan vergelijkbaar met proberen af te vallen, maar wel je dagelijkse Big Mac handhaven.

Insuline – De werking van berberine is het meest bekend vanwege de werking op de insuline. Onderzoek toont aan dat het op verschillende manieren het bloedglucosegehalte verlaagt.1  Een van zijn hoofdfuncties is het activeren van AMPK, een enzym dat het metabolisme reguleert. Uit tests blijkt dat berberine consequent de bloedglucose verlaagt en dus ook de productie insuline.

AMPK vervult een belangrijke rol in het celmetabolisme en reguleert een reeks van biologische activiteiten die vet-, glucose- en energie-onevenwichtigheden binnen de cel normaliseren.

Bovendien behaalt men met berberine betere resultaten dan met het medicijn Metformine en dan zonder de nare bijwerkingen die medicatie vaak met zich meebrengt.2 Wat helemaal fascinerend is aan berberin, is dat deze normoglycemisch is. Ofwel, het verlaagt de bloedsuiker alleen wanneer deze te hoog is.

Androgene hormonen – Een symptoom van PCOS is dat met name het mannelijke hormoon testosteron nogal prominent aanwezig is. Dit uit zich in gezichtsbeharing, acne (ook op rug en schouders), een vette huid en snellere veroudering van de huid. Berberine zorgt dat de testosteron niet te hoog wordt door excessieve productie te onderdrukken.

Darmgezondheid – Berberine is van grote invloed op de antimicrobiële activiteit tegen bacteriële, virale en schimmelinfecties. Mensen die last hebben van bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), hebben baat bij suppletie met berberine. Door een betere verhouding van gezonde en slechte bacteriën in het microbioom, verbetert de spijsvertering en is het lichaam beter in staat voedingsstoffen op te nemen. .

Dosering berberine

Aangezien het een korte halveringstijd heeft, is het belangrijk het supplement gelijkmatig in te nemen om stabiele niveaus in het bloed te handhaven. Vaak lees je dat men doseringen adviseert van 900 tot 1.500 milligram per dag. Overschrijd de aanbevolen dosering op de verpakking nooit. Hoewel berberine nauwelijks klachten geeft, kan een hoge dosis of gevoeligheid wel klachten veroorzaken.

Neem de capsule bij voorkeur tijdens of vlak na de maaltijd in, in verband met de bloedglucose. Hogere doses berberine kunnen leiden tot maagontsteking, kramp en/of diarree.

De periode waarin je het supplement inneemt is gedurende 8-12 weken, gevolgd door een maand pauze.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Zeker bij een medische aandoening of bij medicijngebruik, is het raadzaam het gebruik te bespreken met de behandelend arts. Aangezien het de bloeddruk kan verlagen, is het niet verstandig om dit supplement te gebruiken in combinatie met bloeddrukmedicatie.

Datzelfde geldt voor de bloedsuikerspiegel. Diabetici die insuline gebruiken, moeten uiterst voorzichtig zijn, aangezien het gebruik kan leiden tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Zwangere vrouwen mogen sowieso geen berberine gebruiken.

Berberine online bestellen. 

 

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *