Berkensap bij eczeem, dermatitis en psoriasis

berkensap eczeem, psoriasis, dermatitis

Berkensap wordt steeds meer toegepast bij zelfzorg, nadat het reeds honderden jaren in de natuurgeneeskunde succesvol is toegepast. Het voordeel van berken is dat deze zeer efficiënt zijn te gebruiken, aangezien het hout kan worden gebruikt voor het vervaardigen van meubilair, terwijl de bast, de bladeren en de takken een goede bron zijn voor toepassingen bij gezondheidsklachten. Zo beschikt berkensap over krachtige anti-inflammatoire eigenschappen, alsmede laxerende en vochtafdrijvende eigenschappen.

Eigenschappen van berkensap

Het sap van berken bevat tal van essentiële vitaminen, mineralen en suikers, met name glucose en fructose. Het is rijk aan mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, mangaan, zink, fosfor, ijzer en natrium. Het is ook rijk aan vitamine C en B-vitamines, zoals thiamine. Berkensap wordt gebruikt om stroop van te maken, maar wordt ook verwerkt in saladedressings, soepen, snoep en zelfs wijn en bier. De berkenknoppen dienen als antibioticum en hebben tevens diuretische (vochtafdrijvende) eigenschappen, waardoor ze effectief inzetbaar kunnen zijn bij bijvoorbeeld cellulite of gewrichtsklachten.

De schors van de berk ondersteunt de spijsvertering en heeft antipyretische (koortswerende) eigenschappen.

Gezondheidsvoordelen berkensap

Binnen de natuurgeneeskunde is berkensap een veelgebruikte toepassing. De bladeren en takjes van de berk worden geroemd vanwege het betulinezuur dat ze bevatten. Deze natuurlijke, anti-inflammatoire stof wordt toegepast bij onder andere de behandeling van aandoeningen zoals artritis, hoge cholesterol en als vocht- en urinezuur afdrijvend middel.

Sinds 2002 wordt er volop onderzoek gedaan naar toepassingen van betulinezuur bij kanker. De onderzoeken zijn hoopgevend.

Berkensap heeft daarnaast nog vele positieve eigenschappen. Het stimuleert de spijsvertering, ondersteunt een stevig bottengestel en de algehele immuniteit. Experts adviseren om de berkenbladeren 10-12 dagen te weken in appelciderazijn, om de waardevolle stoffen aan de bladeren te onttrekken. De azijn kan dan in drankjes en in de maaltijden worden verwerkt. Het drinken van berkensap helpt ook bij het verminderen van kriebelhoest.

Remedie bij eczeem, dermatitis en psoriasis

Het sap van berken bevat krachtige eigenschappen waardoor het een effectieve natuurlijke behandeling kan zijn  voor huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis of psoriasis. Laat hiervoor wat berkenbladeren een paar uur weken in water en breng de oplossing aan op de huid. De gespannen huid vermindert en de klachten nemen af bij frequente toepassing. Ook andere huidirritaties kunnen afnemen bij het gebruik van berkensap.

Een bad met berkensap kan naast huidklachten ook effectief zijn bij hoofdroos of andere haarklachten, zoals bijvoorbeeld een geïrriteerde hoofdhuid of droog gespleten haar.

Berkensap is een krachtig en veelzijdig middel. Uiteraard is dit een prima remedie ter bestrijding van symptomen. Besef altijd dat een complementaire aanpak van het grootste belang is bij de bestrijding van gezondheidsklachten. De meeste klachten komen namelijk van binnenuit, vooral huidklachten zijn vaak het gevolg van een verminderde darmfunctie of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten. Door de klachten zowel van binnenuit als van buitenaf te behandelen, kunnen de beste, maar vooral meest duurzame resultaten worden geboekt. Je kan pure biologische berkensap kopen bij Bol.com.

Gerelateerde berichten

4 Reacties

Floor

Bedankt voor deze informatie. Zouden de berken olie bijvoorbeeld van doterra dezelfde werking hebben als het sap?

Jasper

Ik ben bang van niet Floor, de producten van Doterra zijn alle gepatenteerd, hetgeen betekent dat ze er een ‘uniek’ product van hebben gemaakt qua samenstelling. Meestal betekent dit dat het niet om een 100% natuurlijk product gaat, aangezien op 100% natuurproducten geen patent kan worden aangevraagd. Ik weet er het fijne niet van dus durf het niet te bevestigen. Als je zeker wilt zijn dat je zuivere berkensap hebt, kies dan liever voor een aftreksel van het blad in (bad)water of een 100% zuiver, niet-gepatenteerd product.

anita boer-flissaard

waar kun je het berkensap kopen? Dat is toch niet hetzelfde als berkenwater?

Jasper

Berkenwater is de aangelengde variant van berkensap.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies