De beste natuurlijke deodorant, met doe-het-zelf recept

beste natuurlijke deodorant

In de afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van hoe voeding, maar ook cosmetica van directe invloed is op het lichaam. Toen ik een jaar geleden een stuk schreef over reguliere deodorant, realiseerde ik me dat ik op zoek moest naar een natuurlijke deodorant. Het was vooral het ingrediënt aluminium waarover ik me zorgen maakte, maar natuurlijk zit zo’n Rexona-bus vol met synthetische, hormoonverstorende stoffen. Na lang zoeken vond ik eindelijk de beste natuurlijke deodorant.

‘Natuurlijke deodorant’ bevat nog steeds synthetische ingrediënten

Mijn zoektocht naar de beste natuurlijke deodorant bleek niet mee te vallen. Vrijwel alle merken die ik tegenkwam bleken toch nog steeds synthetische ingrediënten te bevatten, hetzij in mindere mate. Fabrikanten willen de consument maar al te graag laten geloven dat ze een ‘puur’ en ‘natuurlijk’ product verkopen, maar vaak blijkt dit dus volksverlakkerij. Ik zou willen stellen dat die zogenaamd natuurlijke deodorants ‘minder erg’ zijn dan de reguliere drogisterij deodorants, maar dus nog steeds erg genoeg zijn om links te laten liggen.

Toen ik eindelijk een échte natuurlijke deodorant ontdekte, bleek dit een grote desillusie. Het was een frisse spray met etherische oliën, maar na een paar uur was het al raak en begon het onaangenaam te ruiken. Het werkte simpelweg gewoon niet.

Baking soda….de beste natuurlijke deodorant

Eigenlijk had ik mijn zoektocht al min of meer opgegeven, toen ik de tip kreeg om eens baking soda te gebruiken. Baking soda als beste natuurlijke deodorant?? Gewoon wat baking soda in een potje, water erbij, etherische olie erbij voor een geurtje naar smaak en klaar! Het klonk een beetje te mooi voor woorden…

Natuurlijk ben ik de volgende dag direct op pad gegaan voor een pakje baking soda. Het eerste experiment bleek succesvol. Het bleek zelfs beter te werken dan de reguliere deodorant en bevat nul synthetische stoffen. Zelfs na een dag werken en het sporten bleek er geen spoortje van zweetlucht te bekennen. Na een week was ik ervan overtuigd dat ik eindelijk de beste natuurlijke deodorant had gevonden.

Hoe werkt baking soda?

giftige deodorantHoe het werkt? Baking soda is een erg goede ontsmetter die onaangename luchtjes, of het nou is van je beddengoed of onder je oksels, neutraliseert. Wanneer je het op de huid toepast, is het belangrijk dat je het voldoende aanlengt met water en dus niet als poeder op de huid veegt.

Aangezien baking soda sterk alkalisch is kan dit  bij een gevoelige huid voor sommige mensen vervelende huidreacties opleveren. Hiervoor waarschuwde ik al in het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen. Wanneer je deze toepassing nog nooit eerder hebt gebruikt, is het verstandig eerst even voorzichtig te testen hoe je huid erop reageert. Doe wat baking soda in een potje, voeg wat water toe en roer het tot een dun papje…je natuurlijke deodorant is klaar!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies