De 5 beste vitamines voor je huid

vitamines huid

Je bent ijverig met gezonde voeding en zorgt dat je van elke vitamine voldoende binnenkrijgt uit fruit, groenten en neemt ook nog een multivitamine. Toch heeft je huid nog niet het stralende uiterlijk dat je eigenlijk zou willen. Dan kan het zijn dat je huid nog nét even de behoefte heeft aan een van de onderstaande vitamines die zo belangrijk zijn voor een huid die straalt van gezondheid.

Onderzoek toont aan dat bepaalde voedingsstoffen essentieel zijn voor het voorkomen en omkeren van huidveroudering. Een goed uitgebalanceerd voedingspatroon is belangrijk, want gevarieerde voeding ondersteunt een gezonde hormoonhuishouding, die weer van invloed is op de huid en deze soepel en stralend houdt. Maar Mary Lupo, MD, klinisch professor in de dermatologie aan de Tulane University School of Medicine zegt: ”Het is een feit dat het lichaam slechts een bepaald percentage van vitamines die je binnenkrijgt via voeding, aan de huid levert.

Het maakt dus niet uit hoeveel je binnenkrijgt.” Plus, er is geen manier om deze vitamines gericht te sturen naar de gewenste plaatsen, zoals de kraaienpootjes of de pigmentvlekken dan deze voedingsstoffen direct op de huid aan te brengen. De oplossing: pas de vitamines van buitenaf lokaal toe voor de maximale anti-aging voordelen. Zo zorgen de vitamines voor verbetering van de huidtextuur en vervagen ze de kringen onder de ogen.

De 5 beste vitamines voor je huid

1.Vitamine A bij rimpels

Het is bewezen dat vitamine A rimpels vermindert, bruine vlekken vervaagt en ruwe huid verzacht. “Er zijn meer dan 700 gepubliceerde studies over retinoïden – het zijn beproefde en echte ingrediënten. Iedereen die een jonger uitziende huid wil, zou deze moeten gebruiken”, zegt Dr. Day, MD, assistent klinisch professor in de dermatologie aan de New York University Langone Medical Center.

Hoe te gebruiken?

  • Breng de vitamine A om de avond aan op de gewenste plaatsen
  • Was je gezicht eerst (of een ander stuk huid van behandeling)
  • Wacht 20-30 minuten
  • Breng een minimale hoeveelheid crème aan op de vingertop
  • Dep de crème / gel rond het te behandelen gebied en wrijf het in goed
  • Was de handen
  • Vermijd contact met de ogen

Bij behandeling van rimpels rond de ogen, mag het product worden toegepast onder de ogen en aan kraaienpootjes. Vermijd het gebruik van vitamine A aan de bovenste oogleden.

Geheime tip: water verbindt zich met elk retinoïde en vergroot de kans op irritatie.  Alle retinoïden vergroten de kans op zonnebrand. Wees dus voorzichtig en draag bij gebruik van vitamine A een beschermingsfactor van minstens SPF 30!

2.Vitamine B3 bij roodheid

Vitamine B3 verhoogt de hydratatie om roodheid te verminderen. Het wordt vaak niacinamide genoemd op het etiket.

vitamine huidHet verhoogt de productie van ceramiden en vetzuren, twee belangrijke bestanddelen van de buitenste beschermende barrière van de huid. “Als die barrière wordt versterkt, is de huid beter in staat vocht vast en irriterende stoffen buiten te houden. B3 is er verantwoordelijk voor of je huid droog of gevoelig is”, zegt Leslie S. Baumann, MD, directeur van de Universiteit van Miami Cosmetische Geneeskunde en Research Institute. In een studie verbeterde een vochtinbrengende crème met niacinamide de gloeiende en branderige eigenschappen van rosacea, een veel voorkomende aandoening die kan verergeren met de leeftijd. Een ander voordeel bij huidverzorging met vitamine B3: het remt de overdracht van pigment aan huidcellen, waardoor donkere vlekken worden geminimaliseerd.

3.Vitamine C bij pigmentvlekken

Met vitamine C bestrijd je de vrije radicalen in de huid die rimpels veroorzaken, de elasticiteit verminderen en de huid verouderen. Vitamine C helpt ook voor een gladdere en stevige huid en vervaagt bruine vlekken.(1) In een studie werden vrouwen met een door zon beschadigde huid behandeld met een vitamine C crème gedurende zes maanden. Ze zagen een significante verbetering van de fijne lijntjes en verkleuring. Hoewel de voordelen van retinoïden (zie vitamine A) en vitamine C hetzelfde klinken, biedt een combinatie van de twee de beste resultaten. “Huidveroudering gebeurt op verschillende manieren, zodat meerdere vormen van bescherming en reparatie nodig zijn,” zegt Dr Lupo.

4.Vitamine E voor een optimale vochtbalans

Vitamine E geeft verlichting van droogheid en versterking van de UV-bescherming van de huid. Je vindt het vaak in zonnebrandcrèmes en after-sun producten. De beste anti-aging producten bevatten ten minste 1% vitamine E.

Vitamine E  helpt tegen een droge huid door de natuurlijke hydraterende huidbestanddelen vast te houden. Ook heeft vitamine E het krachtige vermogen om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren Een keur aan huidverzorgingsstudies documenteren de beschermende eigenschappen en in één studie werd zelfs een significante vermindering aangetoond van het aantal instabiele moleculen na blootstelling aan sigarettenrook. Andere studies tonen aan dat wanneer het wordt gebruikt tegen UV-straling, dat de huid minder rood, gezwollen en droog is.

5.Vitamine K1 voor donkere kringen

Vaak vind je K1 in oogcrèmes die ook retinol (vitamine A) bevatten. Kies echter bij voorkeur voor een zo puur mogelijke oogcrème of -olie die zo min mogelijk synthetische ingredienten bevat.

Fragiele haarvaten maken het mogelijk om bloed te ‘lekken’ in de huid en worden daarom beschouwd als een oorzaak van de kringen onder de ogen. Dagelijks gebruik van op de huid aangebrachte vitamine K , ofwel fytomenadion, kan voor aanzienlijk lichtere cirkels zorgen na 4 maanden gebruik, liet een studie zien. Maar omdat de geteste crème ook retinol bevatte, weten onderzoekers niet zeker welk ingrediënt voor de verbetering-zorgt. Toch kan het geen kwaad om een crème met K en retinol te proberen. Volgens Dr Baumann stimuleert de retinol om vitamine K door de huid te alten dringen en de donkere kringen te verminderen.

Zoals je ziet kunnen specifieke vitamines de huid ondersteunen en herstellen. Als je een gezonde stralende teint wilt, is het zeker de moeite waard voor goede natuurlijke cosmetica te kiezen.  Voed de huid en put je deze niet uit, zoals meestal bij reguliere cosmetica met giftige stoffen het geval is.

Bronnen:

(1) http://www.realself.com/question/topical-vitamin-c-photofacial

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies