De beste voedingsmiddelen voor je schildklier

Zeekraal voeding schildklier

Een goed functionerende schildklier is van primair belang voor een gezonde, glanzende huid. Een vertraagde schildklier heeft direct zijn weerslag op ons grootste orgaan, aangezien deze zorgt voor een verminderde doorbloeding van de huid.

Vreemd genoeg is hierover weinig tot niets bekend onder regulier geschoolde artsen, waardoor bij een droge huid of hoofdroos meestal een crème of antiroosshampoo wordt geadviseerd. De industrie is er gelukkig mee en vult de zakken.

Oorzaken van een schildklierdysfunctie

Een van de voornaamste oorzaken van een slecht functionerende schildklier is een jodiumtekort. Met ons moderne, haastige leefpatroon schiet gezonde voeding er vaak bij in. En laat dat nu juist een van de voornaamste oorzaken zijn voor een slechte schildklierfunctie.

Het lijkt wellicht simplistisch dat je met voeding en wat leefstijlaanpassingen de schildklierfunctie kan oppeppen, maar zo is het wel! Uiteraard is ons lichaam een synergie van vele processen en oefent gezonde voeding een positieve invloed uit op alle ondersteunende lichaamsprocessen.

Symptomen van een verstoorde schildklierfunctie

 • Voortdurende vermoeidheid, ongeacht de hoeveelheid slaap
 • Stemmingswisselingen, emotioneel
 • Veranderde smaakbeleving
 • Moeite met concentreren
 • Darmklachten, opgeblazen gevoel, constipatie of juist diarree
 • Koude handen, voeten, je voelt jezelf voortdurend te warm of te koud
 • Chronische gewrichtsklachten, stijf of pijnlijk
 • Droge huid, brokkelige nagels, breekbaar haar, haaruitval

Wat is de functie van de schildklier?

Het schildklierhormoon thyroxine (T4) wordt in de schildklier aangemaakt onder invloed van TSH (Thyroid Stimulating Hormone), dat door de hypofyse wordt aangemaakt. Vervolgens wordt T4 voornamelijk in de lever omgezet in triiodothyronine (T3). T4 is niet werkzaam in het lichaam, T3 wel. Het proces van deze omzetting is dus noodzakelijk voor een goede werking van de schildklier.

De schildklier is verantwoordelijk voor lichaamsfuncties zoals stofwisseling, lichaamstemperatuur en bloeddruk. Hoewel dit deel van het endocriene systeem slechts klein is, is het oppermachtig, aangezien de schildklierhormonen op werkelijk elke lichaamscel van invloed zijn.

Mogelijke oorzaken

 • Jodiumtekort
 • Fysieke, mentale of emotionele stress
 • Toxische belasting door bijvoorbeeld hormoonverstorende stoffen, kunstmatige ingrediënten in voeding
 • Seleniumtekort, waardoor de omzetting van T4 in T3 is verminderd

Schildkliermedicatie wordt op grote schaal voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Het vergt niet veel logica om te kunnen beredeneren dat voorkomen beter is dan genezen. En als de klachten al de kop hebben opgestoken, om dan de oorzaken aan te pakken, die vaak liggen in leefstijl- en voedingspatronen.

De beste voedingsmiddelen voor je schildklier

Schildklierklachten vinden vaak een oorsprong in tekorten aan de volgende vitamines en mineralen:

 • vitamine B1: (varkens)vlees, volle granen (glutenvrij aangezien gluten ontstekingen in de darm kunnen veroorzaken) en peulvruchten
 • vitamine B2: vlees, groenten, volle granen
 • vitamine B6: vlees, vis, volle granen, peulvruchten
 • zink: vlees, oesters, zeevruchten, pompoenpitten
 • jodium: witvis, zeewier, zeevruchten (sint-jakobsschelpen, garnalen, sardines)
 • selenium: knoflook, uien, broccoli, noten

Slechtste voeding voor de schildklier

 • sojaproducten
 • geraffineerde granen, gluten
 • frisdrank, alcohol en grotere hoeveelheden koffie
 • gehydrogeneerde oliën (transvetten)
 • geraffineerde suiker

Zoals je ziet is de schildklier een gevoelig orgaan dat zeer uitgebreide lichaamsfuncties vervult en ondersteunt. De verkeerde voeding en leefstijl eisen dan al snel hun tol. Mensen die regelmatig crashdiëten volgen om snel even een paar kilootjes af te vallen, krijgen vaak last van een verstoorde schilklierfunctie. ‘Rust, reinheid en regelmaat’ is toch wel het credo voor een goedwerkende schildklier.

Een steengoed en bijzonder leerzaam boek over de schildklier is deze:

Gerelateerde berichten

4 Reacties

margaveenstra

ik ben 76 j en gluten en lactoce vrij ,wat voor voeding kan ik het beste eten voor de schildklier ,heb er nu thirax voor

Jasper

Dag Marga, allereerst wil ik je op het hart drukken dat je dit zeker in samenspraak doet met je voorschrijvend arts. Natuurlijk is het belangrijk te achterhalen waardoor de schildklier niet naar behoren functioneert en waarom je dus Thyrax krijgt voorgeschreven. Ligt het aan de omzetting van T4 in T3? Heb je een tekort aan TSH? Ik zou je alleen goed kunnen adviseren als ik meer zou weten over je voedingspatroon, algehele gezondheidstoestand en geschiedenis m.b.t. je schildklier. Hiervoor zou een complete voedingsanalyse nodig zijn.

J.

Bij mij is t 1 drama. Ik heb n hypofyse afwijking, traagwerkende schildklieren vanwege de hypofyse werd mij gezegd, secundaire bijnier insufficiëntie, Albright syndroom en ook Epilepsie. Als ik alles bekijk qua voeding mag ik dan veel dingen liever niet eten. Schildklier zegt geen “dat” maar voor voor bijnieren wel goed bijv. Ik weet dan niet wat te doen. Ik wil gewoon van al mn pillen weg. Arts zegt dat de pillen levothyroxine en hydrocortison for life zijn. Epilepsie ook dus. Maar dat gaat hopelijk beter en verlaagt worden. Ik was flauwgevallen maar ik vond niet dat ik epilepsie kreeg en nog n addison crises. Dus ja n hele nieuwe ervaring. Nadat ik 15 min weg was stond ik weer op. Natuurlijk geschrokken wat en waarom ik op de grond lag. Dit was me ook vorig jaar 2 kr op dezelfde dag gebeurd maar de artsen onderzoeken niks. Ik heb echt zo n hormonale disbalans. Ik wil echt iets anders vinden om echt weg vd pillen te komen. Allemaal bijwerkingen en wordt erg dik van ze. Ze ondersteunen geen alternatieve geneeswijzingen.

Jasper

Heb je al eens een orthomoleculair arts bezocht? Kan het je van harte aanraden.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies