Betaïne HCL, maagzuurremmers en de spijsvertering

betaine HCL maagzuurremmers maagzuur spijsvertering

Betaïne HCL (betaine met waterstofchloride) is een natuurlijk supplement, dat in de regel wordt onttrokken uit bieten. In de geneeskunde wordt het veelal als toepassing gebruikt om de maagzuurproductie te stimuleren. Een gezonde maagzuurproductie is belangrijk om ons voedsel goed te kunnen verteren en om pathogenen buiten het spijsverteringskanaal te houden.

In tegenstelling tot wat men vaak aanneemt, zijn zure oprispingen niet het gevolg van een teveel aan maagzuur, maar juist van een tekort. Door de refluxklachten kan de slokdarm onder invloed van het zeer zure maagzuur geïrriteerd raken. Dit wordt ook wel GERD genoemd,  GastroEsophageal Reflux Disease. Dit wordt veroorzaakt doordat de LES, de afsluitspier tussen de maag en de slokdarm, verzwakt raakt.  Suppletie met Betaïne HCL  kan in veel gevallen verbetering geven van de GERD-symptomen.

De primaire oorzaak van GERD is niet een verhoogde maagzuurproductie, maar van een verhoogde maagdruk, waardoor er maagzuur langs de verzwakte LES komt en oprispingen veroorzaakt.

Elk gezond mens heeft wel enkele oprispingen gedurende de dag, maar bij een verzwakte LES komt dat vaker voor. Belangrijke oorzaken van een verminderd functionerende  afsluitspier zijn:

  • obesitas
  • roken
  • alcoholgebruik
  • een vet dieet
  • veelvuldig gebruik van koolzuurhoudende dranken

Medicatie en maagzuurremmers

Tegenwoordig krijgen veel mensen maagzuurremmers voorgeschreven. Vaak maken ze zelfs deel uit van een ‘standaard protocolletje’: bij specifieke medicatie krijgt men standaard maagzuurremmers om de bijwerkingen de kop in te drukken, of je daar nu last van hebt of niet. Patiënten boven de 70 krijgen vrijwel altijd standaard maagzuurremmers voorgeschreven, ongeacht het soort medicatie dat ze gebruiken.

Waarom is maagzuur goed voor je?

Een verminderde maagzuurproductie heeft vaak een overgroei van pathogenen in het lichaam tot gevolg (SIBO). Een andere oorzaak is eiwitfermentatie en malabsorptie, waardoor de maagdruk toeneemt. De toename van de maagdruk verzwakt de LES en die veroorzaakt op zijn beurt weer GERD.1

Maagzuur wordt verder nog door onze maag geproduceerd om spijsverteringsenzymen te activeren en de absorptie van vitamine B12 te vergroten, later in het maagdarmkanaal (intrinsieke factor). Dus zonder de juiste hoeveelheid maagzuur, verloopt de spijsvertering niet op rolletjes en dat uit zich in lichamelijke klachten.

Verband maagzuur en huid

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het de huid die vaak als eerste symptomen vertoont. De huid is voornamelijk opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Met een lage maagzuurproductie is het lichaam verminderd in staat eiwitten te verteren, waardoor de huid van binnenuit niet wordt voorzien van voldoende bouwstoffen. Een langere periode van lage maagzuurproductie uit zich vaak in een doffe, futloze huid.

Vaak zie je dat als de maagzuurproductie weer op gang komt, dat de huid weer opleeft. Natuurlijk is de doffe, futloze huid niet alleen het gevolg van de verminderde afbraak van eiwitten, maar ook van bijvoorbeeld een bacteriële overgroei in de darm ten gevolge van verminderde maagzuurproductie.

Wanneer een maagzuurtekort is ontstaan, vormt de maag niet langer een ‘sluitende’ barrière tegen pathogenen van buitenaf. Hierdoor kunnen er bacteriën in de darm terechtkomen die daar eigenlijk niet horen en zo een disbalans veroorzaken tussen de goede darmbacteriën en de slechte, ook wel SIBO genoemd, Small Intestinal Bacterial Overgrowth.

Verbetert Betaïne HCL de spijsvertering?

Er is niet veel diagnostische informatie beschikbaar die onderschrijft dat het gebruik van Betaïne HCL werkt om de pH-waarde van het maagzuur te verlagen en om de maagzuurproductie te verhogen. We moeten hier voorlopig afgaan op de praktijkervaringen die zijn opgedaan.

Bij een studie uit 2013 werd de maagzuurverzuring gemeten om na te gaan in hoeverre de opname van medicatie verbeterde door een Betaïne HCL supplement tegebruiken. Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat specifieke medicijnen beter worden geabsorbeerd bij voldoende maagzuur. Dat is tevens de reden waarom sommige medicijnen zoals ketoconazol en antibiotica niet goed samengaan met maagzuurremmers.2

In de studie kregen vrijwilligers vijf dagen lang het medicijn PPI toegediend en tijdens de studie werd de pH van hun maagzuur gemonitord met behulp van Heidelberg PH capsules. De vrijwilligers hadden een meer alkalische pH-waarde door de medicatie.

Toen de vrijwilligers in de studie 1,500 mg Betaïne HCL namen, daalde de pH in hun maag aanzienlijk voor langer dan een uur, zonder bijkomende bijwerkingen. Bij mensen met een gezonde spijsvertering daalt de pH-waarde naar dezelfde waarden tijdens de maaltijd.3

Hoewel de wetenschap vooralsnog achterblijft met wetenschappelijke onderbouwingen, lijkt Betaïne HCL voor veel voorkomende klachten zoals reflux, slechte eiwitvertering en darmklachten, een goede remedie te zijn, zonder bijwerkingen.

Daarnaast is het verstandig om de productie van maagzuur te verbeteren door inname van bittere kruiden en Keltisch zeezout te gebruiken (chloride wordt gebruikt om HCL te maken).

Bij maagzweren is voorzichtigheid geboden en bij twijfel is het aan te raden om Betaïne HCL te gebruiken onder toezicht van een arts. Bovendien kan bij mensen met overgroei van de H. pylori bacterie, de toename van de maagzuurproductie leiden tot ontstekingen.

Hoe gebruik je Betaïne HCL?

Door het gebruiken van betaïne HCL kan de spijsvertering in veel gevallen verbeteren. Begin met inname van een capsule van 650 mg tijdens de maaltijd. Als je direct een onrustig gevoel in de maagstreek krijgt, stop dan direct met het gebruik.

Krijg je last van meer oprispingen, verhoog dan de dosis bij elke maaltijd om te zien of de refluxklachten verminderen. Verhoog de dosis totdat je een lichtwarm gevoel in de maag voelt. Neem de volgende maaltijd een capsule minder en zet de dosering voort wanneer je hetzelfde warme gevoel weer ervaart. Wanneer je de juiste dosis hebt gevonden kun je deze handhaven, d.w.z. meer is niet altijd beter.

Betaine HCL supplementen

AOV 1130 Betaine & Pepsine is een uitstekend HCL supplement, zonder allergenen en overbodige hulpstoffen, zoals magnesiumstearaat. Pepsine is het belangrijkste enzym dat door de maag wordt gebruikt om eiwit af te breken in aminozuren.

Pepsinogeen activeert en wordt omgezet in pepsine in aanwezigheid van maagzuur. Pepsine helpt eiwitten af ​​te breken in aminozuren die het lichaam kan absorberen. Vervolgens wordt het inactief doordat het terug verandert in pepsinogeen onder invloed van bicarbonaat dat de alvleesklier in de dunne darm vrijgeeft.  Deze transformatie beschermt de rest van het darmstelsel van de pepsine en maagzuur.

Wanneer je bij het gebruik van het bovenstaande Betaïne HCL -supplement nog steeds last hebt van reflux, dan heb je een verhoogde gevoeligheid voor dit enzym en is een supplement zónder pepsine aan te raden, zoals dit Betaine HCl supplement.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies