Big Berkey waterfilter: review en ervaringen

Big Berkey waterfilter ervaringen

Als gezondheidsfreak ben ik altijd op zoek naar de beste spullen die mijn groene leefstijl kunnen ondersteunen. Naast pure, onbewerkte voeding is voldoende water drinken natuurlijk een must. En als je tegenwoordig die dingen leest over medicijnresten en pesticiden in het kraanwater….nee bedankt! Dat heeft mij uiteindelijk doen beslissen een Big Berkey waterfilter te kopen en dit zijn mijn ervaringen.

Nadat ik jarenlang een Brita waterfilter had gebruikt, kwam ik erachter dat deze slechts het lood uit het water filtert en dat deze filter verder nagenoeg niets doet. Een knap staaltje commercie dus, als je nagaat hoeveel mensen niet trouw hun Brita-kan op hun bureau hebben staan…

Toen ik aan het speuren ging naar een alternatief voor mijn Brita, stuitte ik op de Big Berkey Waterfilter. Het is een zwaartekrachtfilter met een prachtig rvs design. Hoe kun je daar nee tegen zeggen? Hij ziet er niet alleen oerdegelijk uit, maar is, als je de talloze reviews op internet mag geloven, nog een van de beste waterfilters ook.

Soorten Berkey waterfilters 

Er zijn verschillende groottes Berkey waterfilters beschikbaar. Qua grootte zou ik je adviseren aan de grote kant te gaan zitten of te kiezen voor een extra set koolstoffilters. Zo weet je zeker dat je altijd over voldoende water beschikt.

Sport Berkey waterfilter

De kleinste en goedkoopste Berkey waterfilter in de familie is de Sport Berkey waterfilter. Deze bidon heeft een geïntegreerde koolstoffilter en een inhoud van 650 ml. Met het kleine formaat is deze perfect om mee te nemen op je outdoor-avonturen of zoals de naam al doet vermoeden, bij het sporten. De inhoud met 650 ml kan voor veel sporters aan de kleine kant zijn. Voor hen is het te adviseren een groter Berkey model thuis te plaatsen en het gefilterde water af te tappen in een grotere bidon dan 650 ml.

Travel Berkey

De tweede qua formaat is de Travel Berkey met een inhoud van 5,6 liter. Deze waterfilter volstaat als je op pad gaat en gefilterd water wilt drinken. Door het compacte formaat past hij makkelijk in een weekendtas of koffer.

Big Berkey waterfilter

De Big Berkey heeft een capaciteit voor 8,5 liter gefilterd water. Persoonlijk vind ik deze groot genoeg voor een eenpersoonshuishouden. De inhoud volstaat om altijd ruimschoots gefilterd water beschikbaar te hebben om je waterfles mee te vullen, koffie of thee mee te zetten en te koken.

Royal Berkey

De Royal Berkey heeft een inhoud van 12,5 liter water en is qua formaat prima geschikt voor een tweepersoonshuishouden. Het grote formaat zorgt ervoor dat er altijd kristalhelder en gefilterd water beschikbaar is om te drinken en om mee te koken.

Crown Berkey waterfilter

De Crown Berkey is de grootste waterfilter uit de familie en heeft een inhoud van 22,7 liter. Deze waterfilter is geschikt voor een gezin met twee of drie kinderen of in de horeca. Zeker wanneer je hierin twee sets waterfilters plaatst, heb je een halve doorlooptijd.

Best geteste waterfilter

Mike Adams van Natural News heeft een aantal waterfilters in zijn laboratorium getest en de Berkey kwam als absolute winnaar uit de test. Deze filter haalde zelfs radioactieve deeltjes uit het kraanwater. Laten we de Big Berkey waterfilter eens nader onder de loep nemen.

Eigenschappen Big Berkey waterfilter

Dit zijn de functies en voordelen van de Big Berkey waterfilter systemen, zoals die staan vermeld op hun website:

 • Gepolijst foodgrade roestvrij staal 304 omhulsel
 • Filtert bacteriën van de bestaande virussen tot een niveau van 99,9999%.
 • De zwarte Berkey-filters filteren chloor uit het water tot te verwaarlozen niveaus.
 • Verwijdert lood, MTBE’s en andere zware metalen tot 95% uit het drinkwater.
 • PF-2 filters verwijderen fluoride en arseen
 • De Black Berkey waterfilter voldoet aan de EPA log 7 ANSI / NSF protocollen voor waterfiltering en wordt beoordeeld als waterzuiveraar.
 • Zwaartekrachtfilters behoeven geen elektrische systemen, sanitair of wateraansluitingen, dus geheel flexibel.
 • Black Berkey filters hebben een capaciteit van 22.700 liter of 10 jaar gebruik (bij standaard gebruik van 2 filters).
 • Met een simpele rode kleurstof kan men testen wanneer de filters moeten worden vervangen (geen dure watertests).
 • In noodgevallen kan men gebruik maken van water uit een beek of meer.

Review en ervaringen Big Berkey Waterfilter

Ik testte de Berkey waterfilter, type Big Berkey, voor een huishouden van één persoon. Toen ik de waterfilter uitpakte, zag ik het al meteen… oerdegelijk! De behuizing is van gepolijst roestvrij staal 304, geen warme uitstraling, maar zeker mooi om hem op het aanrecht te zetten.

De Big Berkey bestaat, zoals bijna alle modellen, uit twee grote delen die je op elkaar stapelt. In het bovenste deel schroef je de filters waardoor het water naar het onderste deel druppelt. Met het meegeleverde kraantje laat je eenvoudig een pan, je drinkfles of glas vollopen met heerlijk fris gefilterd water.

Assemblage, gebruik en specificaties

De montage was in slechts een kwartiertje gefixt. Het bestond uit niet meer dan een knop op het deksel schroeven, de montage van het kraantje en het gebruiksklaar maken van de filters. Dit gebruiksklaar maken bestond het ‘laden’ van de waterfilters, door deze tegen de waterkraan aan te houden en het eerste water erdoorheen te ‘persen’. Hiermee wordt verzekerd dat de filters het water volledig filteren vanaf het eerste gebruik. De optionele PF-2 fluoride- en arseenfilters heb ik niet gebruikt, aangezien het kraanwater in NEderland niet gefluorideerd is.

Met twee geïnstalleerde waterfilters kan de Big Berkey waterfilter 13,3 liter water per uur filteren, met vier filters het dubbele. De doorloopsnelheid van het water is gebaseerd op een vol bovenste vat. Naarmate het waterpeil daalt, daalt ook de druk op de filters, waardoor het water minder snel doorstroomt.

Het water smaakt heel goed en schoon. Dit proef je heel goed wanneer je eerst water drinkt uit de Big Berkey waterfilter en vervolgens een glas kraanwater. Persoonlijk vind ik het prachtig dat zo’n spartaans ontwerp zo functioneel kan zijn.

Eigenschappen Big Berkey (zoals getest)

 • Gemaakt van zeer fijn gepolijst roestvrij staal 304.
 • De Big Berkey wordt geleverd met twee waterfilterelementen.
 • Capaciteit = 8,5 liter
 • Hoogte = 50 cm
 • Diameter = 21,6 cm
 • Doorloopsnelheid: Geconfigureerd met 2 Black Berkey waterzuiveringselementen kan het systeem te zuiveren 13,3 liter water (bij een volle bovenste vat).
 • Deksel, ringen, moeren, kraantje

Het vuil eruit filteren

Naarmate ik de Big Berkey waterfilter gebruikte en er ook meer over las, hoe enthousiaster ik werd. Dit systeem verwijdert namelijk pathogene bacteriën, cysten en parasieten volledig en onttrekt schadelijke chemicaliën aan het water, zoals herbiciden, pesticiden en organische oplosmiddelen. Het verlaagt ook de hoeveelheid nitraten, nitrieten en ongezonde mineralen zoals lood en kwik. Dit systeem is zo krachtig dat het kleurstof uit het water kan verwijderen zonder dat het de heilzame mineralen verwijdert die het lichaam nodig heeft.

Het hart van de Big Berkey waterfilter systeem zijn de Black Berkey koolstoffilters. Deze zwarte filters zijn om en nabij de 30 cm lang en zijn gemaakt van een gepatenteerde combinatie van ongeveer 6 verschillende soorten materialen. Ze voldoen aan de EPA log 7 ANSI / NSF protocollen voor filtratie en worden dus beoordeeld als waterzuiveraars.

De Big Berkey waterfilter brengt hiermee het filteren van water naar een geheel nieuw niveau. Filters van dit niveau kosten vaak meer dan 500 euro, waaronder bijvoorbeeld filtersystemen die je onder het aanrecht moet inbouwen. Met de prijs-kwaliteitverhouding die Berkey levert, is een topsysteem voor veel mensen binnen het bereik.

Hoe de Big Berkey waterfilter werkt

Zonder al te complex te worden zijn de filters opgebouwd uit verschillende elementen. Deze elementen bestaan uit een formulering van meer dan zes verschillende materialen die een zeer fijne matrix creëren van miljoenen microfijne poriën. Deze poriën zijn zo klein dat ze in staat zijn pathogene bacteriën, cysten, parasieten, sediment en sedimentaire mineralen te filteren uit het water.

De samenstelling van deze filtermaterialen ‘absorbeert’ verontreinigingen en  andere verontreinigende stoffen. Vervolgens worden zware metalen ionen (minerale moleculen) geëxtraheerd door een ionenuitwisselingsproces, waarin ze in wezen elektrisch worden  verbonden met het filtermateriaal. Tenslotte zijn deze filterelementen zodanig ontworpen dat elke watermolecule enkele minuten in contact staat met de filterelementen, terwijl dit bij andere filters slechts om microseconden gaat. Hoe langer de watermoleculen in contact met de stoffen in het filter, hoe beter de verwijdering van de verontreinigingen.

Schoonmaken Big Berkey waterfilter

Omdat ikzelf uitgebreid internet research heb uitgevoerd voordat ik mijn Big Berkey waterfilter heb aangeschaft, ben ik nog wat waardevolle informatie tegengekomen om te delen. Wanneer je de Big Berkey waterfilter een paar jaar hebt gebruikt, zal je merken dat de doorloopsnelheid steeds lager wordt. Dit is logisch natuurlijk, aangezien de poriën van de filters verstopt raken door de verontreiniging in het water. Je kunt deze verontreiniging verwijderen door de filters onder stromend water te reinigen met een zeer fijn schuurpapier (200). Het gaat erom dat de buitenste laag van de filter weer vrij is, zodat het water er weer in kan stromen.

Het is absoluut noodzakelijk om zeker elk half jaar de bovenste kan van de filter te reinigen. Op de onderstaande foto kan je zien wat er in normaal, ongefilterd kraanwater zit. Dit is nu als bezinksel in de bovenste kan achtergebleven na een half jaar gebruik. Om te laten zien wat er aan bezinksel is achtergebleven ben ik met mijn vinger even over de bodem gegaan.

Berkey Filter Schoonmaken

Big Berkey waterfilter onzin?

Nee, Big Berkey zelf, maar ook onafhankelijke partijen hebben talloze onderzoeken uitgevoerd naar de werking en effectiviteit van de waterfilters. Berkey is dan ook niet voor niets een wereldwijde standaard voor waterfilters bij bush campers, outdoorfanaten, vissers en recreatieve kampeerders. Er zijn natuurlijk altijd critici te vinden die de Berkey waterfilters onzin vinden. Het zijn meestal medewerkers van een concurrent. Mijn advies: volg het advies op en lees de ervaringen van duizenden trotse Berkey gebruikers over de hele wereld.

Samengevat

Ik ben ontzettend blij dat ik de Big Berkey heb aangeschaft. De smaak van het gefilterde water is uitstekend en erg schoon. Wanneer ik kijk naar de kosten van de aanschaf is deze betaalbaar en ook erg goedkoop in het gebruik, zeker als je erbij stilstaat dat je met een paar filters wel een paar jaar kan doen. Per saldo komt het ongeveer neer op zo’n 2 cent per liter water.

Ook bezoek dat over de vloer komt is enthousiast. Sommigen drinken thuis gewoon water uit de kraan of uit een plastic fles, maar ze geven aan dat het water ‘dunner’ aanvoelt en geen plastic bijsmaak heeft zoals ze gewend zijn. Doorgaans neem ik altijd mijn gefilterde water in een rvs drinkfles mee als ik op pad ga. Soms echter, ontkom je er niet aan om kraanwater te drinken. Zeker als je gewend bent aan je gefilterde water, dan is het letterlijk en figuurlijk even slikken dat kraanwater. Bah!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies