Review Big Berkey Waterfilter Systeem

Big Berkey waterfilter ervaringen

Als gezondheidsfreak ben ik altijd op zoek naar de beste spullen die mijn groene leefstijl kunnen ondersteunen. Naast pure, onbewerkte voeding is voldoende water drinken natuurlijk een must. En als je tegenwoordig die dingen leest over medicijnresten en pesticiden in het kraanwater….nee bedankt! Dat heeft mij uiteindelijk doen beslissen een Big Berkey waterfilter te kopen.

Nadat ik jarenlang een Brita waterfilter had gebruikt, kwam ik erachter dat deze slechts het lood uit het water filtert en dat deze filter verder nagenoeg niets doet. Een knap staaltje commercie dus, als je nagaat hoeveel mensen niet trouw hun Brita-kan op hun bureau hebben staan…

Toen ik aan het speuren ging naar een alternatief voor mijn Brita, stuitte ik op de Big Berkey Waterfilter. Het is een zwaartekrachtfilter met een prachtig rvs design. Hoe kun je daar nee tegen zeggen? Hij ziet er niet alleen oerdegelijk uit, maar is, als je de talloze reviews op internet mag geloven, nog een van de beste waterfilters ook.

Soorten Berkey waterfilters

Er zijn verschillende groottes Berkey waterfilters beschikbaar. Qua grootte zou ik je adviseren aan de grote kant te gaan zitten of te kiezen voor een extra set koolstoffilters. Zo weet je zeker dat je altijd over voldoende water beschikt.

 • De kleinste in de familie is de Sport Berkey waterfilter. Deze bidon heeft een geïntegreerde koolstoffilter en een inhoud van 650 ml.
 • De tweede qua formaat is de Travel Berkey met een inhoud van 5,6 liter.
 • De Big Berkey heeft een capaciteit voor 8,5 liter gefilterd water. Persoonlijk vind ik deze groot genoeg voor een eenpersoonshuishouden.
 • De Royal Berkey heeft een inhoud van 12,5 liter water en is qua formaat prima geschikt voor een gezin met twee kinderen.
 • De Crown Berkey is de grootste uit de familie en heeft een inhoud van 22,7 liter. Deze filter is geschikt voor wat grotere gezinnen of horeca. Zeker wanneer je hierin twee sets waterfilters plaatst, heb je een doorlooptijd tot wel 98 liter per uur.

Best getest

Mike Adams van Natural News heeft een aantal waterfilters in zijn laboratorium getest en de Berkey kwam als absolute winnaar uit de test. Deze filter haalde zelfs radioactieve deeltjes uit het kraanwater.

Laten we de Big Berkey waterfilter eens nader onder de loep nemen.

Eigenschappen Big Berkey waterfilter

Dit zijn de functies en voordelen van de Big Berkey waterfilter systemen, zoals die staan vermeld op hun website:

 • Gepolijst foodgrade roestvrij staal 304 omhulsel
 • Filtert bacteriën van de bestaande virussen tot een niveau van 99,9999%.
 • De zwarte Berkey-filters filteren chloor uit het water tot te verwaarlozen niveaus.
 • Verwijdert lood, MTBE’s en andere zware metalen tot 95% uit het drinkwater.
 • PF-2 filters verwijderen fluoride en arseen
 • De Black Berkey waterfilter voldoet aan de EPA log 7 ANSI / NSF protocollen voor waterfiltering en wordt beoordeeld als waterzuiveraar.
 • Zwaartekrachtfilters behoeven geen elektrische systemen, sanitair of wateraansluitingen, dus geheel flexibel.
 • Black Berkey filters hebben een capaciteit van 22.700 liter of 10 jaar gebruik (bij standaard gebruik van 2 filters).
 • Met een simpele rode kleurstof kan men testen wanneer de filters moeten worden vervangen (geen dure watertests).
 • In noodgevallen kan men gebruik maken van water uit een beek of meer.

Mijn ervaring met de Big Berkey Waterfilter

Ik testte de Berkey waterfilter, type Big Berkey, voor een huishouden van één persoon. Toen ik de waterfilter uitpakte, zag ik het al meteen… oerdegelijk! De behuizing is van gepolijst roestvrij staal 304, geen warme uitstraling, maar mooi genoeg om hem op het aanrecht te zetten.

De Big Berkey bestaat, zoals bijna alle modellen, uit twee grote delen die je op elkaar stapelt. In het bovenste deel schroef je de filters waardoor het water naar het onderste deel druppelt.

Assemblage, gebruik en specificaties

De montage was in slechts een kwartiertje gefixt. Het bestond uit niet meer dan een knop op het deksel schroeven, de montage van het kraantje en het gebruiksklaar maken van de filters. Dit gebruiksklaar maken bestond het ‘laden’ van de waterfilters, door deze tegen de waterkraan aan te houden en het eerste water erdoorheen te ‘persen’. Hiermee wordt verzekerd dat de filters het water volledig filteren vanaf het eerste gebruik. De optionele PF-2 fluoride- en arseenfilters heb ik niet gebruikt.

Met twee geïnstalleerde waterfilters kan de Big Berkey waterfilter 13,3 liter water per uur filteren, met vier filters het dubbele. De doorloopsnelheid van het water is gebaseerd op een vol bovenste vat. Naarmate het waterpeil daalt, daalt ook de druk op de filters, waardoor het water minder snel doorstroomt.

Het water smaakt heel goed en schoon. Dit proef je heel goed wanneer je eerst water drinkt uit de Big Berkey waterfilter en vervolgens een glas kraanwater. Persoonlijk vind ik het prachtig dat zo’n spartaans ontwerp zo functioneel kan zijn.

Eigenschappen Big Berkey (zoals getest)

 • Gemaakt van zeer fijn gepolijst roestvrij staal 304.
 • De Big Berkey wordt geleverd met twee waterfilterelementen.
 • Capaciteit = 8,5 liter
 • Hoogte = 50 cm
 • Diameter = 21,6 cm
 • Doorloopsnelheid: Geconfigureerd met 2 Black Berkey waterzuiveringselementen kan het systeem te zuiveren 13,3 liter water (bij een volle bovenste vat).
 • Deksel, ringen, moeren, kraantje

Het vuil eruit filteren

Naarmate ik de Big Berkey waterfilter gebruikte en er ook meer over las, hoe enthousiaster ik werd. Dit systeem verwijdert namelijk pathogene bacteriën, cysten en parasieten volledig en onttrekt schadelijke chemicaliën aan het water, zoals herbiciden, pesticiden en organische oplosmiddelen. Het verlaagt ook de hoeveelheid nitraten, nitrieten en ongezonde mineralen zoals lood en kwik. Dit systeem is zo krachtig dat het kleurstof uit het water kan verwijderen zonder dat het de heilzame mineralen verwijdert die het lichaam nodig heeft.

Het hart van de Big Berkey waterfilter systeem zijn de Black Berkey koolstoffilters. Deze zwarte filters zijn om en nabij de 30 cm lang en zijn gemaakt van een gepatenteerde combinatie van ongeveer 6 verschillende soorten materialen. Ze voldoen aan de EPA log 7 ANSI / NSF protocollen voor filtratie en worden dus beoordeeld als waterzuiveraars.

De Big Berkey waterfilter brengt hiermee het filteren van water naar een geheel nieuw niveau. Filters van dit niveau kosten vaak meer dan 500 euro, waaronder bijvoorbeeld filtersystemen die je onder het aanrecht moet inbouwen. Met de prijs-kwaliteitverhouding die Berkey levert, is een topsysteem voor veel mensen binnen het bereik.

Hoe de Big Berkey waterfilter werkt

Zonder al te complex te worden zijn de filters opgebouwd uit verschillende elementen. Deze elementen bestaan uit een formulering van meer dan zes verschillende materialen die een zeer fijne matrix creëren van miljoenen microfijne poriën. Deze poriën zijn zo klein dat ze in staat zijn pathogene bacteriën, cysten, parasieten, sediment en sedimentaire mineralen te filteren uit het water.

De samenstelling van deze filtermaterialen ‘absorbeert’ verontreinigingen en  andere verontreinigende stoffen. Vervolgens worden zware metalen ionen (minerale moleculen) geëxtraheerd door een ionenuitwisselingsproces, waarin ze in wezen elektrisch worden  verbonden met het filtermateriaal. Tenslotte zijn deze filterelementen zodanig ontworpen dat elke watermolecule enkele minuten in contact staat met de filterelementen, terwijl dit bij andere filters slechts om microseconden gaat. Hoe langer de watermoleculen in contact met de stoffen in het filter, hoe beter de verwijdering van de verontreinigingen.

Schoonmaken Big Berkey waterfilter

Omdat ikzelf uitgebreid internet research heb uitgevoerd voordat ik mijn Big Berkey waterfilter heb aangeschaft, ben ik nog wat waardevolle informatie tegengekomen om te delen. Wanneer je de Big Berkey waterfilter een paar jaar hebt gebruikt, zal je merken dat de doorloopsnelheid steeds lager wordt. Dit is logisch natuurlijk, aangezien de poriën van de filters verstopt raken door de verontreiniging in het water. Je kunt deze verontreiniging verwijderen door de filters onder stromend water te reinigen met een zeer fijn schuurpapier (200). Het gaat erom dat de buitenste laag van de filter weer vrij is, zodat het water er weer in kan stromen.

Samengevat

Ik ben ontzettend blij dat ik de Big Berkey heb aangeschaft. De smaak van het gefilterde water is uitstekend en erg schoon. Wanneer ik kijk naar de kosten van de aanschaf is deze betaalbaar en ook erg goedkoop in het gebruik, zeker als je erbij stilstaat dat je met een paar filters wel een paar jaar kan doen. Per saldo komt het ongeveer neer op zo’n 2 cent per liter water.

Ook bezoek dat over de vloer komt is enthousiast. Sommigen drinken thuis gewoon water uit de kraan of uit een plastic fles, maar ze geven aan dat het water ‘dunner’ aanvoelt en geen plastic bijsmaak heeft zoals ze gewend zijn.

2 Reacties

Marcella

Hoi, ik heb met veel belangstelling de review van de Big Birkey gelezen. Fijn dat je er zo enthousiast over bent! Wat ik me alleen afvraag, is het wel goed voor ons immuunsysteem als al die bacteriën, cysten, parasieten, etc. uit het water gefilterd worden? Dat de pesticiden, medicijnresten, kwik, etc eruit worden gehaald, al het onnatuurlijke, is natuurlijk fantastisch. Maar in de tijd voor onze “beschaving” dronken we toch juist water waar bacteriën etc. in zaten, wat er mogelijk ook voor zorgde dat het immuunsysteem hier tegen opgewassen was. Hoe denken jullie hierover?

Jasper

Goeie vraag Marcella! Ik heb de uitleg over de werking even van de Berkey website voor je vertaald:

“De filters in Berkey Water Systems verwijderen sedimentaire mineralen maar houden nuttige (ionische) mineralen vast. Dit komt omdat de mediavorming van de filterelementen geen heilzame mineralen aantrekt. Dus mineralen zoals calcium, natrium, kalium en magnesium passeren het filter, maar sedimentaire mineralen die worden aangetrokken door de filtermedia zoals chlooramine en chloride, worden samen met zware metalen zoals aluminium, cadmium, chroom en koper uit het water verwijderd.”

Daarnaast krijg je gezonde voedingsstoffen en bacterien via je voeding nog wel het meest binnen, zodat je immuunsysteem goed blijft werken.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies