Bijnieruitputting, een zwaar onderschat probleem

bijnieruitputting burnout stress

Bijnieruitputting is een van de grootste epidemieën die er gaande is in de westerse wereld, maar die helaas niet de erkenning krijgt van de reguliere geneeskunde. Bijnieruitputting is het gevolg van te lang blootstaan aan chronische stress.

Hoe ontstaat bijnieruitputting?

Wanneer iemand blootstaat aan stress, maken de bijnieren twee hormonen aan: adrenaline en cortisol. De aanmaak van deze hormonen vind zijn oorsprong in de oertijd. In een gevaarlijke situatie moest men vechten of vluchten. Deze hormonen zorgen dat het lichaam in opperste staat van paraatheid raakt.

Tegenwoordig hebben we niet veel meer te maken met wilde dieren en ondervinden we andere soorten stress, zoals op het werk, in het verkeer of bij relatieproblemen. Wanneer iemand bijnieruitputting heeft, heeft hij lang blootgestaan aan één of meerdere stressvolle situaties. Vaak gaat het bij bijnieruitputting niet eens om een traumatische gebeurtenis, maar om een opeenstapeling van kleinere stressoren. Het zal niet de eerste keer dat iemand uit je omgeving zich tijden lang drie keer in de rondte werkt en plotsklaps ineen stort met allerlei uitputtingsverschijnselen: de bijnieren zijn uitgeput!

De symptomen 

In een stressvolle situatie zijn de bijnieren uitstekend in staat de juiste hoeveelheid cortisol en adrenaline aan te maken. Wanneer zij echter chronisch worden blootgesteld aan stress, raken zij op een gegeven moment uitgeput en vermindert de productie van deze hormonen. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam de bloedsuikerspiegel maar moeilijk op peil kan houden en het slachtoffer vaak last heeft van duizelingen door een laag bloedsuikergehalte. Andere symptomen van bijnieruitputting zijn:

  • Drang naar zout en zoet
  • Vermoeidheid en depressie
  • Ontstekingen (cortisol is een belangrijke ontstekingsremmer en versterkt het immuunsysteem)
  • Lage bloeddruk
  • Moeite met opstaan, ondanks een goede nachtrust
  • Moeilijk inslapen, oplevingen in de avond
  • Een onstuitbare behoefte aan koffie

Wat zijn belangrijke stresssituaties die bijnieruitputting tot gevolg kunnen hebben?

  • Werk/carrière is een belangrijke veroorzaker van bijnieruitputting. Bij echte carrièretijgers gaat hun werk ten koste van alles. Oppassen dus en neem voldoende rust om erger te voorkomen!
  • Privé kan er op relationeel gebied van alles fout gaan en dat kan zijn sporen nalaten op de bijnieren. Zoek bij relatieproblemen hulp in de vorm van een coach of therapeut.
  • Voeding kan een grote stressfactor voor het lichaam zijn. Met name lichaamsvreemde stoffen zoals pesticiden en chemische toevoegingen kunnen het lichaam flink onder stress zetten. Eet en drink gezond volgens het Hormoonbalansdieet.

Hoe kun je van burn-out herstellen?

Belangrijk bij bijnieruitputting is jezelf bewust te maken van de symptomen. Herkenning van bepaalde klachten kan leiden tot snelle actie om erger te voorkomen. Door voor jezelf na te gaan wat voor jou de stressfactoren zijn en probeer deze met behulp van een coach de baas te worden. Let bij de keuze voor een coach vooral op of deze bekend is met bijnieruitputting.

Sta bij het herstel van bijnieruitputting ook stil bij het feit dat je van jarenlange uitputting niet in een week volledig bent hersteld. Vaak kan het maanden of soms zelfs jaren duren voordat je weer volledig inzetbaar bent.

Wil je zelf graag lezen over bijnieruitputting? Het onderstaande boek is een aanrader.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies