Biotine, vitamine B8, essentieel voor huid, nagels en gezonde tanden

Biotine vitamine B8 huid nagels haar tanden

Biotine, ook wel vitamine B8, speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit onze voeding. Misschien heb je al wel eens gehoord dat biotine een voorname rol speelt voor een gezonde huid, sterke nagels en stevige tanden. Wel, in dit artikel leg ik je de werking van vitamine B8 uit en waarom het precies zo belangrijk is voor je huid, nagels en tanden.

Biotine werking

Biotine is een in water oplosbare B-vitamine die in het menselijk lichaam een belangrijke rol vervult bij de vet- en suikerstofwisseling. Ook vervult houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel en is het belangrijk bij eiwitinteracties, zoals bij genexpressie.

Hoewel het lichaam in de darm zelf biotine kan aanmaken, kan deze productie verstoord raken door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica en andere medicatie, maar ook door een verstoorde darmflora. Om die reden is het belangrijk dat we via onze voeding voldoende biotine binnenkrijgen.

Bronnen van vitamine B8

Biotine zit in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Toch is er maar weinig voedsel dat echt rijk is aan vitamine B8. Je vindt het in groene bladgroenten, zoals snijbiet, in zoete aardappelen, volkoren granen, gist en pinda’s. Ook eigeel, lever, zalm en varkensvlees bevatten biotine. Lever bevat van alle voedingsmiddelen nog het meeste vitamine B8. Als onderhoudsleidraad kan een volwassene aanhouden dat hij/zij ten minste 30-35 microgram biotine per dag moet binnenkrijgen.

Symptomen biotine tekort  

Een tekort aan vitamine B8 komt niet vaak voor, omdat het in een groot aantal verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Bij een tekort ontstaan klachten als rode vlekken in het gezicht, droge huid, broze nagels en haar, vermoeidheid, verminderde eetlust en depressie.

Mogelijke oorzaken van een tekort zijn medicijngebruik, vooral antibiotica die de darmflora verstoren, darmziekten zoals colitis en de ziekte van Crohn.

Zeker tijdens de zwangerschap is vitamine B8 van groot belang voor de ontwikkeling van de ongeboren baby. Tijdens de zwangerschap kan je een supplement overwegen, maar overleg dit altijd met een behandelend arts. Overdosering komt nauwelijks voor: aangezien het een wateroplosbare stof is, plas je een teveel uit.

Vitamine B8: gezonde huid, sterke nagels en gezonde tanden

Vitamine B8 is nodig voor een gezonde huid, haar en nagels, dus wanneer je aan de lage kant zit met je vitamine B8, kunnen de symptomen zich manifesteren in de vorm van dunner wordend, splijtend haar, maar ook in een droge, geïrriteerde huid.

Je zult misschien reeds hebben opgemerkt dat veel schoonheidsproducten uit de winkel biotine als toevoeging hebben. Een goede kanttekening is hier om te benadrukken dat het een toevoeging is en dat er meestal veel synthetische ingrediënten deze werking weer teniet doen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies