BPA en bisfenol S even gevaarlijk: vermijd deze weekmakers

Bisfenol S BPA hormonen weekmakers

Inmiddels zijn de meeste mensen zich goed bewust van de gezondheidsrisico’s van Bisfenol A of BPA en het is gewoon geworden om even te checken of plastic gebruiksartikelen BPA-vrij zijn op het etiket. Zolang je jezelf verzekert dat artikelen geen BPA bevatten, is het veilig…toch? Helaas lijkt het erop dat de alternatieven die Bisfenol B (BPB) en BPS (Bisfenol S) bevatten niet veel beter zijn en studies tonen aan dat producten met deze weekmakers in feite net zo slecht zijn voor de gezondheid als BPA. Zo kan BPS hartritmestoornissen veroorzaken1  en is het net zoals BPA een verstoorder van de hormoonhuishouding.2

Zelfs minuscule concentraties van BPS kunnen het functioneren van cellen reeds verstoren. Dit gebeurt al bij concentraties van minder dan één deel per biljoen. Dergelijke doseringen kunnen reeds voldoende zijn om iemand vatbaarder te maken voor obesitas, diabetes en zelfs kanker. De industrie en de Europese en nationale toezichthouders bieden met de keuze tussen BPA en BPS dus een schijnveiligheid. Het is een no-win-situatie voor de consumenten die zij in feite laten kiezen tussen slecht en slecht. Vergelijk het met iemand laten kiezen tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen: het is beide slecht voor de gezondheid.

In welke producten zit BPS?

Bisfenol-S of BPS wordt veel toegepast in voedselverpakkingen en ter vervanging van BPA in de verpakkingen en producten met de vermelding “BPA-vrij”. BPS is ook verwerkt in papiergeld, boarding passes, festivaltickets en thermisch kassabonpapier.

Door het slechts vast te houden kunnen al minimale  hoeveelheden in de bloedbaan terechtkomen, aangezien de huid deze stoffen ook opneemt. Laat kinderen dus niet met kassabonnetjes spelen en minimaliseer de tijd dat je papiergeld en kassabonnen vasthoudt. Was goed de handen na gebruik.

Wat doet Bisfenol S met je lichaam?

Een van de grootste problemen met BPA is dat het de hjormoonhuishouding ernstig kan verstoren. Bisfenol A bootst in het lichaam het natuurlijke oestrogeen na en bezet de receptoren. In reactie daarop gaat het lichaam meer receptoren aanmaken en verhoogt de productie. Het gevolg is oestrogeendominantie met veel vervelende klachten tot gevolg.

Bij veel mannen kan een overschot in oestrogeen gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid, maar ook vetophopingen op plaatsen waar normaal alleen vrouwen last hebben van. Zo kunnen mannen bijvoorbeeld vrouwelijke borsten ontwikkelen.

Ook zou het kunnen zijn dat Bisfenol S van grote invloed is op de ontwikkeling van kanker. Het zou de agressie van de kankercellen aanwakkeren. Plotseling klinkt BPA-vrij niet meer zo heel veilig, nietwaar?

BPS is niet alleen een hormoonverstoorder maar heeft ook een grote invloed op de bloedfuncties.  Zo heeft het bij onderzoeken met ratten de gehele cholesterol ontregeld en waren de triglyceriden en de bloedglucose compleet ontregeld.3    De kans dat bisfenol S hetzelfde effect heeft op mensen is aanzienlijk.

Overeenkomsten tussen bisfenol A en Bisfenol S

De overeenkomsten tussen beide weekmakers zijn bedroevend klein. De vestoorde hormoonbalans is nog wel de grootste zorg door de cascade aan gezondheidsklachten die het kan veroorzaken. Ondanks dat bisfenol S “minder ongezond” en “BPA-vrij” wordt genoemd, geeft het geen enkel voordeel ten opzichte van het slechte bisfenol A. Lees meer over andere hormoonverstorende stoffen.

Conclusie

Samenvattend kun je wel stellen dat een BPA-vrij product net zo slecht is voor je gezondheid als een product mét BPA. We worden dus gewoon met zijn allen voor de gek gehouden. Wanneer je dus gebruik maakt van een bidon of BPA-vrije producten en je gezondheid is je lief, verwijder deze producten en vervang ze voor gezondere alternatieven.

Kies bijvoorbeeld voor een foodgrade rvs drinkfles in plaats van een plastic bidon. Neem geen of zo min mogelijk kassabonnetjes aan en tel niet tien keer per dag je papiergeld. Let bovendien goed op wat je koopt in de supermarkt. Eet bijvoorbeeld geen voedsel uit blik, aangezien deze blikken vaak gecoat zijn met bisfenol.

BPS is structureel vergelijkbaar met BPA en heeft dus dezelfde negatieve gezondheidseffecten. Het heeft jaren en jaren geduurd voordat het gebruik van BPA in plastic babyflessen en -bekers werd verboden, dus het zal nog wel even duren voordat ook deze weeknemer op termijn zal worden verboden. Gebruik waar mogelijk glas en foodgrade rvs in plaats van plastic.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies