Borage olie voor de huid, tegen artritis en ontsteking

Borage olie huid artritis ontsteking

Borage olie is een natuurlijke substantie die hoge concentraties bevat van het vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur). Het wordt gewonnen uit bepaalde plantenoliën. Deze GLA heeft voor het lichaam een sterk anti-inflammatoire werking en is daarmee een zeer waardevolle voedingsstof.

GLA wordt verkregen uit de zaadextracten van planten zoals de Bernagie (Borago/Borage) en de teunisbloem. In menselijke voeding is het slechts in geringe hoeveelheden aanwezig. Mensen met een verhoogde behoefte aan GLA, zoals mensen met bepaalde klachten, zijn dus vrijwel altijd aangewezen op een supplement.

Waarvoor wordt borage olie gebruikt?

Borage olie wordt in de traditionele plantengeneeskunde al honderden jaren succesvol toegepast. Het heeft zeer veelzijdige toepassingen, variërend van de behandeling van de huid tot het verlagen van de pijn bij gewrichtsklachten. Borage kan zowel op huid als inwendig in vloeibare of capsulevorm worden gebruikt. Bij beide toepassingen heeft het anti-inflammatoire effecten.

De olie is met name gewild omdat het een natuurlijke onstekingsremmer is en een van de grootste bronnen van GLA is van alle plantaardige bronnen. GLA is een soort van omega-6 ‘essentiële’ vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Terwijl andere planten, zoals zwarte bessen of de teunisbloem, ook bronnen van GLA zijn en vergelijkbare voordelen hebben, bevat borage olie aanzienlijk grotere hoeveelheden dan teunisbloem. Ter vergelijking: bij bernagie-olie is het GLA-gehalte 20% tot 25% , bij zwartebessenolie is dat 15% tot 19% bij teunisbloemolie 7% tot 10%.

Symptomen waarvoor borage olie kan helpen

Vanwege de anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen, is borage olie met zijn hoge dosis GLA bijzonder nuttig voor behandeling van een breed scala aan aandoeningen, zoals:

  • PMS-symptomen
  • Osteoporose (zeker in combinatie met magnesium en omega-3 vetzuren)
  • ADHD-symptomen (i.c.m. omega 3)
  • Huidaandoeningen, zoals rosacea, eczeem, psoriasis, dermatitis
  • Symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten
  • Hormonale disbalansen, bijnieruitputting
  • Chronische vermoeidheid
  • Reumatoïde artritis

Voordelen van borage

1. Anti-inflammatoire eigenschappen

GLA in borage olie staat bekend om het ​​positieve effect dat het heeft op ontstekingen, de algehele gezondheid en anti-aging. Omega-3 en omega-6 vetzuren spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een goede gezondheid en om ontstekingen te voorkomen. Ze helpen de moleculen onder controle te houden die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsreacties, zoals prostaglandines, leukotriënen en cytokinen.

Borage olie levert ook een positieve bijdrage op symptomen van diverse ontstekings- en leeftijdsgerelateerde aandoeningen, waaronder artritis, atopisch eczeem en luchtwegaandoeningen. Mensen die borage olie in combinatie met omega 3-vetzuren gebruiken, melden nog betere resultaten.

2. Artritis

GLA uit borage lijkt een goede natuurlijke bijdrage te leveren bij pijn door reumatoïde artritis. Gebruikers melden vermindering van pijn in de gewrichten.

3. Eczeem en andere huidaandoeningen

Een van de meest onderzochte toepassingen van borage is de behandeling van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem. Van GLA is aangetoond dat het tekortkomingen in huidoliën, veroorzaakt door lage niveaus van delta-6-desaturase-activiteit, kan corrigeren.2 Wanneer de huid niet voldoende beschermende oliën kan produceren, resulteert dit in een ontregeling van het immuunsysteem en dus in een verhoogde ontstekingsgevoeligheid, die zich uit in aanwakkering van eczeemsymptomen.

4. Ondersteunt bij afvallen

Als je moeite hebt om af te vallen, kan GLA in de vorm van borage olie ondersteuning bieden. Een extra inname van GLA resulteert in meer bruine vetophoping, maar minder wit vet. Wit vetweefsel dient vooral voor de opslagruimte voor vetten, terwijl bruin vetweefsel lichaamswarmte voortbrengt door de verbranding van vetzuren en glucose. In die zin levert GLA dus een positieve bijdrage bij het afvallen.

Dosering borage olie

Een goede dosering van is altijd afhankelijk van je medische geschiedenis en het doel dat je hebt met de suppletie. Het is verkrijgbaar in capsulevorm, maar ook in vloeibare vorm.

Een veilige dosering is dagelijks zo’n 500 mg tot 3 gram (eetlepel). Gebruik je een supplement ter ondersteuning van de gezondheid, dan volstaat 500 mg, gebruik je een GLA supplement ter bestrijding van pijn bij artritis, dan is een hogere dosering vereist.

Interacties en bijwerkingen van borage olie

Ofschoon de krachtige werking veel perspectieven biedt, is er ook voorzichtigheid geboden met het gebruik. Borage olie heeft namelijk ook een aantal interacties en mogelijke bijwerkingen. Sommige mensen krijgen spijsverteringsklachten, zoals zachte ontlasting, diarree, oprispingen en een opgeblazen gevoel, vooral bij hogere doses.

Daarnaast is er discussie over de invloed op de lever. Het gebruik van de olie wordt dan ook afgeraden aan mensen die leverklachten hebben en ook langdurig of chronisch gebruik is af te raden.

Zwangere vrouwen mogen geen borage olie gebruiken, omdat het de mogelijk een bevalling kan induceren.  Bij inwendig gebruik heeft het een bloedverdunnende werking. Ook kan het interacteren met anti-epileptica.

Ga bij de aanschaf van borage olie of andere GLA supplementen altijd op zoek naar een hoge kwaliteit olie. Met dit Borage supplement heb ik zelf goede ervaringen.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies