Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn zo’n beetje de meest voorkomende klachten in onze westerse maatschappij. Vaak zijn ze niet ernstig genoeg om naar de huisarts te gaan, maar stiekem geven we miljoenen uit aan allerhande troepmiddeltjes bij de drogist.
De mensen die wel naar de huisarts gaan, hebben vaak maagzuurklachten, ook ten gevolge van medicijngebruik. Ze krijgen dan met groot gemak maagzuurremmers voorgeschreven. Ook is het zo dat veel patiënten maagzuurremmers krijgen voorgeschreven voor de bijwerkingen die andere medicijnen geven.
Waar de patiënt zich vaak niet van bewust is, is dat brandend maagzuur en zure oprispingen eenvoudig zijn te behandelen, zónder medicatie. Gelukkig zijn er diverse natuurlijke manieren de zure reflux te bestrijden.
Heb je last van brandend maagzuur? Dan ben je niet de enige! Ga echter wel goed overdacht te werk als je de klachten gaat bestrijden. Doe het bij voorkeur op een natuurlijke manier door enerzijds de oorzaken aan te pakken en anderzijds de symptomen op een natuurlijke manier te bestrijden.
Wat zijn de symptomen van de maagzuurklachten?
De klachten bestaan uit oprispingen van maagzuur die in de slokdarm terechtkomen. Dit veroorzaakt een branderig gevoel achter het borstbeen dat vaak uitstraalt naar de borststreek. Ook kan het dat men het eten opboert, waarbij maagzuur mee naar boven komt. Al deze klachten gaan gepaard met een ongemakkelijk en onrustig gevoel in de maagstreek.
Oorzaken brandend maagzuur en zure oprispingen
Aan de ingang van uw maag bevindt zich een klep, een spierring die de onderste slokdarmsfincter (LES) wordt genoemd. Normaal gesproken sluit de LES zich zodra er voedsel doorheen gaat. Als de LES niet helemaal sluit of als hij te vaak opengaat, kan het maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Dit kan symptomen veroorzaken zoals een brandend gevoel op de borst, dat brandend maagzuur wordt genoemd. Als de symptomen van zure reflux meer dan twee keer per week voorkomen, kan er sprake zijn van zure refluxziekte, ook bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).
Slechte voeding is de nummer één oorzaak van maagzuurklachten. Met name koffie, alcohol, suikerrijke en koolhydraatrijke voeding hebben de neiging om klachten te veroorzaken. Hoe meer deze voeding met vet wordt gecombineerd of vervangen, hoe meer de klachten afnemen.
Daarnaast is medicijngebruik een voorname oorzaak. Veel medicijnen veroorzaken maagklachten. Denk maar aan een simpel ibuprofennetje, laat staan de enorme hoeveelheden die sommige mensen chronisch slikken. Hoewel veel mensen allang ziujn gestopt met de pijnmedicatie die de refluxklachten veroorzaakte, slikken ze nog altijd maagzuurremmers.
Helaas beginnen de klachten steeds vroeger in ons leven, tegenwoordig zelfs al in de vroege kindertijd. Steeds meer baby’s en peuters worden blootgesteld aan medicatie die maagklachten veroorzaakt.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is brandend maagzuur en reflux geen gevolg van een tevéél aan maagzuur, maar juist van het tegenovergestelde: een TEKORT!
In medische termen wordt dit ook wel GERD genoemd, gastro-oesofageale refluxziekte. Het is een veel voorkomende oorzaak van pijn op de borst. Als deze pijn niet is gerelateerd aan het hart- en de spierfuncties, is er sprake van typische GERD.
Allemaal vervelende klachten, maar wat kan je nu doen aan GERD? Wij zetten de natuurlijke behandelingen voor brandend maagzuur en zure oprispingen voor je op een rijtje.
Wat te doen tegen brandend maagzuur? Oma weet raad!
Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, neem je een halve theelepel (echt niet meer!) baking soda, lost dit op in water en drink het op. Het alkalische effect zal zorgen dat het zuur wordt geneutraliseerd en de zure oprispingen op zijn minst verminderen of zelfs stoppen. Wel zal je merken dat de interactie tussen de baking soda en het maagzuur gasvorming veroorzaakt. Het kan dus dat je een flinke boer moet laten, of hou je vast, een flink aantal boeren! Waarschuw de mensen in je omgeving dus even voordat je als een brontsige eland in het wilde weg gaat boeren! De gasvorming is de voornaamste reden waarom je niet een volle eetlepel baking soda moet innemen, want dan is het middel erger dan de kwaal.
Maagzuurremmers of aanpakken bij de oorzaak?
Helaas heeft de overweldigende meerderheid van de mensen de illusie dat medicatie (protonpompremmers) nog altijd de beste en snelste manier is. Of het gemakzucht is of slechte voorlichting zullen we in het midden laten.
Omeprazol, de generische versie van diverse maagzuurmedicijnen is een lucratieve business en om die reden zullen de vervelende bijwerkingen voorlopig nog welgoed verborgen worden gehouden. Werken ze? Ja toch? Zeker, dat doen ze! De afscheiding van maagzuur vermindert met 90-95%, dus de symptomen verdwijnen. Probleem opgelost, toch? Nee, nee, nee!
Het is een feit dat een maagzuurremmer de klachten stante pede oplost, aangezien deze de maagzuurproductie compleet lamlegt. Het gevolg hiervan is echter onder andere een slechte eiwitvertering (eiwitten worden voornamelijk onder invloed van maagzuur verteerd), een verhoogd risico op virussen, parasieten en bacteriën, aangezien de barrièrefunctie van het maagzuur wegvalt.
Dit veroorzaakt een hele cascade aan klachten die zich in de darm voortzetten. Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) kan hiervan het gevolg zijn, waardoor de complete darmflora ontregeld raakt, met bijvoorbeeld weer spijsverteringsklachten tot gevolg. Of een verminderde opname van voedingsstoffen.
Aangezien maagzuurremmers vaak in combinatie worden gebruikt met andere medicatie, werkt het dubbel zo hard. Antibiotica (tegen het leven) doden naast de slechte bacteriën ook de goede bacteriën, waardoor de klap voor het lichaam tweemaal zo hard aankomt.
Natuurlijke remedies brandend maagzuur en oprispingen
Maar hoe dan wel? Het is weer typisch zo’n verhaal van symptoombestrijding, waarbij de oorzaken niet worden aangepakt. Met de onderstaande 7 natuurlijke oplossingen bij brandend maagzuur kun je vrijwel met zekerheid een vermindering van maagzuurklachten verwachten en het is goed mogelijk dat je hiermee klachtenvrij wordt.
1) Eet puur en onbewerkt: Pakjes en zakjes zitten boordevol synthetische ingrediënten en doen onze gezondheid in het algemeen geen goed. Kies liever voor onbewerkt voedsel, zoals verse, biologische groenten, vers fruit, avocado’s, gezonde vetzuren en volle, glutenvrije granen. Bovendien worden voedselallergenen zoals zuivel en tarwe vaak geassocieerd met maagzuurklachten.1
2) Drink niet tijdens de maaltijd: Drink tijdens de maaltijd zo min mogelijk. De vloeistof vermindert de werking van de enzymen in de mond, waar de spijsvertering begint.
3) Verminder de koolhydraatinname: Koolhydraten, en met name de snel afbreekbare zoals suiker, kunnen flinke maagzuurklachten veroorzaken. Leg bij voorkeur de nadruk op eiwitrijke en vette voedingsmiddelen, zoals eieren, avocado’s, biologisch vlees van grasgevoerde koeien. Vermijd bij voorkeur suikerrijke en zetmeelrijke voedingsproducten.
4) Appelciderazijn: Voeg voorafgaand aan elke maaltijd een eetlepel appelciderazijn toe aan een glas water en drink dit op. Deze Oma-weet-raad-oplossing” is al sinds jaar en dag een beproefd middel tegen oprispingen.
5) Verminder stress: Stress is een sterk onderschatte factor als het aankomt op maagklachten. Het gevoel van een ‘band om je maag’ wordt meestal veroorzaakt door stress. Je spieren verkrampen of knijpen samen (net zoals je maagzuur omhoog komt bij het bukken) en persen de maag leeg). Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn in zeer veel gevallen het gevolg van de chronische stress waaraan veel mensen tegenwoordig blootstaan.
6) Eet gefermenteerde voeding: Door regelmatig gefermenteerde voeding te eten zoals bijvoorbeeld zuurkool of kimchi stimuleer je de natuurlijke aanmaak van maagzuur en voorkom je oprispingen. Let op: in zuurkool zitten natuurlijk weer aardappelen (zetmeelrijk en dus niet goed voor je maagzuur), dus zorg dat je dit combineert met een lekkere vette jus en een flink stuk vet vlees.
7) Overweeg een betaïne HCL supplement voor de maaltijden: Betaïne HCL supplementen stimuleren de aanmaak van maagzuur in de maag.2
Waarom ik dit artikel heb geschreven?
Een familielid werd geopereerd aan zijn schouder. Vanwege de vele pijnstillers die hij moest slikken, ontwikkelde hij brandend maagzuur en zure oprispingen. Hij kon niet meer bukken of plat slapen of hij kreeg al refluxklachten. Om die reden kreeg hij van de huisarts maagzuurremmers voorgeschreven. Toen hij die een aantal weken had gebruikt en zijn pijnstillers allang niet meer gebruikte, slikte hij nog steeds die maagzuurtabletten. Mijn suggestie om deze af te bouwen stuitte direct op weerstand, want ‘dan kreeg hij weer die vervelende oprispingen’. Nadat hij besloot het toch te proberen heeft hij twee dagen met een extra kussen geslapen en niet gebukt. Zijn koolhydraatinname verminderde hij ook (tijdelijk). En toen was het over….geen omeprazol meer!
Wat ik met deze kleine anekdote wil aangeven is dat veel mensen deze overbodige en zelfs schadelijke medicijnen gebruiken. Voor het gebruik van maagzuurtabletten (van de drogist of medicijnen) kies je zelf. Het kan je even door een lastige periode helpen als je medicatie gebruikt, maar deze protonpompremmers zijn niet geschikt om langdurig of zelfs chronisch te gebruiken.
Ik hoop met dit artikel inzicht te geven in het vele onnodige gebruik van medicijnen, die een uitstekend natuurlijk alternatief hebben. De miljardenbusiness van de farmacie gaat naar mijn idee letterlijk over lijken om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de onwetendheid en goedgelovigheid van mensen. Natuurlijk is iedereen vrij om te kiezen voor medicatie en in acute gevallen ben je blij dat ze er zijn, maar ik wil ze gewoon een eerlijk alternatief bieden.