Brandend maagzuur en zure oprispingen: zo los je ze op zonder medicatie

brandend maagzuur en zure oprispingen oorzaken natuurlijk oplossingen

Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn zo’n beetje de meest voorkomende klachten in onze westerse maatschappij. Vaak zijn ze niet ernstig genoeg om naar de huisarts te gaan, maar stiekem geven we miljoenen uit aan allerhande troepmiddeltjes bij de drogist.

De mensen die wel naar de huisarts gaan, hebben vaak maagzuurklachten, ook ten gevolge van medicijngebruik. Ze krijgen dan met groot gemak maagzuurremmers voorgeschreven. Ook is het zo dat veel patiënten maagzuurremmers krijgen voorgeschreven voor de bijwerkingen die andere medicijnen geven.

Waar de patiënt zich vaak niet van bewust is, is dat brandend maagzuur en zure oprispingen eenvoudig zijn te behandelen, zónder medicatie. Gelukkig zijn er diverse natuurlijke manieren de zure reflux te bestrijden.

Heb je last van brandend maagzuur? Dan ben je niet de enige! Ga echter wel goed overdacht te werk als je de klachten gaat bestrijden. Doe het bij voorkeur op een natuurlijke manier door enerzijds de oorzaken aan te pakken en anderzijds de symptomen op een natuurlijke manier te bestrijden.

Wat zijn de symptomen van de maagzuurklachten?

De klachten bestaan uit oprispingen van maagzuur die in de slokdarm terechtkomen. Dit veroorzaakt een branderig gevoel achter het borstbeen dat vaak uitstraalt naar de borststreek. Ook kan het dat men het eten opboert, waarbij maagzuur mee naar boven komt. Al deze klachten gaan gepaard met een ongemakkelijk en onrustig gevoel in de maagstreek.

Oorzaken brandend maagzuur en zure oprispingen

Aan de ingang van uw maag bevindt zich een klep, een spierring die de onderste slokdarmsfincter (LES) wordt genoemd. Normaal gesproken sluit de LES zich zodra er voedsel doorheen gaat. Als de LES niet helemaal sluit of als hij te vaak opengaat, kan het maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Dit kan symptomen veroorzaken zoals een brandend gevoel op de borst, dat brandend maagzuur wordt genoemd. Als de symptomen van zure reflux meer dan twee keer per week voorkomen, kan er sprake zijn van zure refluxziekte, ook bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Slechte voeding is de nummer één oorzaak van maagzuurklachten. Met name koffie, alcohol, suikerrijke en koolhydraatrijke voeding hebben de neiging om klachten te veroorzaken. Hoe meer deze voeding met vet wordt gecombineerd of vervangen, hoe meer de klachten afnemen.

Daarnaast is medicijngebruik een voorname oorzaak. Veel medicijnen veroorzaken maagklachten. Denk maar aan een simpel ibuprofennetje, laat staan de enorme hoeveelheden die sommige mensen chronisch slikken. Hoewel veel mensen allang ziujn gestopt met de pijnmedicatie die de refluxklachten veroorzaakte, slikken ze nog altijd maagzuurremmers.

Helaas beginnen de klachten steeds vroeger in ons leven, tegenwoordig zelfs al in de vroege kindertijd. Steeds meer baby’s en peuters worden blootgesteld aan medicatie die maagklachten veroorzaakt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is brandend maagzuur en reflux geen gevolg van een tevéél aan maagzuur, maar juist van het tegenovergestelde: een TEKORT!

In medische termen wordt dit ook wel GERD genoemd, gastro-oesofageale refluxziekte. Het is een veel voorkomende oorzaak van pijn op de borst. Als deze pijn niet is gerelateerd aan het hart- en de spierfuncties, is er sprake van  typische GERD.

Allemaal vervelende klachten, maar wat kan je nu doen aan GERD? Wij zetten de natuurlijke behandelingen voor brandend maagzuur en zure oprispingen voor je op een rijtje.

wat te doen tegen maagzuur oma weet raad

Wat te doen tegen brandend maagzuur? Oma weet raad!

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, neem je een halve theelepel (echt niet meer!) baking soda, lost dit op in water en drink het op. Het alkalische effect zal zorgen dat het zuur wordt geneutraliseerd en de zure oprispingen op zijn minst verminderen of zelfs stoppen. Wel zal je merken dat de interactie tussen de baking soda en het maagzuur gasvorming veroorzaakt. Het kan dus dat je een flinke boer moet laten, of hou je vast, een flink aantal boeren! Waarschuw de mensen in je omgeving dus even voordat je als een brontsige eland in het wilde weg gaat boeren! De gasvorming is de voornaamste reden waarom je niet een volle eetlepel baking soda moet innemen, want dan is het middel erger dan de kwaal.

Maagzuurremmers of aanpakken bij de oorzaak?

Helaas heeft de overweldigende meerderheid van de mensen de illusie dat medicatie (protonpompremmers) nog altijd de beste en snelste manier is. Of het gemakzucht is of slechte voorlichting zullen we in het midden laten.

Omeprazol, de generische versie van diverse maagzuurmedicijnen is een lucratieve business en om die reden zullen de vervelende bijwerkingen voorlopig nog welWaarom maagzuur goed voor je isgoed verborgen worden gehouden. Werken ze? Ja toch? Zeker, dat doen ze! De afscheiding van maagzuur vermindert met 90-95%, dus de symptomen verdwijnen. Probleem opgelost, toch? Nee, nee, nee!

Het is een feit dat een maagzuurremmer de klachten stante pede oplost, aangezien deze de maagzuurproductie compleet lamlegt. Het gevolg hiervan is echter onder andere een slechte eiwitvertering (eiwitten worden voornamelijk onder invloed van maagzuur verteerd), een verhoogd risico op virussen, parasieten en bacteriën, aangezien de barrièrefunctie van het maagzuur wegvalt.

Dit veroorzaakt een hele cascade aan klachten die zich in de darm voortzetten. Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) kan hiervan het gevolg zijn, waardoor de complete darmflora ontregeld raakt, met bijvoorbeeld weer spijsverteringsklachten tot gevolg. Of een verminderde opname van voedingsstoffen.

Aangezien maagzuurremmers vaak in  combinatie worden gebruikt met andere medicatie, werkt het dubbel zo hard. Antibiotica (tegen het leven) doden naast de slechte bacteriën ook de goede bacteriën, waardoor de klap voor het lichaam tweemaal zo hard aankomt.

Natuurlijke remedies brandend maagzuur en oprispingen

Maar hoe dan wel? Het is weer typisch zo’n verhaal van symptoombestrijding, waarbij de oorzaken niet worden aangepakt. Met de onderstaande 7 natuurlijke oplossingen bij brandend maagzuur kun je vrijwel met zekerheid een vermindering van maagzuurklachten verwachten en het is goed mogelijk dat je hiermee klachtenvrij wordt.

1) Eet puur en onbewerkt: Pakjes en zakjes zitten boordevol synthetische ingrediënten en doen onze gezondheid in het algemeen geen goed. Kies liever voor onbewerkt voedsel, zoals verse, biologische groenten, vers fruit, avocado’s, gezonde vetzuren en volle, glutenvrije granen. Bovendien worden voedselallergenen zoals zuivel en tarwe vaak geassocieerd met maagzuurklachten.1

2) Drink niet tijdens de maaltijd: Drink tijdens de maaltijd zo min mogelijk. De vloeistof vermindert de werking van de enzymen in de mond, waar de spijsvertering begint.

3) Verminder de koolhydraatinname: Koolhydraten, en met name de snel afbreekbare zoals suiker, kunnen flinke maagzuurklachten veroorzaken. Leg bij voorkeur de nadruk op eiwitrijke en vette voedingsmiddelen, zoals eieren, avocado’s, biologisch vlees van grasgevoerde koeien. Vermijd bij voorkeur suikerrijke en zetmeelrijke voedingsproducten.

maagzuur in keel natuurlijke oplossingen

4) Appelciderazijn: Voeg voorafgaand aan elke maaltijd een eetlepel appelciderazijn toe aan een glas water en drink dit op. Deze Oma-weet-raad-oplossing”  is al sinds jaar en dag een beproefd middel tegen oprispingen.

5) Verminder stress: Stress is een sterk onderschatte factor als het aankomt op maagklachten. Het gevoel van een ‘band om je maag’ wordt meestal veroorzaakt door stress. Je spieren verkrampen of knijpen samen (net zoals je maagzuur omhoog komt bij het bukken) en persen de maag leeg). Brandend maagzuur en zure oprispingen zijn in zeer veel gevallen het gevolg van de chronische stress waaraan veel mensen tegenwoordig blootstaan.

6) Eet gefermenteerde voeding: Door regelmatig gefermenteerde voeding te eten zoals bijvoorbeeld zuurkool of kimchi stimuleer je de natuurlijke aanmaak van maagzuur en voorkom je oprispingen. Let op: in zuurkool zitten natuurlijk weer aardappelen (zetmeelrijk en dus niet goed voor je maagzuur), dus zorg dat je dit combineert met een lekkere vette jus en een flink stuk vet vlees.

7) Overweeg een betaïne HCL supplement voor de maaltijden: Betaïne HCL supplementen stimuleren de aanmaak van maagzuur in de maag.2

Waarom ik dit artikel heb geschreven?

Een familielid werd geopereerd aan zijn schouder. Vanwege de vele pijnstillers die hij moest slikken, ontwikkelde hij brandend maagzuur en zure oprispingen. Hij kon niet meer bukken of plat slapen of hij kreeg al refluxklachten. Om die reden kreeg hij van de huisarts maagzuurremmers voorgeschreven. Toen hij die een aantal weken had gebruikt en zijn pijnstillers allang niet meer gebruikte, slikte hij nog steeds die maagzuurtabletten. Mijn suggestie om deze af te bouwen stuitte direct op weerstand, want ‘dan kreeg hij weer die vervelende oprispingen’. Nadat hij besloot het toch te proberen heeft hij twee dagen met een extra kussen geslapen en niet gebukt. Zijn koolhydraatinname verminderde hij ook (tijdelijk). En toen was het over….geen omeprazol meer!

Wat ik met deze kleine anekdote wil aangeven is dat veel mensen deze overbodige en zelfs schadelijke medicijnen gebruiken. Voor het gebruik van maagzuurtabletten (van de drogist of medicijnen) kies je zelf. Het kan je even door een lastige periode helpen als je medicatie gebruikt, maar deze protonpompremmers zijn niet geschikt om langdurig of zelfs chronisch te gebruiken.

Ik hoop met dit artikel inzicht te geven in het vele onnodige gebruik van medicijnen, die een uitstekend natuurlijk alternatief hebben. De miljardenbusiness van de farmacie gaat naar mijn idee letterlijk over lijken om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de onwetendheid en goedgelovigheid van mensen. Natuurlijk is iedereen vrij om te kiezen voor medicatie en in acute gevallen ben je blij dat ze er zijn, maar ik wil ze gewoon een eerlijk alternatief bieden.

Veelgestelde vragen

Wat is maagzuur en wat is de functie?

Maagzuur is een waterige, kleurloze vloeistof die wordt geproduceerd door het slijmvlies van je maag. Het is zeer zuur en helpt voedsel af te breken voor een betere vertering. Dit helpt je lichaam gemakkelijker voedingsstoffen op te nemen als het voedsel door je spijsverteringskanaal gaat.

Om alles af te breken, van vlees tot taaie plantenvezels, moet het maagzuur zeer zuur zijn. Je lichaam is ontworpen om gemiddelde hoeveelheden maagzuur aan te kunnen, zodat het geen ziekte of gezondheidscomplicaties veroorzaakt.

Deze systemen werken echter niet altijd zoals het hoort. Maagsappen met een lage of hoge zuurgraad kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Waaruit bestaat maagzuur?

De lage pH-waarde van maagzuur wordt grotendeels veroorzaakt door het bestanddeel zoutzuur (HCl). Er zit echter maar een heel klein beetje HCl in maagzuur. Andere bestanddelen zijn kaliumchloride (KCl) en natriumchloride (NaCl).

De cellen van de maagwand scheiden dit zure trio uit. De cellen maken ook verschillende enzymen en slijm los, die allemaal bijdragen aan een efficiënte vertering van voedsel. Dit slijm is de sleutel tot het proces. Het beschermt de maagwand zodat het zuur en andere maagsappen het gevoelige orgaan niet beschadigen.

Wat veroorzaakt teveel maagzuur?

Je maagzuur helpt je om je voedsel af te breken en te verteren. Soms wordt er meer maagzuur geproduceerd dan normaal. Dit kan leiden tot symptomen als buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur.

Er zijn verschillende oorzaken van hoog maagzuur. Voorbeelden zijn H. pylori infectie, Zollinger-Ellison syndroom, en rebound-effecten bij de afbouw van medicatie.

Indien onbehandeld, kan een hoog maagzuur leiden tot complicaties, zoals maagzweren of GERD (Gastroesophageal reflux disease).

Wat is GERD?

GERD staat voor Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), ofwel, de herhaaldelijke terugstroom van maagzuur in de slokdarm. Deze terugvloeiing (zure reflux) kan het slokdarmslijmvlies irriteren en op lange termijn slokdarmkanker veroorzaken.

Veel mensen hebben van tijd tot tijd last van zure oprispingen en maagzuurklachten. Maar als zure reflux na verloop van tijd herhaaldelijk optreedt, kan het GERD veroorzaken. De meeste mensen kunnen het ongemak van GERD onder controle houden met veranderingen in levensstijl, voeding en medicijnen, hoewel naar de laatste de voorkeur niet uitgaat. Maagzuurremmers verergeren in de regel de refluxklachten. De uitdaging ligt er vooral in om de slokdarmsfincter actief te houden, zodat deze goed sluit en zure oprispingen kunnen worden voorkomen.

Hoe kan ik maagzuur op natuurlijke wijze verminderen?

1. Eet een rijpe banaan
Het hoge kaliumgehalte van een rijpe banaan maakt het een vrij alkalisch voedsel, waardoor het kan helpen tegen maagzuurklachten. Onrijpe bananen zijn aanzienlijk minder alkalisch, bevatten veel zetmeel en kunnen bij sommige mensen juist zuurbranden uitlokken. Kies dus altijd voor een rijpe banaan om maagzuurklachten op een natuurlijke manier op te lossen.

Andere alkalische voedingsmiddelen die kunnen helpen maagzuur te compenseren zijn meloenen, bloemkool, venkel en noten.

2. Kauw suikervrije kauwgom
Kauwen op kauwgom verhoogt de speekselproductie. Hierdoor kunnen de klachten van brandend maagzuur verminderen, omdat speeksel het slikken kan bevorderen, hetgeen helpt het zuur laag te houden.

3. Houd een voedseldagboek bij 
Als je nog niet weet welke voedingsmiddelen bij jou maagzuurklachten veroorzaken, is het handig een voedingsdagboek bij te houden en te noteren wanneer je klachten hebt. Door de patronen te doorgronden, kun je bepaalde voeding elimineren de maagzuur problematiek oplossen.  Als je ze eenmaal hebt geïdentificeerd, vermijd deze voedingsmiddelen en dranken dan waar mogelijk.

4. Een niet te snel en te veel
Om brandend maagzuur te voorkomen, is het belangrijk op de grootte van je porties te letten. Een grote hoeveelheid voedsel in je maag kan namelijk meer druk uitoefenen op de sfincter die het maagzuur uit je slokdarm houdt, waardoor je een grotere kans hebt op zure reflux en brandend maagzuur. Als je gevoelig bent voor brandend maagzuur, overweeg dan om vaker kleinere maaltijden te eten. Snel eten kan ook een aanleiding zijn voor brandend maagzuur, dus doe het rustig aan en neem de tijd om voedsel te kauwen en drinken. Wist je dat de vertering reeds begint in je mond? De enzymen in je speeksel zijn de eerste stap in het verteringsproces. Door goed te kauwen kan het speeksel alvast beginnen met de vertering. Alles wat daar vast verteerd is, hoeft niet meer in de maag en darm te worden afgebroken. Kauw dus goed op je voedsel.

5. Vermijd late maaltijden, snacken voor het slapen gaan en eten voor het sporten.
Een maag vol voedsel brengt een groot risico op refluxklachten met zich mee. Vermijd eten binnen 3 uur voordat je naar bed gaat bedtijd, zodat je maag voldoende tijd heeft om zich te ledigen. Je kunt ook beter twee uur wachten voordat je gaat sporten. Wanneer je gaat liggen of actief bent met een volle maag heb je een grote kans dat je brandend maagzuur krijgt.

6. Draag loszittende kleding
Als je gevoelig bent voor klachten van brandend maagzuur, vermijd dan strakke kleding en nauwsluitende riemen. Deze knijpen je buik samen, waardoor de druk op de maag toeneemt en de kans op zure oprispingen daardoor toeneemt.

7. Pas uw slaaphouding aan
Door je hoofd en borst hoger leggen dan je maag, kan je zure oprispingen en brandend maagzuur helpen voorkomen en verlichten. je kunt dit doen met een extra hoofdkussen of door de poten van je bed onder het hoofdeinde iets te verhogen. Bovendien kun je overwegen om te slapen op je linkerzij, aangezien dat de spijsvertering bevordert en dus oprispingen kan voorkomen.

8. Val af als je overgewicht hebt
Overgewicht zet extra druk op de maag, waardoor het risico op zure oprispingen en brandend maagzuur toeneemt. Een uitgebalanceerd dieet met alkalische voeding en een paar uur lichaamsbeweging per week zijn de eerste twee stappen om een gezond gewicht te behouden en overgewicht te verliezen.

9. Stop met roken
Roken vermindert de hoeveelheid speeksel beïnvloedt de effectiviteit van de maagsficter die voorkomt dat maagzuur de slokdarm binnendringt. Stoppen met roken kan de frequentie en de ernst van zure oprispingen verminderen.

10. Verminder stress
Chronische stress is killing voor je gezondheid. Het verstoort veel functies in je lichaam, waaronder het vertragen van de spijsvertering en verhoging van de ontstekingsgevoeligheid. Hoe langer voedsel in je maag zit, hoe groter de kans dat het maagzuur terugstroomt. Stress verminderen kan helpen de gevolgen van zure oprispingen en brandend maagzuur te voorkomen of te verlichten.

Hoe beïnvloedt maagzuur de opname van voedingsstoffen?

Maagzuur is nodig voor de vertering en opname van eiwitten, vitamine B12 en verschillende mineralen. Als je lichaam niet meer in staat is deze voedingsstoffen af te breken en op te nemen, krijg je onverteerd voedsel en een tekort aan voedingsstoffen. Tekorten aan eiwitten en vitamine B12 leiden tot bloedarmoede door ijzertekort en bloedarmoede door vitaminegebrek, waardoor je zenuwstelsel wordt aangetast. Tekorten aan calcium en magnesium leiden tot osteoporose. Kortom, maagzuur is essentieel voor de opname van voedingsstoffen en een tekort ten gevolge van maagzuurremmers is dus fataal voor een goede gezondheid.

Onverteerd voedsel in het spijsverteringskanaal veroorzaakt op korte termijn een reeks ongemakkelijke symptomen en leidt op lange termijn tot ernstigere gezondheidsklachten. Zo kan onverteerd voedsel dat in het spijsverteringskanaal blijft gisten, leiden tot overgroei van darmbacteriën in de dunne darm (SIBO). Te weinig maagzuur maakt je ook kwetsbaar voor overgroei van andere veel voorkomende bacteriën, waaronder H. pylori, die in verband wordt gebracht met chronische gastritis en maagzweren.

Wat zijn de symptomen van maagzuur?

De veel voorkomende symptomen van zure oprispingen en maagzuur zijn:

 • Een brandend gevoel vlak boven de maag en in de centrale borststreek waarde slokdarm loopt. De symptomen komen meestal vlak na het eten voor, maar kunnen ’s nachts of liggend erger zijn in een horizontale positie.
 • Terugvloeiing van voedsel of zure vloeistof (zure oprispingen)
 • Pijn in de bovenbuik of op de borst
 • Problemen met slikken (je ziet dit vaak bij mensen dat ze hun hand naar de mond brengen en heftig proberen de zure vloeistof terug te slikken)
 • Gevoel van een brok in de keel

Wat is een natuurlijke oplossing voor maagzuur tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van maagzuur als gevolg van hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder op de maag. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke oplossingen die verlichting kunnen bieden bij maagzuur:

 • Eet iets vaker kleine maaltijden: In plaats van drie keer per dag een grote maaltijd, 4-5 kleinere maaltijden te verspreid over de dag. Hierdoor neemt de druk op de maag af en kun je maagzuur en zure oprispingen voorkomen.
 • Vermijd trigger voedingsmiddelen: Vette, gekruide voeding, citrusvruchten, zoet, tomaten, koolzuurhoudende dranken en cafeïne zijn voedingsmiddelen die bij veel mensen maagzuurklachten veroorzaken, laat staan bij iemand die zwanger is. Probeer deze voedingsmiddelen dus te vermijden en als je ze neemt, beperk dan de consumptie.
 • Vermijd liggen na het eten: Hoewel het verleidelijk is om lekker even te liggen na het eten, wacht minstens 1 tot 2 uur na de maaltijd voordat je gaat liggen of slapen. Het rechtop blijven helpt de maaginhoud in de maag te houden en reflux te voorkomen.
 • Gebruik appelciderazijn voor de maaltijd: Een glaasje aangelengde appelciderazijn voor het eten helpt de vertering te bevorderen. Het stimuleert de maagzuurproductie, zodat de maag in staat is de voeding (met name eiwitten) goed te verteren.
 • Gebruik gember of gemberthee: Gember staat bekend om zijn kalmerende effecten op de spijsvertering. Probeer gemberthee of gembersnoepjes om maagzuurklachten te verlichten.
 • Hoofd verhogen tijdens het slapen: Als je last hebt van nachtelijk maagzuur, verhoog dan het hoofdeinde van je bed door het hoofdeinde enkele centimeters te verhogen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies