Calendula-olie: natuurlijke huidverzorging bij luieruitslag, eczeem of psoriasis

calendula-olie kopen natuurlijke huidverzorging

Calendula-olie is een populair middel om op een gezonde manier de huid gevoed en soepel te houden, zeker als je geen synthetische rommel wilt gebruiken. Steeds meer mensen draaien de reguliere cosmeticaproducten van de drogist de rug toe en wenden zich tot natuurlijke alternatieven die de hormoonhuishouding en de gezondheid minder belasten.

Wat is Calendula?

Calendula, ook wel Goudsbloem, is een geslacht of ongeveer 15 tot 20 soorten planten in de familie Asteraceae. Deze bloem komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië, maar komt ook voor in West-Europa en het gebied rond de Middellandse Zee.

Calendula-olie is een natuurlijke olie die wordt gewonnen uit de bloemen van de goudsbloem (Calendula officinalis). Het wordt vaak gebruikt als aanvullende of alternatieve behandeling.

Calendula-olie heeft schimmelwerende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen waardoor het als een nuttig middel kan worden ingezet kan zijn bij wondgenezing, het verzachten van eczeemklachten en verlichting van luieruitslag.

Calendula-producten kopen

Er zijn veel soorten calendula-producten te koop. Ze worden gemaakt door goudsbloemen in een dragerolie te laten trekken. Deze calendula-olie kan op zichzelf worden gebruikt, maar ook om te worden verwerkt in zeep, douche crème, zalven of crèmes. Calendula kan ook worden verwerkt tot een tinctuur, thee en worden gebruikt in capsules.

Wanneer je calendula-producten wilt kopen, is het aan te raden om de ingrediëntenlijst na te slaan op het gebruik van aanvullende ingrediënten. In de regel geldt dat hoe meer ingrediënten het product bevat, hoe meer je inlevert op de pure grondstof. Als je zeker wilt zijn van de puurheid van je zeep, massage-olie of calendula verzorgingsproduct, koop dan pure calendula-olie en stel het product zelf samen.

Calendula-olie voordelen voor de huid

Calendula-olie kan een bijzonder effectieve remedie zijn om verschillende huidaandoeningen te behandelen en om de structuur en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Hieronder beschrijf ik zeven manieren waarop calendula-olie voor de huid kan worden gebruikt.

1. Calendula-olie als zonnebrandcrème

Calendula-olie beschikt misschien niet over de filtereigenschappen van synthetische zonnebrandcremes, maar houdt de huid wel lekker vet en gehydrateerd. Een laboratoriumonderzoek uit 2012 wees uit dat calendula-olie SPF-eigenschappen had en dat deze eenvoudig en goedkoop in zonbeschermingsmiddelen kunnen worden toegepast.1

Hoewel de olie niet kan tippen aan de synthetische middelen, is het wel een uitstekende manier om de huid tijdens de zomer te beschermen tegen de zon, zeker als je de synthetische crèmes wilt vermijden.

2. Calendula-olie voor wondgenezing

Calendula-olie kan de wondgenezing versnellen. Onderzoek uit 2013 suggereert dat het gebruik van aloë vera of calendulazalf samen met standaardzorg de hersteltijd van huidbeschadiging versnelde.2

In de studie vertoonden vrouwen die gedurende vijf dagen om de acht uur aloë vera of calendulazalf gebruikten, verbetering van symptomen zoals roodheid, zwelling en blauwe plekken. Het toevoegen van aloë- of calendulazalf aan de standaardzorg bleek effectiever te zijn dan alleen het gebruik van standaardzorg.

3. Calendula-olie voor acne

Sommige mensen gebruiken calendula-olie om acneklachten te behandelen. Een laboratoriumstudie wees uit dat calendula-extract nuttig kan zijn bij de behandeling en preventie van acne vulgaris, maar er is meer onderzoek nodig, vooral studies bij mensen.3

Je kan je gezichtshuid reinigen met een calendula-reiniger en calendula-crème of- olie aanbrengen op de gevoelige huid. Vanwege de antibacteriële eigenschappen kunnen de klachten verminderen, maar een aanpassing in dieet biedt meestal de beste oplossingen.

5. Calendula-olie voor luieruitslag

Calendula-olie kan luieruitslag helpen verzachten. Een kleinschalige studie uit 2012 wees uit dat hoewel een aloë vera-crème effectief was bij de behandeling van luieruitslag, bleek een calendula-zalf aanzienlijk betere resultaten op te leveren.4

Om luieruitslag te verlichten, kun je een aantal keer per dag een mengsel van calendula olie en aloë gel op het aangetaste gebied aanbrengen.

6. Voor een gezondere huid

Goudsbloemolie kan het algehele uiterlijk van de huid flink verbeteren. Een studie wees uit dat een crème met calendula-extract de hydratatie en stevigheid van de huid kan bevorderen, maar er is meer onderzoek nodig.5

Je kunt twee keer per dag bij je ochtend en avondroutine een beetje goudsbloemolie op de huid aanbrengen.

Calendula-olie voor psoriasis

De wondgenezende en antibacteriële eigenschappen van calendula-olie maken het een waardevol middel om in te zetten bij psoriasis. Calendula heeft krachtige ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen die de symptomen van psoriasis kunnen helpen verminderen. De bloemblaadjes en bladeren van de plant bevatten bestanddelen die kunnen helpen de geïrriteerde huid te kalmeren en roodheid, jeuk en schilfering te verminderen.

Veel mensen met psoriasis kunnen verlichting vinden door het gebruik van calendula-olie, of crèmes of zalven op basis van calendula. Zeker met ee complementaire aanpak, waarbij ook voeding en leefstijl worden aangepakt, kan calendula bij psoriasis een belangrijke aanvulling zijn om de symptomen onder controle te krijgen. Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, biedt het aanbrengen van de olie in ieder geval verlichting van klachten. Je kunt een paar keer per dag wat calendula-olie of balsem aanbrengen op de getroffen huid.

Calendula-olie bij eczeem

Calendula beschikt over krachtige ontstekingsremmende en huidverzachtende eigenschappen die de symptomen van eczeem kunnen verlichten. De bloemblaadjes en bladeren van de plant bevatten bestanddelen die de jeuk, roodheid en droogheid bij eczeem kunnen helpen verlichten.

Mensen met eczeemklachten ondervinden vaak verlichting van de symptomen door calendula-olie, -crème of -zalf op hun huid aan te brengen. Calendula kan ook helpen het algemene uiterlijk en de gezondheid van de huid te verbeteren door de wondgenezing te bevorderen en ontstekingen en roodheid te verminderen. Het is echter belangrijk om te kiezen voor 100% pure calendula-olie, aangezien veel drogisterijproducten slechts een klein deel calendula bevatten.

Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is om deze toepassing te ondersteunen, gebruiken toch veel mensen calendula-olie om eczeem te behandelen. In dit onderzoek werden bentoniet en calendula naast elkaar gezet bij de behandeling van eczeem, maar bentoniet torent met kop en schouders uit boven de behandeling met calendula.

Bijwerkingen calendula-olie

Calendula is over het algemeen veilig in gebruik, maar er zijn een paar contra-indicaties waarmee je rekening moet houden. Vermijd calendula als je allergisch bent voor planten uit de Asteraceae-familie. Test om die reden de olie altijd eerst even op een klein stukje huid om te inventariseren of je het goed verdraagt. Gebruik ook geen calendula als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er is namelijk onvoldoende onderzoek gedaan naar de mogelijke consequenties.

Vermijd calendula in combinatie met slaapmedicatie omdat het slaperigheid kan veroorzaken.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies