Candida, een enge ziekte?

candida oorzaken oplossingen

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Deze candidaschimmel komt in het menselijk lichaam van nature voor, maar slechts in kleine mate. De candidacellen komen voor op de huid, in de mond, in de darm en in de vagina, waar ze een evenwicht vormen met bacteriën. Wanneer de candidaschimmel echter een overwicht krijgt op de bacteriën raakt het evenwicht verstoord.

Waar in het lichaam komt candida voor?

Candidacellen komen voor op de huid, in de mond, in de darm en in de vagina, waar ze een evenwicht vormen met bacteriën. Wanneer dit evenwicht echter verstoord raakt, kan dit een schimmelinfectie veroorzaken. Vrouwen hebben vaker last van de infectie, aangezien vaginale candida het meest voorkomt. Candida in de mond en keel wordt ook wel spruw genoemd. De meest gevaarlijke variant is de infectie die in de darm voorkomt. Soms kan deze woekering jaren onopgemerkt doorgaan, terwijl deze intussen een flinke aanslag op de gezondheid pleegt.

Mogelijke oorzaken candida

Mogelijke oorzaken zijn een verstoord immuunsysteem. De gistcellen gaan dan woekeren. Soms is dit het gevolg van een antibioticakuur, een chemokuur of een periode van gebruik van zware medicijnen. Ook van anticonceptiepillen en corticosteroïden is bekend dat ze schimmelgroei kunnen bevorderen. Kortom, een verzwakt immuunsysteem stelt candida in staat te groeien.

Ook een veranderende hormoonbalans, vaak bij vrouwen in de overgang, kan candida veroorzaken. Met name vrouwen die in de periode veel koolhydraten eten, kunnen flink last krijgen van candida. Suikers vormen een voedingsbron voor gistcellen en zorgen er dus voor dat candida zich kan vermenigvuldigen. Wanneer er sprake is van een candida-infectie is het dus van belang om een koolhydraatarm dieet te volgen om de infectie het hoofd te bieden.

Het verband met de lekkende darm

Te veel candida in de darm heeft een nadelige invloed op het darmslijmvlies en kan een ontsteking hiervan veroorzaken. Hierdoor raakt de maagwand beschadigd en ontstaat de zogenaamde leaky gut, de lekkende darm. De gezonde darmwand laat voedingsstoffen door zodat deze in de bloedbaan komen. De beschadigede darmwand laat, door de kleine gaatjes die zijn ontstaan, ook afvalstoffen en slechts gedeeltelijk verteerde etensresten door die in de bloedbaan terechtkomen.

Het gevolg kunnen vele vage gezondheidsklachten zijn, zoals hoofdpijn, ADHD, depressie, maar ook de ziekte van Crohn of Coeliakie. Ook wanneer er sprake is van huidklachten, zoals eczeem of psoriasis, kan het waardevol zijn om je te laten testen op candida.

Hoe herken je candida?

De herkenning van candida is ver het algemeen vrij lastig, aangezien er vaak sprake is van vage, niet te duiden klachten. De meest voorkomende klachten zijn huidproblemen, klachten aan de slijmvliezen (meestal vaginaal), allergieën, buikklachten en chronische vermoeidheid. Met name de laatste twee kunnen indicatoren zijn van candida.

Desgewenst kan ik je doorverwijzen naar artsen die die wel doen. Wanneer je een test wilt doen, kan dit in de vorm van een levend-bloedanalyse of een ontlastingsonderzoek bij een darmspecialist. Het kan vrij lastig zijn om een dergelijk onderzoek te krijgen bij je huisarts, want veel huisartsen erkennen het niet als ziektebeeld.

Hoe ga je de strijd aan met je infectie?

Waar de reguliere geneeskunde de voorkeur geeft aan medicatie in de vorm van het schimmeldodende medicijnen, kan gezonde voeding veel doen om een candida-infectie te bestrijden. De beste maatregelen die je zelf kunt treffen zijn:

  • Vermijd suikers zo veel mogelijk, met name de snelle suikers.
  • Zorg dat je voldoende voedingsvezels binnen krijgt.
  • Vermijd schimmels, gisthoudende producten en gefermenteerde voeding.
  • Neem voedingssupplementen die het immuunsysteem en de darmflora ondersteunen. Dus zorg voor een goede multivitamine, probiotica en essentiële vetten.

Zoals je wellicht uit dit blog kunt opmerken, gaat bij ons de voorkeur uit naar een behandeling die de oorzaak aanpakt. Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde, die in veel gevallen slechts aan symptoombestrijding doet. Een huisarts zal dit nooit adviseren en slechts een medicijn voorschrijven, met alle nodige bijwerkingen van dien.

Een goed boek over candida:

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies