Cannabinoïde stoffen: 5 planten, vergelijkbaar met cannabis

Echinacea Cannabinoïde stoffenCannabinoïde stoffen zijn de werkzame stoffen in cannabis die plant zo heilzaam maken voor breed palet aan ziektes en aandoeningen. Natuurlijk wordt cannabis al eeuwenlang gebruikt als recreatief genotmiddel, maar reeds net zo lang zijn de heilzame werkingen al bekend bij oervolkeren.

Cannabinoïde stoffen en homeostase

De cannabinoïde stoffen in de plant hebben bij inname een bepaalde werking. Om die werking te begrijpen leg ik je even grofweg uit hoe deze stoffen werken.

In ons lichaam hebben we het endocannabinoïde systeem (endo is lichaamseigen). Dit systeem bestaat uit de productie van lichaamseigen cannabinoïde stoffen die zich hechten op de receptoren. Dit systeem is mede verantwoordelijk voor de homeostase (interne balans) in ons lichaam.

Deze homeostase is een vereiste voor een een optimale gezondheid. Het reguleert veel belangrijke fysiologische processen binnen het menselijke lichaam, waaronder de spijsvertering, het hart- en vaatstelsel, bescherming van neuronen, de hormoonhuishouding, onze immuunfunctie, ontstekingsreacties en de remming van tumorcellen.

Cannabinoïden die worden geproduceerd door planten staan ​​bekend als fytocannabinoïden. Eenmaal in het lichaam bezetten deze net zoals de lichaamseigen cannabinoïden de receptoren die daarvoor bestemd zijn.

Aangezien de meeste mensen slechts weinig cannabinoïde stoffen aanmaken, zijn er veel gebaat bij de inname van cannabis of specifieker, CBD-olie. Om die reden nemen we de volgende vijf planten onder de loep die net als cannabis beschikken over cannabinoïde stoffen.

5 planten met cannabinoïde stoffen

Cannabis heeft veruit de grootste concentratie aan cannabinoïde stoffen, maar daarnaast zijn er nog een aantal planten die beschikken over deze werkzame stoffen.

Strobloem (Helichrysum umbraculigerum)

De strobloem is een voorname bron van de cannabinoïde cannabigerol (CBG). Hiermee heeft de plant een krachtige invloed op onze stemming en is een natuurlijk  antidepressivum.

De plant komt van oorsprong vooral voor in Afrika waar deze veelvuldig wordt gebruikt bij rituele ceremonies. CBG werkt nauw samen met andere cannabinoïden zoals bijvoorbeeld THC en CBD, waarbij de synergetische werking onder andere een ontstekingsremmende werking heeft.

Echinacea

Echinacea is wellicht een bekende naam die je vast weleens bij de drogist of natuurwinkel bent tegengekomen. Deze plant ondersteunt het lichaam bij verkoudheid, maar helpt ook om angst te verlichten, bij chronische vermoeidheid, migraine, autoimmuunziekten en ontstekingen. Kortom, Echinacea is veelzijdig inzetbaar en het verrassende is dat dit dezelfde aandoeningen zijn als die door het gebruik van marihuana worden verminderd.

Zwarte peper

Zwarte peper bevat aanzienlijke hoeveelheden plantenstoffen, waaronder β-caryofylleen, een krachtig cannabinoïde-achtig terpeen. Hoewel β-caryofylleen feitelijk geen cannabinoïde stof  is, heeft het wel een soortgelijke werking. Dit stofje is namelijk in staat zich te hechten op de CB-2 receptoren van het endocannabinoïde systeem.

Hierdoor heeft zwarte peper een ontstekingsremmende werking  en kan het therapeutisch worden ingezet bij aandoeningen als artritis en osteoporose. Ander onderzoek heeft aangetoond dat β-caryofylleen de werkzaamheid van geneesmiddelen tegen kanker kan verhogen, maar het is nog te vroeg om daarover te oordelen.

Champagneblad

Champagneblad is een inheemse bloem die voorkomt aan de oevers van de Amazonerivier en al eeuwen bekend staat als een natuurlijke pijnstiller. Tegenwoordig weten we ook waarom: het plantje is in staat succesvol het einde van zenuwen te verdoven, waardoor de pijnoverdracht vermindert.

Het werkzame stofje in Champagneblad is N-isobutylamide, een cannabinoïde-achtige verbinding die de neuronale overdracht van pijn reguleert. Daarnaast heeft het een schimmeldodende en ontstekingsremmende werking.

Levermos

Levermos komt voor in vochtige gebieden van Nieuw Zeeland, voornamelijk in regenwouden. Deze plant bevat grote hoeveelheden perrottetine, een cannabinoïde die qua chemische structuur sterk lijkt op THC.

Perrottetine wordt in de alternatieve geneeskunde ingezet bij aandoeningen aan de luchtwegen en om de symptomen van galblaas-, lever- en blaasproblemen te verlichten.

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *