Cellulite, natuurlijke oplossingen die wél werken

cellulite

In de kleedkamers is het vaak onderwerp van gesprek en veel vrouwen weerhoudt het ervan om zichzelf eens lekker een dagje te laten verwennen in een kuuroord. Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, is een vervelende, ontsierende aandoening aan de huid, met name rond de billen, heupen en bovenbenen. De eeuwige vraag: hoe kom ik ervan af?

De talloze cosmeticaproducten die ‘speciaal’ zijn ontwikkeld voor cellulite werken niet of maar deels voor korte tijd, omdat hiermee de oorzaak niet wordt aangepakt, en zijn dus pure symptoombestrijding. De goedbedoelde adviezen om met een caloriebeperkend dieet af te vallen hebben vaak ook al een averechts effect.

Wat zijn dan de échte oorzaken van cellulite?

De primaire oorzaak van cellulite is een hormonale disbalans tussen de hormonen oestrogeen en testosteron. Bij oestrogeendominantie, een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron, kan cellulite ontstaan. Mannen hebben vrijwel nooit last van cellulite, aangezien zij gemiddeld tien keer zoveel testosteron aanmaken als vrouwen. De mannen die last hebben van cellulite, hebben een extreem laag testosteron en een bijzonder hoge oestrogeenspiegel.

  • Bij een hoog vetpercentage wordt testosteron in het vetweefsel omgezet in oestrogeen door het enzym aromatase, waardoor de oestrogeenspiegel stijgt.
  • Door hormoonverstorende stoffen uit plastic verpakkingen van voeding en chemische cosmetica, pesticiden, chemicaliën in voeding en een vervuilde omgeving, krijgen we veel xeno-oestrogenen binnen. Xeno-oestrogenen zijn kunstmatige oestrogenen die de hormoonreceptoren in het lichaam misleiden, waardoor het lichaam meer oestrogeen gaat aanmaken.
  • Een overmatige belasting van de lever zorgt dat er geen oestrogeen uit het bloed wordt gefilterd. De lever filtert normaliter oestrogeen uit het bloed. Als er giftige stoffen in het bloed circuleren, geeft de lever prioriteit aan het filteren van deze gifstoffen. Detoxen kan dus bijdragen aan verminderde symptomen van cellulite.
  • Stress verlaagt de testosteron ten opzichte van oestrogeen, net zoals te weinig rust en slaap.
  • Zoethout en drop verlagen de testosteron.

De hamvraag: wat zijn de oplossingen voor sinaasappelhuid?

Cellulite is eenvoudiger te verhelpen dan vaak wordt gedacht. Het vergt alleen discipline, net als met afvallen. Door de volgende adviezen op te volgen zal je snel merken dat de cellulite afneemt en uiteindelijk zelfs verdwijnt. Verwacht niet dat je de volgende ochtend met strakke benen en billen wakker wordt, want hoe langer je al met cellulite kampt, hoe langer het ook zal duren om je hormoonbalans te herstellen.

Het is belangrijk de testosteron te boosten ten opzichte van oestrogeen. Hiervoor doe je het volgende:

  • Doe krachttraining. Wees ook als vrouw niet bang met halters en dumbells te sjouwen. Aangezien je maar 10% testosteron aanmaakt van de hoeveelheid die mannen aanmaken, zal je nooit een opgepompte bodybuilder worden. Train hierbij vooral de grote spiergroepen, zoals benen, billen, borst en rug.
  • Verbrand vet. Vergis je niet. Bij vetverbranding zijn veel mensen geneigd urenlang cardio-oefeningen te gaan doen. DIT WERKT AVERECHTS! Met korte sessies intensieve krachttraining verhoog je je rustmetabolisme, waardoor je lichaam meer vet gaat verbranden. Hoe intensiever, hoe beter. Overdrijf niet, want een half uurtje zo’n twee tot drie keer per week is al voldoende. Doe je langere sessies, dan vormt je training een stressbron en daalt de testosteron. Ook kan je overwegen om intermittend fasting toe te passen.
  • Probeer de inname van xeno-oestrogenen te beperken door plastic verpakkingen te vermijden, natuurlijke cosmetica te gebruiken en biologisch te eten.
  • Je gezonde voedingspatroon kan je ondersteunen met de volgende voedingssupplementen: resveratrol, DIM en brandnetelwortel (om de aromatase af te remmen) en maca, magnesium en zink (om de testosteron te boosten). Daarnaast kan je voedingssupplementen gebruiken om de leverfunctie (detox) te ondersteunen, mariadistel, alfa-liponzuur en N-acetylcysteïne.

Wanneer je deze aspecten in acht neemt en gedisciplineerd  hiermee aan de slag gaat, zal je merken dat de symptomen van cellulite snel zullen afnemen. Gun jezelf echter wel de tijd om op een gezonde manier van je cellulite klachten af te komen. Rome wasn’t built in a day. Onthoud: een supersnelle oplossing die ook gezond is, bestaat niet. Net zoals dat geldt voor afvallen.

Gerelateerde berichten

2 Reacties

Claudia

Interessant artikel! Dank je!

Dank je wel!

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *