Ceramiden: kies voor natuurlijke ceramidebronnen

ceramiden huid rimpels

Ceramiden hoor je regelmatig voorbijkomen in televisiecommercials. “Voedt je huid met ceramiden en je ziet er binnen een paar weken jaaaaren jonger uit…” Geweldig natuurlijk, maar wat zijn die ceramiden precies en wat voor functie vervullen ze? En zie je er inderdaad na een paar weken jaaaaren jonger uit?

Wat zijn ceramiden?

Ceramiden is de verzamelnaam voor een groep vetzuren die van nature in onze huid voorkomen. Daar hebben ze de functie om de huid zijn structuur te geven en dus ook het vocht in de huid vast te houden.

De vetmoleculen vullen de ruimte op tussen de hoorncellen van de huid en daardoor dragen ze bij aan een sterke barrièrefunctie van de huid en houden ze deze flexibel en soepel. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot een droge, slappe huid, dermatitis en een rimpelige huid.

Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid ceramiden in de huid af, waardoor de structuur verslapt en de huid minder in staat is om vocht vast te houden. Om die reden is de term zo populair bij cosmeticaproducten ‘voor de rijpere huid’.

Plantaardige en synthetische ceramiden

Allereerst is het even belangrijk een duidelijk onderscheid aan te brengen tussen de vetmoleculen die in de natuur voorkomen en de in een laboratorium gemaakte variant.

Scheikundig gezien bestaan ceramiden uit een streng moleculen die zijn verbonden met vetzuren. Afhankelijk van het type molecuul en het vetzuur, zijn er verschillende soorten. In de natuur zijn er negen verschillende soorten.

In een laboratorium kunnen vele soorten worden ‘gebouwd’. Het zijn dan ook deze synthetische bouwsels die worden verwerkt in de meeste cosmeticaproducten. Natuurlijk is deze methode vele malen goedkoper en sneller dan het gebruik van de natuurlijke stoffen.

Wetenschappelijk is aangetoond dat de synthetische variant net zo effectief is als de natuurlijke variant, maar dat onderzoek is natuurlijk discutabel, aangezien dergelijke onderzoeken meestal door de fabrikant zelf worden bekostigd. Bovendien is het nooit verstandig om synthetische ingrediënten op je huid te smeren, aangezien deze vaak de hormoonbalans verstoren.

Natuurlijke bronnen ceramiden

De natuurlijke ceramiden, ook wel fytoceramiden, zijn de plantaardige equivalent van ceramiden. Deze vetstoffen zorgen dat de huid gehydrateerd en ‘vol’ blijft. Meestal worden ze verkregen uit het endosperm van tarwe en andere granen. Ook bruine rijst, spinazie en bieten zijn rijk aan ceramiden.

Zuivelproducten, eieren en soja zijn ook goede natuurlijke bronnen, dus met de juiste voeding, is het niet eens zo moeilijk om voldoende binnen te krijgen. Je maar weer: een gezonde huid komt van binnenuit!

Werken ze bij anti-aging?

Natuurlijk kun je zorgen dat je je vetmoleculen via je voeding binnenkrijgt. Hiermee kun je volstaan op jongere leeftijd, maar wanneer je ouder wordt en de hoeveelheid in de huid afneemt, kan suppletie of het topisch aanbrengen op de huid een waardevolle aanvulling zijn. Werkt het dan echt?

Ja, het op de huid aanbrengen is effectief. Er zijn diverse onderzoeken die dit onderschrijven.1,2,3 Wel is het natuurlijk zo dat de voorkeur uitgaat naar een natuurlijke bron en niet de in een lab gefabriceerde vetten. Het idee hierachter is dat zolang niet is aangetoond dat de synthetische variant 100% veilig is, ga dan voor de natuurlijke variant.

Conclusie

Ceramiden zijn de van nature in de huid voorkomende vetverbindingen die de huid zijn structuur en een vol uiterlijk geven. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid in de huid af, waardoor suppletie of topisch aanbrengen op de huid waardevol kan zijn.

Via voeding kun je voldoende binnenkrijgen. Wanneer echter een verhoogde behoefte bestaat, zoals bij het ouder worden, wend je dan tot natuurlijke cosmeticaproducten met een natuurlijk bron van ceramiden. Vermijd bij voorkeur de synthetische variant.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies