Co-enzym Q10 tekort: symptomen en gezondheidsvoordelen Q10 supplementen

Co-enzym Q10 tekort symptomen bronnen gezondheidsvoordelen

Het co-enzym Q10 (ubiquinol) wordt reeds vanaf de geboorte door ons lichaam geproduceerd. Tijdens onze jeugd en adolescentie zijn de niveaus in ons lichaam hoog en is het een waardevolle antioxidant die de groei en energieproductie ondersteunt. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van deze essentiële antioxidant af en profiteren we steeds minder van de beschermende voordelen. De voornaamste tekenen van een dalend co-enzym Q10 zijn onder meer een gerimpelde huid (Q10 vormt een belangrijke cofactor bij de synthese van vitamine E), weinig energie, cardiovasculaire klachten en een verminderd gezichtsvermogen.

Ons lichaam werkt voortdurend om veroudering tegen te gaan. Verouderende vrije radicalen worden onschadelijk gemaakt door antioxidanten. Co-enzym Q10 is een van deze antioxidanten die werkt om onze cellen te beschermen tegen afsterving, ook in onze organen zoals het hart, de pancreas, de lever en de nieren. Het is een interessant gegeven dat dit Q10 ook in dieren, planten en bacteriën wordt aangetroffen.

Co-enzym Q10 tekort symptomen

Naarmate we ouder worden, volstaat voeding met Q10 op een gegeven moment niet meer om te voorzien in de behoefte. Daarnaast zijn bepaalde voedingspatronen, zoals gebakken en gefrituurd voedsel, niet bevorderlijk voor de gezondheid; het bakken en frituren van voedsel verhoogt de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam en vernietigt bovendien een deel van het Q10-gehalte. Dat gaat dus dubbel zo hard! Wanneer we onze voeding koken, wijzigt het gehalte van Q10 niet. Het is dus vooral van belang om jezelf hiervan bewust te zijn als je ouder wordt, dan koken van voedsel de beste manier van bereiden is.

Een Q10 tekort komt vooral voor bij oudere mensen en mensen met ziektebeelden als diabetes, hartziekten, kanker of Parkinson. Ook het gebruik van statines of andere cholesterolverlagende medicatie kan een tekort aan Q10 veroorzaken. De onderstaande klachten kunnen ten gevolge van een Q10 tekort ontstaan:

 • chronische vermoeidheid
 • fibromyalgie
 • vergeetachtigheid
 • ziekte van Alzheimer
 • Neurodegeneratie
 • dementie
 • Parkinson
 • hartziekte
 • hypertensie
 • spier-/gewrichtspijn
 • mentale traagheid
 • brainfog
 • depressie
 • prikkelbaarheid
 • hoofdpijn/migraine
 • lage immuniteit

Naast de bovenstaande symptomen is er bij vrijwel elke chronische ziekte sprake van een tekort aan co-enzym Q10. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar Q10, is het echter nog de vraag of ook gezonde mensen baat hebben bij suppletie met Q10. Aangezien het lichaam zelf in staat is Q10 aan te maken met de juiste voedings- en levensstijlstrategie, zou suppletie op jongere leeftijd niet nodig hoeven zijn. Ouderen of mensen met een chronische ziekte kunnen echter wel een verhoogde behoefte hebben, waardoor een aangepast dieet of een supplement in overweging kan worden genomen.

Beste voedingsbronnen van Q10 ubiquinol 

Het lichaam is in staat om zijn eigen Q10 ubiquinol te produceren als dat nodig is, maar door voortdurende blootstelling aan stress, zoals helaas gebruikelijk is in onze maatschappij, kan dit vermogen afnemen. Juist onder dergelijke omstandigheden kan de consumptie van Q10-rijke voeding erg nuttig kan zijn.

Q10 is een krachtige antioxidant die vooral te vinden is in dierlijke producten, zoals vlees. De voornaamste dierlijke producten die rijk zijn aan co-enzym Q10 zijn:

 • Kipfilet of rundvlees
 • Orgaanvlees zoals hart, nier of lever
 • Vis, het liefst vette vissoorten zoals makreel, forel, sardines, wilde zalm, tonijn of haring
 • Zuivel, boter en eidooiers

Co-enzym Q10 tekort symptomen bronnen gezondheidsvoordelen

Mocht je liever vlees vermijden, dan zijn er gelukkig ook andere voedingsmiddelen die ook als bron van deze waardevolle voedingsstof kunnen dienen:

 • Fruit, liefst met een lage glycemische index, zoals avocado’s, zwarte bessen, aardbeien, grapefruits en appels
 • Groenten, zoals broccoli, natto (gefermenteerde soja), zoete aardappel en bloemkool
 • Noten en zaden, walnoten, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, sesam-, hennep- en chiazaad
 • Oliën – extra vierge olijfolie

Voordelen van co-enzym Q10 voor huid

De voordelen van Q10 voor de huid liggen vooral in de energievoorziening en de energieproductie in de cellen.

Co-enzym Q10 bevordert de celgezondheid:1 Co-enzym Q10 is een essentieel onderdeel van de mitochondriale elektronentransportketen in de cel en een antioxidant in plasmamembranen en lipoproteïnen. Het wordt endogeen geproduceerd in alle cellen via een sterk gereguleerde route waarbij een mitochondriaal multiproteïnecomplex betrokken is. Hiermee herstelt Q10 de schade die is veroorzaakt door oxidatieve stress en zorgt het ervoor dat de huidcellen gezond zijn.

Zeker wanneer de huid veroudert, vertragen al deze processen, waardoor een doffe en vale, gerimpelde huid ontstaat. Co-enzym Q10 houdt de cellen actief en energiek, zodat men langer kan profiteren van een gezonde en volle huid.

Vermindering schade door de zon: “De huid raakt beschadigd door blootstelling aan UV-straling van de zon. Deze veroorzaakt een bron van vrije radicalen die het DNA van de cellen kan beschadigen. Co-enzym Q10 beschermt de huid op moleculair niveau tegen de schadelijke effecten van de zon.2 Hierdoor wordt de afbraak van collageen in de huid tegengegaan en de schade veroorzaakt door fotoveroudering verminderd.3

Gelijkmatige teint: CoQ10 blokkeert het enzym tyrosinase, wat helpt bij de productie van melanine. Dit betekent dat CoQ10 kan helpen om pigmentvlekken kan helpen voorkomen.

Stimuleert de productie van collageen en elastine: Co-enzym Q10 ondersteunt de productie van de huidbestanddelen collageen en elastine.4

Stimuleert productie huidcellen: een gezonde celhuishouding met meer energie betekent een verhoogd vermogen tot celdeling. Hiermee zijn de cellen beter in staat om voedingsstoffen op te nemen en effcienter te kunnen omgaan met celdeling. Gezonde levels van co-enzym Q10 leiden tot een gezondere huid in het algemeen.

Vermindert de verschijning van rimpels en fijne lijntjes: door de verhoogde aanmaak van collageen en elastine, behoudt je een mooie volle huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden.

Voor de meest effectieve huidbehandeling maak je gebruik van een combinatie aan voedingsstoffen. Aangezien vitamine C net zoals Q10 de synthese van collageen en elastine ondersteunt, verouderingseffecten aanzienlijk worden verminderd.

Co-enzym Q10 in cosmeticaproducten

Lagere hoeveelheden Q10 kunnen direct in verband wordt gebracht met veel ziekten en om die reden is het dan ook belangrijk om zeker bij het ouder worden belangrijk om de Q10 spiegel in het lichaam te onderhouden met een gezonde levensstijl. Juist omdat het lichaam niet in staat is om een flinke voorraad te onderhouden, is het van vitaal belang om het vermogen van het lichaam om deze essentiële voedingsstof aan te maken, continu te blijven ondersteunen.

Bij de belangrijkste functies van co-enzym Q10 hoort het opwekken van energie in onze cellen. Het beschermt onze cellen als antioxidant en beschermt ze tegen oxidatieve schade. Dit is de reden waarom je ziet dat veel cosmeticamerken pronken met producten die zijn ‘verrijkt’ met Q10. Daarvoor voegen ze Q10 toe aan make-up en andere huidproducten. De bedoeling is om daarmee de huidcellen te beschermen tegen oxidatieve schade en ze daardoor jong te houden.

De werkelijk is helaas iets weerbarstiger, want de hoeveelheid Q10 is in de meeste gevallen te verwaarlozen. Bovendien bevatten deze cosmeticaproducten talloze synthetische ingrediënten die juist schade aan de cellen aanrichten en zelfs de hormoonhuishouding van het lichaam verstoren. In feite koop je met zo’n product de kat in de zak.

Hoeveel Q10 mag je per dag?

Voor een voedingssupplement met co-enzym Q10 worden doseringen gebruikt tussen 60 en 1000 mg per dag gedurende 12 weken, zonder dat hierbij toxische reacties kunnen plaatsvinden. Voor een veilige dosering is het aan te raden om in eerste instantie een gulden middenweg te handhaven om te inventariseren hoe het lichaam op het supplement reageert. Toch is de dosering waarop toxiciteit volgt bijzonder hoog, aangezien patiënten met de ziekte van Huntington voor langere tijd doseringen tot 2400 mg per dag goed konden verdragen.

Welk Q10 supplement is het beste?

De Deense leverancier van Q10 supplementen Pharma Nord is een van de fabrikanten die erin is geslaagd om de hoogste opneembaarheid te leveren. Bij het gebruik van een supplement gaat het niet alleen over de dosering werkzame stoffen die in het supplement worden gebruikt. Ook de opneembaarheid speelt een belangrijke rol. Om Q10 goed te kunnen opnemen zijn ‘bootjes’ nodig, hulpstoffen die de opneembaarheid verhogen. Pharma Nord heeft een techniek ontwikkeld waarbij Q10 aan oliën met veen uiteenlopend smeltpunt wordt toegevoegd. Daarna wordt het mengsel blootgesteld aan een verhittingsproces. Ten gevolge van deze procedure verandert het oppervlak van de Q10-kristallen. Hierdoor kunnen ze volledig oplossen in het darmkanaal, zodat de Q10-moleculen vrijkomen en de darmwand kunnen passeren om in het bloed te worden opgenomen.(r)

Zeker wanneer de leeftijd oploopt kan het gebruik van een kwalitatief Q10 supplement meerwaarde bieden. Ook bij langdurige ziekte of langdurig slecht eten, kan een supplement de gezondheid ondersteunen. Natuurlijk mag een supplement nooit een excuus vormen om ongezond te blijven eten.

Mogelijke interacties met geneesmiddelen en voedingssupplementen

Zeker wanneer er sprake is van suikerziekte of insulineresistentie, is het belangrijk de mogelijke bijwerkingen in acht te nemen. Q10 kan namelijk de behoefte aan insuline verminderen. Natuurlijk is het hoopgevend dat het co-enzym de ontwikkeling van pre-diabetes afremt in de ontwikkeling naar suikerziekte (bron). Om die reden is het belangrijk wanneer je pre-diabetes hebt, om het gebruik van Q10 te melden bij de behandelend arts.

Ook bij het gebruik van de bloedverdunner warfarine kan Q10 de werking hiervan verminderen. Ook kunnen statines en bètablokkers de werking van Q10 verminderen (bron).

Voedingssupplementen die van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel, zoals betaglucanen, gember, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma en omega-3 vetzuren kunnen een risico vormen bij gecombineerd gebruik met co-enzym Q10. Wees hiermee dus altijd voorzichtig en meld combinatiegebruik zeker aan de behandelend arts.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van een Q10 tekort?

 • Vermoeidheid en zwakte: CoQ10 is essentieel voor de productie van ATP, een molecuul dat dient als de primaire energiebron voor cellen. Een tekort kan leiden tot een verminderde energieproductie.
 • Spierpijn en spierzwakte: Spieren hebben voldoende energie nodig om goed te functioneren. Een CoQ10-tekort kan leiden tot spierpijn, krampen en spierzwakte.
 • Hartproblemen: Aangezien het hart ook een spier is, kunnen de genoemde spierklachten ook invloed hebben op de hartspier. Q10 is van cruciaal belang voor de gezondheid van het hart en bloedvaten.
 • Tandvleesklachten: Q10-tekort kan leiden tot tandvleesontsteking en gevoeligheid tandvlees.
 • Migraine: Sommige studies geven aan dat een co-enzym Q10-tekort een verhoogde kans op migraine veroorzaken.
 • Hersenfunctie: Een gebrek aan Q10 kan ook invloed hebben op de hersengezondheid, wat kan leiden tot concentratieklachten en geheugenverlies.
 • Immuunfunctie: co-enzym Q10 ondersteunt het immuunsysteem en een tekort kan de immuniteit ondermijnen en de vatbaarheid voor infecties verhogen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies