Wat is Colon Hydrotherapie?

colon hydrotherapie

Colon hydrotherapie is het zeer zacht spoelen van de dikke darm met warm water om aangekoekte ontlasting, gas en slijm te verwijderen. Wanneer de darmwand schoon is, is deze beter in staat vitale voedingsstoffen te absorberen. Het resultaat is een beter functionerende darm die het lichaam beter van voedingsstoffen voorziet en dat uit zich in een gezonder lichaam en een stralender uiterlijk. Het zal niet de eerste keer zijn dan iemand door colonhydrotherapie van zijn huidproblemen afkomt.

Hoewel de gevestigde medische wetenschap en de Vereniging tegen Kwakzalverij colonhydrotherapie nog altijd afdoet als overbodig of zelfs gevaarlijk voor de gezondheid, zijn er steeds meer aanwijzingen dat colon hydrotherapie zeker gezondheidsvoordelen heeft. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs betekent natuurlijk niet per definitie dat iets niet werkt. Sinds oktober 2014 worden in het AMC succesvol darmspoelingen uitgevoerd bij kinderen met ernstige obstipatie. In eerste instantie gebeurt dit bij wijze van proef, maar de eerste bevindingen lijken positief om deze toepassing duurzaam voort te zetten.

Wat is colonhydrotherapie?

Het betreft de veilige, zachte infusie van water in de dikke darm via het rectum. Hier komen geen chemicaliën of medicatie aan te pas en de gehele therapie is zowel ontspannend als effectief. Een gezonde en goed functionerende darm is essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid. De aandacht voor een goed functioneren van onze darmen blijft helaas vaak veronachtzaamd, terwijl deze juist de basis van ons immuunsysteem vormt. Wanneer de bloedstroom overbelast raakt door giftige afvalstoffen, zoals bij een leaky gut, zullen gezondheidsklachten ontstaan, omdat het lichaam bovendien een tandje lager werkt.

Kan colon hydrotherapie het lichaam detoxen?

van toxische stoffen. Claims dat colon hydrotherapie dodelijke ziektes elimineert en een wondermiddel is, zijn natuurlijk niet geloofwaardig, maar het biedt zeker een aanzienlijke bijdrage aan een goed functionerende darmfunctie. En als je nagaat dat het immuunsysteem voor 95% is gebaseerd op de darmfunctie, moge het duidelijk zijn dat colon hydrotherapie zeker waardevol is.

Colon hydrotherapie ervaringen

De meeste mensen hebben op voorhand een afkeer voor colon hydrotherapie. Ze beschouwen hun ‘uitgang’ als ‘eenrichtingsverkeer’ en vinden het een onnatuurlijk proces. Ongemak is de eerste (natuurlijke) reactie. Uiteraard is het inbrengen van de canule voelbaar, maar dat duurt slechts enkele seconden.

Tijdens de behandeling zelf kan zich kramp voordoen in de onderbuik en maagstreek. Lichte misselijkheid kan zich ook voordoen. Over het algemeen zijn de ervaringen met colon hydrotherapie achteraf wat luchtiger. Eenmaal klaar hebben de meeste mensen een heerlijk opgelucht gevoel, voelen zich slank en schoon en verklaren dat het allemaal ‘zo erg niet was’. Men heeft vaak een beetje last van drempelvrees.

Is colon hydrotherapie veilig?

Colon hydrotherapie is zeer veilig wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerd therapeut (NCHT, Nederlandse Beroepsgroep Colonhydrotherapie). Als je therapeut bij deze beroepsgroep is aangesloten weet je zeker dat deze is opgeleid en geregistreerd en voldoet aan de hoogste professionele en ethische normen. Je bent dan in zeer goede handen.

Soms duiken op internet enge verhalen op over een geperforeerde darm en nare bijwerkingen. Laat je hierdoor niet misleiden, want dat deze darmspoelingen door een onervaren, slecht opgeleide ‘therapeut’/hobbyist zijn uitgevoerd, wordt er niet bij vermeld. Bij een goede en ervaren therapeut krijg je een zeer uitgebreide anamnese, zodat gezondheidscomplicaties kunnen worden uitgesloten en vervelende bijwerkingen tijdens de colon hydrotherapie kunnen worden geminimaliseerd.

Hoe kunnen darmspoelingen je helpen?

colonhydrotherapie 1De voordelen van darmspoelingen kunnen zijn: meer energie, betere doorbloeding, afname huidklachten, stralender huid en heldere ogen, mentale helderheid, gewichtsverlies, betere spijsvertering, verminderd opgeblazen gevoel. Door het verwijderen van overbodige fecale resten uit de darm, is de darm beter in staat voedingsstoffen op te nemen en wordt het immuunsysteem gestimuleerd zichzelf te versterken.

Colon hydrotherapie kan het lichaam niet op ‘miraculeuze wijze’ genezen, maar kan zeker verlichting geven bij vele gezondheidsklachten, zoals obstipatie, diarree, prikkelbare darm syndroom, overmatige winderigheid, allergieën, candida, huidklachten, broze nagels en haar, sterke lichaamsgeur, slechte adem, rugpijn, stijfheid, artritis, vermoeidheid, slapeloosheid, slechte concentratie en hoofdpijn.

Wat is het verschil tussen een klysma en colon hydrotherapie?

Bij een klysma wordt een vloeistof, bijvoorbeeld een koffieklysma, ingebracht in het laatste deel van de dikke darm, waardoor de druk in dat deel van de darm toeneemt. Hierdoor ontstaat een sterke aandrang om te ontlasten. Vaak worden klysma’s toegepast bij mensen met ontlastingsproblemen. Door water in de darm in te brengen wordt de aangekoekte ontlasting losgeweekt en verdund en anderzijds wordt de endeldarm geprikkeld, waardoor de ontlasting het lichaam makkelijk kan verlaten.

Bij colon hydrotherapie is er een constante in- en uitstroom van warm gefilterd water. Hierbij wordt, in tegenstelling tot een klysma, geen hoge druk op de darmwand bereikt en zodoende levert een hoge darmspoeling, zoals colon hydrotherapie ook wel wordt genoemd, geen onnodige stress op voor het lichaam.

Colon hydrotherapie vs. laxeermiddelen

Laxeermiddelen zijn een irriterende factor voor het lichaam. Ze bevatten synthetische stoffen en verwijderen inderdaad de ontlasting. Hiervoor worden meestal volumevergrotende en contactlaxeermiddelen gebruikt. Hierdoor ontstaat een dunne waterige substantie die het lichaam verlaat. Dit is een snelle en eenvoudige oplossing om iemand snel te ontdoen van klachten of om de darm te legen voor een onderzoek. De resten fecaliën die in de lobben van de darm zijn ingedroogd, blijven hierbij meestal achter.

Colon hydrotherapie, dat langzamer werkt en intensiever, weekt deze ingedroogde resten los, stimuleert de peristaltiek en veel gezondheidsklachten verminderen of verdwijnen zelfs compleet. Vaak zijn hiervoor wel meerdere spoelingen nodig.

Het gevoel na een darmspoeling

Vele mensen die zojuist een darmspoeling hebben ondergaan, melden een verlicht effect. Ze voelen zich schoon en energiek. Daarnaast bemerken de meeste mensen dat na een paar behandelingen de tonus van hun huid verbetert. Dit is vaak het resultaat van een verbeterde opname van voedingsstoffen. Deze resultaten zullen zeker verbeteren wanneer ook een gezond voedingspatroon wordt gecombineerd met colon hydrotherapie. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, vermijd rauwe groenten en beperk het eten van vlees. Gestoomde groenten, fruit en soepen worden wel aanbevolen.

Ikzelf heb ook ervaringen opgedaan met colon hydrotherapie. Hiervoor ben ik behandeld door Rikie Beekmans van Praktijk Ajna in Veghel en  Astrid te Winkel van Time-Out in Winterswijk. Zij zijn beiden enorm ervaren en kundige colon hydrotherapeuten.

Veelgestelde vragen

Is de dikke darm helemaal leeg na een darmspoeling?

Nee, de meesten van ons houden een aanzienlijke hoeveelheid ontlasting vast in de dikke darm. Deze raakt in de loop der tijd verhard en wordt rubberachtig van structuur. In veel gevallen is deze zo taai dat het een aantal behandelingen vergt om dit te verwijderen. De tweede en volgende darmspoeling zal meer van deze aangekoekte resten verwijderen. Je kunt dit zien als een soort ‘pellen’.

Wat gebeurt er bij colon hydrotherapie?

Bij colon hydrotherapie ligt de cliënt op zijn zij op een comfortabele therapietafel. De therapeut brengt zachtjes de canule in en een zachte, vrijwel onvoelbare stroom van warm gefilterd water stroomt met lichte druk de dikke darm in om deze te reinigen. De therapeut bewaakt de waterdruk om een ​​ontspannen en rustige ervaring te garanderen. Maak je niet druk, geurtjes zijn er niet, vanwege het volledig gesloten systeem.

Terwijl het water zachtjes de darm instroomt, masseert de therapeut zachtjes de buikwand, zodat het water de gehele dikke darm vult en overal de aangekoekte resten kan losweken. Zodra de druk voor de cliënt te hoog wordt, stopt de therapeut de toevoer van water, vaak stromen dan de eerste ‘brokken’ ontlasting al de darm uit door de transparante buis van het colon hydrotherapie apparaat.

Een behandeling kan zo’n drie kwartier tot anderhalf uur duren. Aan het eind van de behandeling is de meeste ontlasting er wel uit, maar geeft de therapeut je na het verwijderen van de canule groen licht om het laatste water en ontlasting op het toilet eruit te werken.

Is een darmspoeling pijnlijk?

Nee, colon hydrotherapie is, mits het wordt uitgevoerd door een ervaren en goed opgeleide therapeut absoluut pijnloos en ongevaarlijk. Veel mensen zijn huiverig voor de geurtjes, maar die angst is volledig ongegrond, aangezien er gebruik wordt gemaakt van een gesloten systeem.

Hoeveel damrspoelingen heb ik nodig?

Voor een resultaat dat te bemerken is, geeft een kuur van minimaal drie spoelingen in twee tot drie weken goede resultaten. Aangezien iedereen een verschillende achtergrond heeft en een verschillende gesteldheid qua gezondheid en eventuele klachten, kan hierop geen eenduidig antwoord worden gegeven. Ook is het aantal behandelingen afhankelijk van je persoonlijke doelstellingen qua gezondheid.  Zorg dat je daarna regelmatig, eens per maand bijvoorbeeld, een onderhoudsspoeling laat uitvoeren. Belangrijk is om hierbij een gezond voedingspatroon te volgen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies