Alle cosmetica ingrediënten op een rijtje

chemicaliën in cosmetica

Dit blog dient niet om je bang te maken. Laat dat voorop staan. Het doel is alleen om je even alert te maken op de mogelijke risico’s die het gebruik van reguliere cosmetica, die je koopt in de supermarkt of bij de drogist, met zich kan meebrengen. Uitspraken als “Maar het is toch veilig volgens de EU?” sla ik in de wind, want over de langetermijneffecten kan niemand een zinnig woord zeggen. Dergelijke claims zijn net zo verwerpelijk als zeggen dat ze op de langere termijn dodelijk zijn. We weten het niet, aangezien we synthetische cosmetica ingrediënten pas enkele decennia gebruiken.

De meeste cosmeticaproducten bevatten veel ongewenste chemicaliën, zoals ftalaten, parabenen, synthetische geurtjes en triclosan. Deze stoffen hebben in veel gevallen een schadelijk effect op onze gezondheid. En wanneer ze dat niet direct hebben, is het nog maar de vraag of ze dat niet hebben op de lange termijn.

De meest recente voorspellingen van deskundigen zijn, zoals te zien was in de Zembla aflevering van enige tijd geleden, dat deze hormoonverstorende stoffen voortplantingsproblemen kunnen veroorzaken en ook ontwikkelingsstoornissen, en met name zwangere vrouwen vormen dan een kwetsbare groep. Het is toch vreemd…als het voor zwangere vrouwen slecht is, is het dat voor anderen toch ook?

Het meest verontrustende aan deze hormoonverstorende stoffen las ik laatst in een wetenschappelijk onderzoek, waarbij het verband werd aangetoond dat deze stoffen (met name ftalaten) de lengte van het perineum, de afstand tussen anus en geslachtsorganen, verkleinen. Ofwel, het verschil tussen beide seksen wordt verkleind. Deze maatstaf wordt als de meest representatieve indicator gezien om hormonale disruptie aan te tonen. Dit is naar mijn idee een alarmerende reden om op zijn minst vraagtekens te zetten bij het gebruik van ftalaten! Zie deze bron.

Etiketten lezen van cosmetica

Ja, steeds meer mensen weten inmiddels wel hoe ze etiketten van hun voedingsmiddelen moeten lezen, maar de terminologie bij cosmetica ingrediënten is toch net iets ingewikkelder. En dat is niet voor niets. Het lijkt wel of de fabrikanten een soort van ‘ontmoedigingsbeleid’ voeren om mensen ervan te weerhouden dat ze erachter komen wat voor troep ze op hun huid smeren.

Alle cosmetica ingrediënten op een rijtje

De prestigieuze website Cosmeticanalysis.com (helaas moet je betalen voor toegang tot de data) heeft zo’n beetje alle cosmetica producten van de grote merken, maar ook kleinere, grondig getest ingredienten cosmeticaop de ingrediënten. En ik kan je garanderen: ze zijn heel erg streng!

Sommige merken, zoals bijvoorbeeld Dr. Hauschka, zijn redelijk ‘schoon’, ofwel redelijk vrij van gezondheidsbelastende stoffen. Andere merken, die claimen dat ze ‘natuurlijk’ zijn, vallen genadeloos door de mand, als blijkt dat ze slechts een enkel natuurlijk ingrediënt hebben, terwijl de rest allemaal synthetische troep blijkt te zijn.

Op de website Paula’s Choice, staat een enorme lijst van cosmetica ingrediënten, stuk voor stuk gelabeld als poor, average, good of best. Neem voor de grap je huidige shampoo-etiket eens onder de loep, of je zonnebrandcrème. Ik durf je te garanderen dat je mond openvalt.

Angst of bewustzijn

Met dit blog willen we absoluut geen angst zaaien en synthetische producten zijn nog steeds niet direct toxisch of dodelijk. Of ze op de langere termijn schadelijk zijn is ook nog de vraag. Dat de claim “veilig” voorbarig is, lijkt steeds duidelijker te worden. We willen meer bewustzijn creëren omtrent het gebruik van cosmeticaproducten, zodat ieder zijn eigen keuze kan maken die voor hem of haar goed voelt.

Als je nog goede tips hebt voor andere lezers met betrekking tot natuurlijke huidverzorging, voel je vrij om ze in de comments te delen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies