Natuurlijke cosmetica en make-up zonder troep en schadelijke stoffen

natuurlijke make-up zonder troep schadelijke stoffen

Vrijwel alle commerciële make-up producten zitten vol met (laten we eerlijk zijn) regelrechte troep ingrediënten, waaronder chemicaliën, conserveringsmiddelen, kleurstoffen… en eigenlijk alle schadelijke stoffen die je echt niet in je lichaam wilt hebben. Jarenlang heeft de cosmetica-industrie ons voorgehouden make-up zonder troep geen optie is en dat synthetische ingrediënten de status quo zijn, de enige optie… en dat zelfs “natuurlijke schoonheidsproducten” synthetisch zijn. Dit is echter een regelrechte leugen.

Er zijn enorm veel uitstekende natuurlijke make-up alternatieven die worden gemaakt door eco-vriendelijke make-up merken. De merken op deze lijst tillen duurzaamheid naar een hoger niveau, door niet alleen een waardevol natuurlijk alternatief te bieden, maar ook door te voldoen aan allerlei standaarden die de ‘footprint’ voor de omgeving minimaliseren. Minimale impact op je gezondheid en minimale impact op de planeet.

Flow Cosmetics: make-up zonder troep en schadelijke stoffen

De explosief stijgende vraag van consumenten naar eco alternatieven, zorgt dat het aanbod gigantisch stijgt. Een van de merken die voldoen in deze vraag is Flow Cosmetics. De cosmeticaproducten van Flow Cosmetics zijn zonder schadelijke stoffen, parabenen, microplastics, parfum of andere troep zoals hormoonverstorende stoffen. Bovendien is de natuurlijke make-up is biologisch, vegan en dierproefvrij.

Natuurlijke make-up en cosmetica zonder parabenen

Parabenen zijn synthetische ingrediënten die aan cosmeticaproducten worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Zonder deze kunstmatige conserveringsmiddelen liggen schimmels en bacteriën op de loer en zijn de producten niet lang houdbaar.

Begrijpelijk dat parabenen dus worden gebruikt voor de houdbaarheid. Wat maakt deze stoffen dan zo slecht? Parabenen zijn stoffen die – eenmaal in het lichaam – zich gedragen als oestrogenen, vrouwelijke hormonen. Ze gedragen zich als oestrogeen en bezetten de oestrogeenreceptoren, waardoor de hormoonhuishouding ontregeld raakt.

Bij commerciële cosmeticamerken zoals je die bij de drogist vindt, draait alles om shelf-life, ofwel, de houdbaarheid. Toch beseffen steeds meer fabrikanten dat de bewuste consument op zoek gaat naar minder schadelijke alternatieven. Ook de grote cosmeticamerken bieden cosmetica zonder schadelijke stoffen aan, dus ook cosmetica zonder parabenen. Check altijd alsnog het etiket, want meestal zitten er nog tal van andere schadelijke troep ingrediënten in.

Cosmetica en make-up zonder synthetische parfum

Aan de meeste cosmetica en make-up wordt parfum toegevoegd. Dit gebeurt meestal om de onaangename luchtjes van andere ingrediënten te verdoezelen. De keerzijde is dat synthetische parfums een belangrijke veroorzaker van huidirritatie zijn.

Zeker wanneer je al een gevoelige of geïrriteerde huid hebt, gooit parfum olie op het vuur. Bovendien onttrekt parfum vocht aan de huid en droogt het de huid uit. Het gevolg is een versnelde veroudering van de huid, door verminderde collageen productie en dus een slappere huid.

Ben je dus op zoek naar cosmetica en make-up zonder troep en schadelijke stoffen, kies dan bij voorkeur voor cosmetica zonder parfum.

Cosmetica en make-up zonder microplastics

Steeds vaker gebruiken fabrikanten microplastics als vulmiddel hun cosmetica. Hiermee verbetert de consistentie en smeerbaarheid en wordt het product waterproof gemaakt. De keerzijde is dat het milieu vervuild raakt met miljarden deeltjes synthetische microplastic die in de natuur terechtkomen en dus uiteindelijk in onze voedselketen.

Plastic in cosmetica kun je op de INCI-lijst onder andere terugvinden met namen als polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate of polymethyl methacrylate.

Make-up vrij van schadelijke stoffen: welke ingrediënten moet je vermijden?

Als je make-up zonder troep wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je schadelijke ingredienten weet te onderscheiden van natuurlijke bestanddelen. Veel van deze schadelijke bestanddelen zijn bovendien hormoonverstorende stoffen. Schadelijke chemicaliën die je koste wat kost wilt vermijden, zijn de volgende ingrediënten:

 • BHA en BHT
 • Koolteerkleurstoffen: p-fenyleendiamine en kleurstoffen die als “CI” worden vermeld, gevolgd door een getal van vijf cijfers
 • DEA-gerelateerde ingrediënten
 • Dibutylftalaat
 • Formaldehyde-afgevende conserveermiddelen
 • Parabenen
 • Parfum
 • PEG-verbindingen
 • Petrolatum
 • Siloxanen
 • Natrium laureth/lauryl sulfaat
 • Triclosan

Wanneer je een of meerdere bovenstaande ingrediënten aantreft op het etiket – de letters zijn vaak bewust zo klein op het etiket gedrukt – kun je het artikel beter buiten je toiletkastje laten.

Is biologische make-up en cosmetica altijd goed?

Nee, biologisch is geen garantie dat het product volkomen vrij is van synthetische ingrediënten. Om biologisch te heten moet een product minimaal 95% biologische ingrediënten bevatten en mag het een Bio-keurmerk dragen.

Bekijk daarom de collectie 100% natuurlijke, biologische én effectieve make up van Flow Cosmetics. De producten zijn ook nog eens niet-comodogeen dus verstoppen ze de poriën niet en de huid kan blijven ademen. Flow cosmetics garandeert natuurlijke, gezonde make-up met een juiste balans tussen jouw schoonheid en gezondheid en een natuurvriendelijk karakter voor de omgeving.

Korento Cosmetics Cream Foundation 480x480
Berry Vitamin Cream Foundation

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies