Couperose, gesprongen adertjes in het gezicht

couperose gesprongen adertjes

Couperose is een vervelende huidaandoening, waarbij vooral de wangen, de neus en het voorhoofd zijn aangedaan door gesprongen adertjes die ontstoken zijn geraakt. Het lijkt op rosacea, maar couperose manifesteert zich minder heftig.

Met name mensen op leeftijd hebben vaker te maken met couperose. Het lijkt onlosmakelijk met het verouderingsproces verbonden. De gesprongen haarvaatjes zijn het gevolg van zeer gevoelige,minuscule adertjes in de gezichtshuid, die bij de minst of geringste druk scheuren en een ontsierend rood adertje in de huid achterlaten.

Aangezien de vaatwandjes van met name deze kleine adertjes zwakker worden naarmate men ouder wordt, is het logisch dat deze adertjes vroeg of laat knappen. De enkele laag endotheel (vaatwand) van de kleine adertjes dient voor de uitwisseling van voedingsstoffen met het lichaam en eenmaal gescheurd zijn de capillairen niet in staat tot herstel en regeneratie. Gescheurde haarvaatjes zie je meestal op de neus of wangen als kleine, roodroze draadjes. Een meer technische naam voor deze aandoening is telangiectasia rosacea.

De oorzaak van de gesprongen haarvaatjes

Er zijn verschillende omstandigheden die de ontwikkeling van couperose bevorderen:

  • Droge en gevoelige opperhuid. Een gevoelige huid biedt weinig of geen bescherming tegen schade.
  • Warme en wisselende temperaturen. Veel blootstelling aan de warme zon zorgt ervoor dat de haarvaatjes zich verwijden, waardoor ze op een gegeven moment hun veerkracht verliezen. Ook bij een voortdurend wisselende omgevingstemperatuur verwijden en vernauwen de haarvaatjes constant, waardoor ze breken.
  • Frequente ruwe behandeling van de huid, zoals bijvoorbeeld schrobben of knijpen in de wangen, kan leiden tot capillair trauma.
  • De veerkracht van de vaatwandjes wordt steeds minder. Bovendien wordt de huid dunner, waardoor de aderen prominenter aanwezig zijn.
  • Gebroken haarvaatjes kunnen een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals rosacea. De oorzaak ligt meestal in een verkeerd voedingspatroon en een slechte darmwerking.
  • Overmatige consumptie van alcohol kan de adertjes in het gezicht verwijden.

Behandeling van couperose

Je kan naar de huisarts of de dermatoloog gaan voor de behandeling van couperose, maar het is natuurlijk veel belangrijker om de oorzaak aan te pakken. Dit kun je thuis prima doen. Natuurlijke remedies zijn meestal veiliger dan experimenten met synthetische spullen en medicatie.

  • Vermijd alcohol, en niet alleen in drankjes. Ook producten die alcohol bevatten, zoals toners, gezichtslotions en emulsies verzwakken de haarvaten.
  • Juist voedingspatroon. Een voedingspatroon dat essentiele nutrienten mist, zorgt voor een slecht doorbloede huid en daardoor blijft deze verstoken van belangrijke voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, gezonde vetzuren en bergen groenten binnenkrijgt.
  • Zorg voor voldoende vitamines en mineralen. Vitamine C en vitamine E ondersteunen de vaatwanden en zorgen voor een goed gevoede huid. Zorg ook voor bio-flavonoïden in je voeding, zoals citrusfruit, rode paprika, zwarte bessen en kersen.
  • Gebruik van rozenbottelolie op het gezicht helpt fijne lijntjes, rimpels en littekens te verminderen.

Couperose is geen ernstige aandoening, maar kan flink ontsierend zijn. Met de juiste aanpak kun je leed op langere termijn voorkomen en als je reeds last hebt van couperose de symptomen minimaliseren.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *