Cranberry’s, dé natuurlijke remedie bij blaasontsteking en urineweginfecties

cranberry's urineweginfecties

Cranberry’s, ook wel veenbessen genoemd, hebben de laatste jaren in Nederland een flinke inhaalslag qua populariteit doorgemaakt. Waar de sausjes en drankjes in Noord-Amerika al decennialang populair zijn, waren ze in onze contreien nog niet erg populair, behalve onder de gezondheidsfreaks en dan natuurlijk wel in pure vorm!

Het is dan ook niet zo dat cranberry’s zo populair zijn, omdat ze zo gruwelijk lekker zijn. De pure en onbewerkte bessen laten menigeen met tranen in de ogen achter, zo zuur! Nadat de bessen flink zijn gesuikerd en zijn gekookt, is de smaak natuurlijk een stuk aangenamer.

De gezondheidsvoordelen van cranberry’s zijn onder andere een verlaagd risico op blaasontsteking en urineweginfecties, voorkomen van bepaalde soorten kanker, een verbeterde immuunfunctie en een verlaagde bloeddruk.

Cranberry’s, ware nutriëntbommetjes

Cranberry’s zijn een bijzonder goede bron van vitamine C, vezels, kalium, mangaan en fosfor.

Vitamine C – Een flinke hand cranberry’s levert al snel een aanzienlijk deel van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant die in staat is de celschade, veroorzaakt door vrije radicalen, te voorkomen. Vroeger al, in het koloniale tijdperk, namen ontdekkingsreizigers enorme hoeveelheden cranberry’s mee om scheurbuik te voorkomen.

Vezels – Volgens de afdeling Interne Geneeskunde en het Nutritional Sciences Program van de Universiteit van Kentucky, wordt een grote inname van vezelrijk voedsel geassocieerd met een aanzienlijk lager risico op de ontwikkeling van coronaire hartziekten, beroertes, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en bepaalde gastro-intestinale ziekten. Van een verhoogde vezelinname is ook aangetoond dat het een verbetering geeft van de insulinegevoeligheid en gewichtsverlies bevordert bij zwaarlijvigen.

Wat veroorzaakt urineweginfecties?

Cranberry’s staan zowel in de reguliere zorg als bij natuurgeneeskundige behandelaars bekend als een beproefd middel om urineweginfecties te voorkomen en genezen.

Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën die zich nestelen in de urinewegen. Deze bestaan uit de nieren, twee urineleiders (de buizen van de nieren om de blaas), de blaas en de urethra, de plasbuis. De meest voorkomende vorm van infectie wordt veroorzaakt door E-coli bacteriën (Escherichia coli). De meeste van deze bacteriën zijn waarschijnlijk afkomstig uit de eigen ontlasting. Aangezien bij de meeste vrouwen de plasbuis dichter bij de anus zit dan bij mannen, hebben vrouwen een aanzienlijk grotere kans op urineweginfecties dan mannen.

Er zijn vele soorten van E-coli bacteriën, waarvan de meeste onschadelijk zijn en sommige zelfs een gunstige werking hebben, zoals bij de productie van vitamine K. De kleine haarachtige structuren van de E-coli bacteriën hechten zich aan cellen in de urinewegen. Eenmaal daar verspreiden ze zich en vormen een soort van biofilm en daarmee beginnen urineweginfecties.

Hoe voorkomt cranberrysap de voortplanting van de e-coli bacterie?

Aanvankelijk dacht men dat de zure aard van het fruit (in het bijzonder benzoëzuur, citroenzuur, appelzuur en kinazuur) de factor was die de bacteriën doodt. Meer recentelijk kwam men erachter dat cranberry’s moleculen bevatten, die ook wel bekend staan als proanthocyanidinen en flavonolen. Van deze moleculen werd gedacht dat zij voorkomen dat de e-coli bacteriën zich hechten aan de cellen van de urinewegen. Dit bleek echter niet de doorslaggevende factor, ofschoon ze wel voorkomen dat andere bacteriën zich hechten, zoals de Streptococcus mutans, en Helicobacter pylori.

De stofjes in cranberry’s die echter verantwoordelijk zijn voor de effectieve bestrijding van urineweginfecties zijn proanthocyanidine en D-mannose. Proanthocyanidine is een groep flavonoïden die in wel meer bessen voorkomt. Deze flavonoïden zorgen dat de e-coli bacteriën zich niet meer aan de blaaswand en zo kunnen de bacteriën dus met de urine worden afgevoerd.

D-mannose is een enkelvoudige suiker die relatief in flinke hoeveelheden voorkomt in fruitsoorten, zoals appels perziken en bessen. Ook D-mannose voorkomt dat de E-coli bacterie zich kan hechten aan de epitheelcellen van de urinewegen.

Medicatie, cranberry’s of supplement?

Furabid, Trimethoprim of Ciprofloxacine, zomaar een paar medicijnen die vaak worden voorgeschreven door de huisarts bij urineweginfecties. De gang naar de huisarts is bij blaasontsteking de meest voor de hand liggende optie voor de  meeste mensen. Helaas beroepen veel mensen zich niet op de bronnen van de natuur, die vaak net of minstens zo effectief zijn, maar niet de nare bijwerkingen en belasting op de gezondheid geven als medicatie.

Aangezien er vaak in flinke hoeveelheden cranberrysap moet worden gedronken voor een effectief resultaat, worden ook vaak cranberrysupplementen gebruikt. Een voorbeeld van een kwalitatief supplement dat kan worden ingezet bij blaasontsteking is het onderstaande supplement.

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies