Darm-hersen-huid-as: verband darmflora, psyche en huid

Darm-hersen-huid-as verband darmflora psyche huid

Je zal er al wel eens van hebben gehoord….dat je darmen de tweede hersenen zijn. De darmen zijn inderdaad nauw betrokken bij je geestelijke gesteldheid. En steeds vaker verwijzen onderzoekers en artsen naar de verbinding tussen de darm en de hersenen. Verder onderzoek wijst zelfs op een darm-hersen-huid-as.

Naast de darm-hersen-as is er ook een as die deze twee organen verbindt met een derde orgaan: de huid. Het is deze darm-hersen-huid-as die de interactie kan verklaren tussen darmklachten, huidklachten en psychische klachten. Het is dus goed mogelijk dat angst en acne een nauwe connectie met elkaar onderhouden, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. En kan het zo zijn dat je darmgezondheid angst en acne veroorzaakt?

De darm-hersen-huid-as en symbiose

Met de darm-hersen-huid-as in het achterhoofd: hoe kan je emotionele en cognitieve gesteldheid dan van invloed zijn op de huid? De verklaring ligt in de symbiose (vredig samenleven van twee of meer verschillende organismen) die we hebben met de bacteriën in onze darmen. Sterker nog, onze huid en onze darmen bevatten triljoenen bacteriën. We leven als het ware in een symbiose met verschillende kolonies van bacteriën die in ons spijsverteringskanaal leven.

Een overdaad aan bepaalde bacteriën kan deze symbiose verstoren. Denk daarbij als voorbeeld aan een verminderde maagzuurproductie, waardoor bacteriën van buitenaf in de darm kunnen doorbreken en daar de balans verstoren.

De huid en een gezond immuunsysteem zijn normaliter goed in staat het lichaam te beschermen tegen een overgroei aan bacteriën, maar dat is maar tot op zekere hoogte. Steeds vaker zien we dat mensen een zwakkere immuunfunctie hebben ten gevolge van een slecht voedingspatroon en verkeerde leefstijlkeuzes.

Het belang van de menselijke darmflora

Als je het blog De darm-huidconnectie hebt gelezen, ken je het belang van een gezonde darmflora. Een ongezonde balans tussen goede en slechte bacteriën kan de oorzaak vormen van vele aandoeningen en in extreme gevallen zelfs tot de dood leiden. De beroemde woorden van Hippocrates uit 400 voor Christus “de dood schuilt in de darmen” en “een slechte spijsvertering is de wortel van alle kwaad”, zijn in feite actueler dan ooit, aangezien het bar slecht is gesteld met de darmgezondheid van de meeste mensen.

Of Hippocrates het nou wist of niet, een gezonde microflora is niet alleen van belang voor de lichamelijke gezondheid, ook voor de geestelijke en ook voor de huid. Deze microflora staat of valt niet alleen bij een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon, maar ook bij bijvoorbeeld medicijngebruik, de wijze van geboorte, ervaren stress en talrijke andere factoren. Door regelmatig probiotica te gebruiken, kan een goede balans in de darm worden gehandhaafd in de darmflora.

De darm heeft een eigen zenuwstelsel, het enterisch zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel staat in direct en wederzijds contact staat met de hersenen via de nervus vagus. Deze ‘zwevende’ zenuw behoort tot de twaalf hersenzenuwen en ontspringt direct in de hersenstam en voert niet via het ruggenmerg. De nervus vagus fungeert als e-mailprogramma dat berichten over en weer stuurt tussen de darmen en de hersenen.1, 2

Invloed voeding en verband met leaky gut

Westerse diëten bevatten zeer veel bewerkte voedingsmiddelen, suikers en ongezonde vetzuren, waardoor het risico op darmklachten zoals een leaky gut aanzienlijk toeneemt. Bifidobacteriën zijn darmbacteriën die een normale gezondheid en functie van het maagdarmkanaal ondersteunen. Bij een dieet dat rijk is aan verwerkte suikers en vetten en een verminderde aanwezigheid van Bifidobacterien, neemt de doorlaatbaarheid van de darm toe, neemt de immuniteit af en is het lichaam dus vatbaarder voor ziekte.3

Ontstekingen, en dus ook micro-ontstekingen die veelvuldig voorkomen bij mensen met een slecht voedingspatroon, en stress op het maagdarmkanaal verergeren de symptomen van de lekkende darm door de vingervormige uitsteeksels op de darmwand, de microvilli,  te beschadigen. Deze microvilli helpen normaal bij de opname van voedingsstoffen in de bloedbaan. Door de afbraak van zowel de microvilli als de darmwand, zijn bacteriën eenvoudiger in staat om in de bloedbaan terecht te komen, met allerlei klachten tot gevolg.

Bacteriële overgroei en leaky gut

Een goed functionerend immuunsysteem een kleine disbalans in bacteriën nog wel weerstaan, maar een candida of andere bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) resulteert al snel in verteringsklachten en vaak in huidklachten. Daarnaast kan een bacteriële overgroei via de nervus vagus ook tot geestelijke klachten leiden.4

Acne, vaak teken verminderde immuniteit

De gezondheid van uw huid kan een goede indicator zijn van hoe het is gesteld met de gezondheid, maar ook met hoe goed het lichaam in staat is om te gaan met stress. Ontstekingen in de huid, hoe klein dan ook, kunnen een teken zijn dat er iets schort aan het immuunsysteem.

Substantie P is een signaalstof die betrokken is bij tan, angst, stress, neurogenese, neurotoxiciteit, misselijkheid en overgeven. Ook is deze neuropeptide verantwoordelijk voor het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel.

Bij kleine veranderingen in de darmflora kan er al substantie P vrijkomen die het zenuwstelsel triggert tot gevoelens van angst, depressie of woede. Substantie P verhoogt de stressniveaus (zowel lichamelijk als geestelijk) en is bovendien een veroorzaker van een verhoogde talgproductie. Hier zien we dus hoe kleine verstoringen in de darmflora acne kunnen veroorzaken.5

Probiotica cruciaal voor darm-hersen-huid-as

De gezondheid van de menselijke geest en het gedrag is verrassend afhankelijk van de balans en concentratie van specifieke darmbacteriën. Om die reden kan suppletie met probiotica bijzonder waardevol zijn om de darm-hersen-huid-as te ondersteunen. Dat geldt dan uiteraard ook voor de huid. Acne vulgaris wordt vaak in verband gebracht met een tekort aan voedingsstoffen, zoals zink, foliumzuur, seleen, chroom en omega-3 vetzuren.6

Slechts de toevoeging van een enkele bacteriestam zoals de Saccharomyces cerevisiae, kan bij acne al veel verbetering van de klachten geven.7

Prebiotica als voeding voor de probiotica

Prebiotica kan je vergelijken met voeding voor de probiotica. Zonder voeding kunnen de kolonies goede darmbacteriën onmogelijk hun werk doen. Zorg er dus altijd voor dat als je probiotica gebruikt, dat je ook prebiotica gebruikt.

Onder invloed van wat je eet, verandert je microbioom dagelijks qua samenstelling. Door je lichaam te voorzien van probiotische voeding, zoals gefermenteerde voeding, en door deze aan te vullen met voldoende prebiotische voeding, zal de darmflora beter zijn werk kunnen doen. Hierdoor verbeter je je humeur, verminder je huidklachten en krijg je een betere stoelgang.

Probiotica verhogen de darmgezondheid en beschermen tegen ontstekingen en verhoogde permeabiliteit van de darmwand (leaky gut).

Vezels en voeding voor de darm-hersen-huid-as

Door de darm-hersen-huid-as te ondersteunen met de juiste voeding en leefstijl, kunnen we klachten voorkomen en verminderen. Door de inname van vezels te verhogen en flink water te drinken gedurende de dag, creëer je de ideale omstandigheden voor je darmflora om die zijn werk goed te laten doen.

Voorzie je lichaam van voldoende groenten en fruit, liefst ook vezelrijk, want daarmee stimuleer je de darmwerking. Aangezien de meeste mensen bij lange na niet aan hun ‘dagelijkse tax’ komen qua vezels, kan een supplement een goede aanvulling zijn.

Psyllium is een bijzonder effectief en zeer vezelrijk product om de darmfunctie te stimuleren. Psylliumvezels wordt gewonnen uit de zaadschil van de zaden van de Plantago ovata, een medicinale plant uit de weegbreefamilie.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suiker. Deze hebben in de regel een sterk ontstekingsbevorderende werking in het lichaam en verstoren vaak de bloedsuikerspiegel flink. Ook kan onder invloed van vele suikers candida ontstaan, waardoor de darmflora ontregeld kan raken.

Zorg dat je voldoende gezonde vetzuren eet. Deze werken ontstekingsremmend en zorgen voor een betere hormoonhuishouding.

De theorie van de darm-hersen-huid-as verklaart veel huidklachten en ook hoe de verschillende organen van invloed op elkaar kunnen zijn.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies