De darm-huidconnectie: hoe je darm van invloed is op je huid

darm huid connectie

De darm-huidconnectie is een fascinerend onderwerp dat in de wetenschap steeds meer erkenning krijgt. Eigenlijk maakt deze connectie deel uit van de driehoek ‘darm-hersen-huid-as’. Deze drie organen staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en hebben een enorme invloed op elkaar. Hoewel de wetenschap afhoudend blijft, lijkt steeds meer onderzoek deze stellingen te bevestigen.

Mankeert er iets aan je huid? Dan kun je er donder op zeggen dat hier een verklaring voor kan worden gevonden in de darmfunctie, die op zijn beurt weer een psychische oorsprong heeft. Zoals obstipatie een psychische oorzaak kan hebben (stress), zo vinden huidklachten vrijwel altijd hun oorsprong in de darm.

Reeds in de jaren 30 van de vorige eeuw bestond er reeds een vermoeden dat er een verband bestond tussen de darm en de gezondheid van de huid en de moderne wetenschap komt steeds meer tot het inzicht dat dit ook zo is. We kunnen intussen tot de conclusie komen:

Als je je huid wilt genezen, moet je je darmen genezen.

Verbanden tussen darmstoornissen en huidaandoeningen

Epidemiologisch bewijs toont duidelijk een verband aan tussen darmproblemen en huidaandoeningen. Bacteriële overgroei in de dunne darm, komt tien keer zo vaak voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora.1

Veertien procent van de patiënten met colitis ulcerosa en 24% van de patiënten met de ziekte van Crohn hebben last van huidaandoeningen. Het is vrij interessant om te weten dat geneesmiddelen voor sommige huidklachten ook werkzaam zijn voor de darmgezondheid.2 In die gevallen worden de bijwerkingen gebruikt om te genezen. In feite is het natuurlijk zo dat de oorzaken moeten worden aangepakt en die liggen vaak in een verkeerd voedingspatroon.

De gevolgen voor de huid door een verminderde functie van de darm

Darmpermeabiliteit, ofwel de lekkende darm, is de term die wordt gehanteerd voor een beschadiging aan de villi (darmwandbekleding), waardoor de giftige stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Deze aandoening veroorzaakt zowel systemische als lokale ontstekingen, die op hun beurt bijdragen ​​aan het ontstaan van huidziekten. In een studie met 80 patiënten met acne bleek dat zijn hogere niveaus van lipopolysaccharide (LPS) endotoxinen in het bloed hadden. Mensen zonder huidproblemen bleken niet op de LPS te reageren, terwijl 65% van de acne patiënten een positieve reactie vertoonde. Deze studie laat zien dat een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm mogelijk een probleem vormt voor een groot aantal acne patiënten.3

Hoe een lekkende darm zich manifesteert moge duidelijk zijn, maar een lekkende huid bestaat ook. Hoe kan het anders als ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? De primaire functie van de huid is een fysische, chemische en antimicrobiële afweer. Studies hebben aangetoond dat zowel stress als darmontsteking de beschermende functie van de opperhuid negatief kunnen beïnvloeden. Daardoor neemt het aantal antimicrobiële peptiden in de huid af, met een verhoogde doorlaatbaarheid tot gevolg. Vaak volgt een verhoogde ontstekingsgevoeligheid van de huid, met klachten als rosacea, psoriasis, acne of eczeem tot gevolg.4

De gezondheid van de darmflora heeft een grote invloed op de huid. Substantie P speelt daarbij een grote rol. Dit is een neuropeptide die wordt geproduceerd in de darm, hersenen en de huid. Een veranderde darmflora stimuleert het vrijkomen van substantie P in zowel de darm en de huid, en het gebruik van probiotica kan deze reactie verzwakken.5 De darmflora is van invloed op de talgproductie en kan de vetzuursamenstelling van de talg beïnvloeden.6 Dit is een verklaring voor een verhoogde gevoeligheid voor acne, eczeem en andere huidaandoeningen. Lees het e-book Het Rosacea Herstelplan om je huidklachten te verminderen.

Probiotica vermindert vaak huidklachten

Steeds meer bewijs stapelt zich op dat probiotica een enorme invloed kan hebben op huidklachten en de situatie met betrekking tot de huid enorm kunnen verbeteren. Orale probiotica kan LPS verminderen, kan de functie van de darmwand (bescherming) verbeteren en de ontstekingsgevoeligheid verminderen. In een recente studie werden 56 patiënten met acne gesuppleerd met een Lactobacillus gefermenteerde zuiveldrank die de klinische aspecten van acne gedurende 12 weken aanzienlijk verbeterde.7

Oraal ingenomen probiotica reduceert het aantal systemische markers van ontsteking en oxidatieve stress. Ook kunnen orale probiotica het vrijkomen van pro-inflammatoire cytokines in de huid reguleren.8 Gefermenteerde zuivelproducten verlagen de insuline-like growthfactor 1 (IGF-1) meer dan vier keer.9 Dit is belangrijk omdat acne in de darmen wordt gestimuleerd door IGF-1. Dit is vooral het geval wanneer sprake is van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand.

De connectie tussen huidklachten en darmklachten is hiermee bevestigd en hiermee is ook de relatie gelegd tussen psychische klachten en huidaandoeningen. Door de darm regelmatig te voorzien van een kuurtje probiotica, kan een gezonde balans in de darmflora worden gehandhaafd.

Wat heeft de wetenschap nog meer voor ons in petto? De eerste behandelingen met probiotica tegen depressie zijn al de realiteit. Heb jij al ervaring opgedaan met de relatie tussen je darmen en je huid? Laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde berichten

22 Reacties

Ina

Graag laat ik mijn ervaring met acne weten. Vanaf het begin van de puberteit heb ik zware acne gehad. De huidartsen zeiden altijd dat ik maar moest wachten, totdat ik kinderen kreeg. Daar heb je op dat moment natuurlijk niets aan. Mijn huid en haren waren altijd vet en ik zat onder de gele koppen op de puisten. Ik kreeg antibiotica en ik ben bestraald. Ik heb heel veel melkproducten gedronken en gegeten. Als ik toen wist wat ik nu weet over melkproducten en wat die teweeg kunnen brengen, dan wist ik het wel. Ik ben nu 70 jaar en ik heb sinds ik een artikel heb gelezen over het verband tussen melkproducten, maar ook suiker en witmeel etc. en acne (inmiddels enkele jaren) heb ik nog nooit zo’n gladde huid gehad. Ik drink geen melk meer, alleen eet ik biogarde met mate. Van de bestralingen heb ik jaren later huidkanker gekregen (2x). Gelukkig de minst erge vorm. En wat zal al die antibiotica in mijn darmen aangericht hebben. Ik ben nu veel meer op de alternatieve toer. Daar kan veel meer en weet men veel meer over voeding. De reguliere gezondheidszorg heeft alleen maar medicijnen.

Jeetje Ina, wat een naar verhaal. Gelukkig heb je ontdekt wat gezondere voeding voor je kan doen. Met name koezuivel is inderdaad een drama voor de darmflora, net zoals gluten en suikers. Ikzelf heb heel goede ervaringen met probiotica om de darmflora te herstellen. Ik gebruik het DPP4 enzym van Exendo, zo’n beetje het beste probioticasupplement op de markt. Wellicht kan het jou ook (verder) helpen. Op deze website vind je meer informatie over het supplement en kan je het ook kopen

Yvonne Kok

Graag hier een ervaring van mij.
Een heel lange tijd werd ik behandeld door mijn zeer sympathieke huidarts, in verband met huidklachten vooral aan mijn handen.
Ik kreeg daar lange tijd medicatie voor.
Tussentijds was ik een paar keer bij mijn huisarts geweest met buikklachten. Een , af en toe scherpe pijn aan de rechterkant van mijn buik. Dan had ik er een tijd wat minder last van, ik voelde wel wat, maar niet genoeg om mijn huisarts hier weer voor lastig te vallen. Zijn conclusie na die paar consulten was een spastische darm. Ondertussen liep ik met een blindedarmontsteking !
Vorig jaar juni kreeg ik in een weekend weer pijn en nu met rugpijn en algemeen ziekgevoel. Ik ging met mijn partner naar de weekend arts. Die constateerde ook het voorgaande. En met een zetpil en pijnstillers moest het wel over gaan. De medicijnen hielpen niet en anderdaags werd de pijn zo ondraaglijk, dat ik naar de spoedeisende hulp moest. Met veel moeite kon ik daar binnenkomen, want eigenlijk wilde men, dat ik mij eerst bij de weekendarts meldde. Lang verhaal nu kort gemaakt. Ik bleek intussen een geperforeerde blindedarmontsteking te hebben! Heb 12 dagen in het ziekenhuis gelegen met behoorlijk antibioticakuur enzovoorts. Gelukkig ben ik toch nog op tijd geopereerd ! En mijn huidklachten zijn inmiddels totaal verdwenen.
Toen ik voor controle van mijn inmiddels herstelde huidklachten bij mijn dermatoloog kwam vertelde ik mijn ervaring c.q. operatie van de geperforeerde blindedarmontsteking. Zij verbond dat ogenblikkelijk aan mijn inmiddels totaal genezen huidklachten.
Zij gaf mij ook volledig uitleg over één en ander. Zij had mij behandeld voor de huidklachten, maar wist niet waar ik werkelijk mee rondliep, ook omdat ik haar van die darmklachten niet had verteld, omdat ik dat verband ook niet zelf legde als leek.
Dit is mijn ervaring. En ik ben er mede door mijn dermatoloog ook van overtuigd, dat de huid altijd een duidelijk signaal afgeeft, als er iets niet goed gaat in je lichaam.
Yvonne Kok.

Hartelijk dank voor je reactie Yvonne. Duidelijk een vervelende ervaring, maar wel een waarbij nog maar eens duidelijk wordt hoe de darm en de huid in connectie staan met elkaar. Bovendien een duidelijk signaal van hoe de reguliere geneeskunde met een dergelijk geval omgaat: antibiotica en pijnstillers, terwijl de de voeding en de gezondheid van de darmflora onderbelicht blijft. Vaak kunnen probiotica huidklachten al voor een aanzienlijk deel verbeteren. Het is fijn dat je in ieder geval van je huidklachten en je darmklachten bent verholpen.

Sabina

ik heb al 3 jaar een lekkende darm en dat heb ik gekregen door veel thuis en ik maar niet afval omdat al 3 jaar oerdieet doet,
en ik zoal veel gezonde dingen eet zoals verse groente en drink zoals veel water en Losse Brandnetelthee en losse kamillethee drink en water kefir drink voor mijn lekkende darm te herstellen en ik ben onder behandeling van een Energetische arts waar ik om de 3 maanden mijn urine heen brengt voor na laten kijken hoe ver mijn lekkende darm is hersteld mijn lekkende darm is nu moment nog voor 62% verstoord van de 100% en heel veel e-nummers verwijden

Ja Sabina, bij een Leaky gut is het vooral van belang suikers, gluten en koezuivel te vermijden. Je kan een probioticum overwegen, eventueel aangevuld met een zinksupplement, magnesium en glutamine om de darmwand aan te sterken. Ook stressbeperking is heel belangrijk, maaar stress staat alle lichaamsprocessen in de weg…Veel succes!

Sabina

Dankjewel naturesbest die heb ik ook wel ik heb Multi Minerale Forte en Multi Vital Forte Tabletten van merk Bonusan en Kelp tabletten van merk Nutrisan op advies van Energetische arts

Dag Sabina, de voedingssupplementen van Bonusan worden door veel mensen gezien als ‘top of the line’, maar zijn dat helaas niet allemaal. De capsules van Bonusan, althans de meeste voor zover ik weet, bevatten magnesiumstearaat. Dit vermindert de oplosbaarheid van de capsules van 90% naar 25%. Bovendien legt het een coatinglaag op de inhoud van de capsule waardoor de biologische opneembaarheid van het product afneemt. Dit wordt in deze video gedemonstreerd. Om die reden heb ik de (meeste) producten van Bonusan niet erg hoog in het vaandel. Beter is het een supplement te gebruiken dat geen gebruik maakt van deze hulpstof.

Monique

hoi. Mijn dochter heeft door een psychisch traumatische gebeurtenis (zonder verder hierop op internet nader op in te gaan) eczeem op haar hoofd en nek en psoriasis op haar hoofd. Nu al bijna 5 jaar. Ze drinkt al bijna een jaarboeken melk meer en eet ook bijna geen suiker meer en ook geen gluten. Dat hielp iets maar het verdween niet. Sinds een maandje slikt ze capsules met gedroogde paardemelkpoeder. Het is de eerste maand erger geworden. Het lijkt nu iets minder te worden. Ik hoop dat het de komende maanden ook echt gaat verdwijnen. Zo zielig voor een meisje in de puberteit en in je gezicht…… Ik denk ook dat t door iets in darmen komt….nu nog de oplossing vinden dat werkt

Dag Monique, dat is vervelend inderdaad, zeker op die leeftijd. Ga vooral door op deze manier (geen gluten, zuivel en suiker). Om wat voor reden slikt ze paardenmelkpoedercapsules? Zoals ik Carla ook aanried, probeer het probioticum DPP4 enzym van Exendo (de beste in zijn soort). Deze vermindert de klachten, maar ook de jeuk.

Sytze

Hoi Monique, Lees mijn artikel hieronder en kijk bij hele goede Chinese artsen. Maar zeker ook bij counselors & systeemopstellingen die met trauma werken. Bijvoorbeeld bij het Bert Hellingerinstituur, bij Phoenix Opleidingen, maar zeker niet alleen daar. Succes, Sytze

Carla Westmaas

Mh,
Na een operatie aan darmkanker ( 30cm colon verwijderd ) heb ik een spijsvertering storing gekregen. Van vreselijke gasvorming, gist lucht, buikpijn en gerommel en vreselijk vette faces.
De MDL arts heeft alle onderzoeken die mogenlijk waren laten toepassen en er is niets uit gekomen…wat ik al wist!
Ik sprak over een verstoorde darmflora, maar daar wil de reguliere geneeskunde niets van weten…schijnt daar ook niets mee te kunnen.
Het beheerst mijn leven momenteel…dus verder gaan zoeken.
Mijn zoektocht naar hulp, verwees mij naar een orthomoleculaire arts, helaas is dat financieel niet haalbaar voor mij.
Toen opzoek naar een orthomoleculaire diëtiste, die gevonden en een klein ( betaalbaar ) faces onderzoek laten doen. Daar kwam uit dat de flora zeer verstoord was..en verder geen candida of verterings problemen.
Ik slik nu 2,5 mnd probeotica dit nog 3 wkn en dan over oo de prebiotica… Ik merk alleen nog niet echt veel resultaat.
Overdag wat minder, na avond eten is het nog vreselijk. Vooral in namiddag avond en heel erg s’nachts !
Ik heb sinds overgang vreselijk droge huid..contact exceem en jeuk.
Getest en er zijn een aantal zaken gevonden, en probeer die uit te sluiten. Maar ondanks weer overal plekjes, en jeuk op heel mijn lichaam en vooral ook savonds.
Mijn handen zijn gewoon gevoelloos soms van droogte.
Ik word er echt moedeloos van, en hoop dat als de Prebeotica komt het toch echt beter word!
Mvg Carla

Dag Carla, wat een vervelende geschiedenis! Heb je je voedingspatroon al onder de loep genomen? Voeding (exorfinenvrij dieet) is van essentieel belang bij een verstoorde darmfunctie (en dus huidklachten). Gluten, koezuivel en suiker zijn dan absoluut taboe als je de darmflora wilt herstellen. Ik weet niet welke probiotica je nu gebruikt, maar zou je adviseren het DPP4 enzym te gebruiken van Exendo (vermindert ook de jeuk). Ook uitsluiten van toxische belasting is dan zeer belangrijk. Denk dan aan xeno-oestrogenen, zware metalen en dergelijke. Met je klachten wil ik je graag doorverwijzen naar een zeer kundig orthomoleculair therapeut. Hij kan je zeker helpen. Je kan hem vinden via Ik wens je veel sterkte en succes Carla! Als je nog informatie nodig hebt of vragen hebt, let us know!

A.Groenendijk

Dr. Kentie in Ouddorp is DE arts op het gebied van eczeem, darmproblemen, allergieën en dergelijke! Heeft mensenlevens veranderd door zijn behandelingen (bioresonantietherapie). Hij geeft geen troep om je problemen te verminderen of te verwijderen, maar hij behandelt de mens als geheel en zoekt de oorzaak op. Allemaal homeopathisch, erg lieve mensen en ongekend veel patiënten die geholpen worden door hem!

vV

Mijn dochter van 5 jaar klaagte vaak over buikpijn. Nu bleek zij niet tegen tarwe te kunnen. Dit een periode vermeden en haar buikpijn verdween en stoelgang kwam weer op gang. Nu had zij alle tijd ook berg op haar hoofdhuid van baby af aan al. Deze werd ook minder. Nu langzaam aan weer wat producten aan introduceren met tarwe erin. Ik hoor haar nog niet klagen over buikpijn. Wat kan ik evt haar aanbieden beetje haar darmflora te ondersteunen? Haar broertje van net 1 heeft ook berg…. Is hier iets mee te doen?

Berg, ook wel seborroïsch eczeem, wordt in veel gevallen veroorzaakt door een gist, maar vaak ook door stress (in wat voor vorm dan ook) of cosmeticaproducten. Aangezien we het hier over jonge kinderen hebben, vermoed ik (ik kan zo even via internet geen diagnose stellen) dat het met verzorgingsproducten te maken heeft. Gebruik je zeepproducten voor je kinderen? Of wellicht producten van Zwitsal? Ik adviseer je die in eerste instantie te elimineren en te vervangen door natuurlijke cosmetica, zoals die van Ringana (100% natuurlijk en vers). Wat betreft gluten zou ik die sowieso laten staan, ook als ze er geen klachten van hebben. Je kan ze bijvoorbeeld havermout (glutenvrij) als alternatief geven. De darmfunctie kan je eventueel ondersteunen met een probioticum.

Sytze

Het bestaan van de connectie van huid-darmen-hersenen is sinds 2500 jaar bekend in de Chinese Geneeskunde (TCM). Wat niet wordt genoemd in dit artikel is de richting van de emoties: hierop zal ik hier kort ingaan.
Er zijn voldoende studies die lekkende darm koppelen aan (overmatig) zuivelgebruik.

In het TCM element Metaal horen de Long en de Dikke Darm. In TCM wordt dan vooral het energetische aspect bedoeld van de organen, maar ook het fysieke orgaan en het emotionele aspect.
Metaal wordt gekoppeld aan mentale processen, aan de essentie proberen te begrijpen van iets, aan de zuivere schoonheid van iets zien. Aan gehechtheid & laten gaan. De verworvenheden van balans zijn: besef van vergankelijkheid , gelijkmatigheid. Obstakels voor balans zijn: overmatige onthechting , soberheid of ascetisme.
In Metaal zit onze gecondenseerde kennis van onze evolutie; in Metaal zit universele wijsheid.

De huid wordt ‘bestuurd’ door de long. De Long gaat over verdriet; om het verdriet van niet gevalideerd of gewaardeerd te zijn (dus niet het verdriet om het verlies zelf). Bij Long wordt vaak geassocieerd met vader-issues (terwijl moeder issues meer in Aarde zitten).
Bij de Dikke Darm gaat het over loslaten, of over onvermogen los te laten. En dat in spirituele, emotionele en ook fysieke betekenis.

Wanneer Metaal in balans is zijn de eigenschappen: Positiviteit , moed , helderheid, scherpte , loslaten , optimistisch, rechtvaardigheid, vertrouwen , besef van vergankelijkheid , openheid voor verandering , onthechting , vrijheid , ruimte.
Wanneer Metaal uit balans is is het: Depressie , (overmatig) verdriet , stijfheid , schuldgevoel , negativiteit , perfectionisme , ophoping van rommel, bevestiging , gevoel van verlies , verstikking , congestie , wanhoop.

Manieren om Metaal in Balans te krijgen kan in termen van behandeling met voeding, kruiden, acupunctuur/ shiatsu, en qigong.
In termen van waar te beginnen: bij het versterken van zelfzorg (aarde)(vaak te herkennen aan vergisting en zwaarlijvigheid); het onder ogen zien van angst (Water)(vaak te zien aan gedreven zijn op wilskracht), en het leren stellen van grenzen en jouw eigen leven richting geven (Hout).
Wat ik zag bij ‘inflammatie’ (het rood worden of ontsteken) van het lichaam -of dit de huid is (acne e.d.) of de darmen (crohn, col.ulc. ed) is- altijd spelen woede en frustratie mee. Vaak is de woede verstopt in imploderen, en dat is ook precies wat in het lichaam gebeurd. Je vecht letterlijk tegen jezelf.

Ik hoop dat dit bijdraagt aan meer begrip voor het hoofdartikel.

Hartelijk dank voor je enorm waardevolle aanvulling Sytze! Dit is absoluut een waardevolle aanvulling op het hoofdartikel! Het is toch eigenlijk verbijsterend dat de darm-huidconnectie al zo ontzettend lang bekend is, maar dat de reguliere wetenschap dit nog altijd ontkent…

Leny van Vugt

ik herken dit helemaal. Zelf heb ik regelmatig en ook langere periode last van allergie/exceem op mijn oogleden. Helaas kan ik niet tegen chinese kruiden (diaree) Gebruik tegen wil en dank af en toe hormoonzalf (hydrocort 1% vaseline) en af en toe desloratadine (antihistamine) Zijn er andere afdoende oplossingen? Behalve natuurlijk waar je zelf invloed op kunt hebben.

Jasper

Uiteraard zijn er andere afdoende oplossingen. De juiste voeding en herstel van de darmfunctie (darmbacteriën) zijn daarbij de key. Het is te omslachtig om dat zo even uit te leggen, want dit verschilt van persoon tot persoon. Daarvoor zou ik een voedings- leefstijl analyse moeten doen en een persoonlijk plan van aanpak moeten opstellen, Leny. Als je daarbij hulp nodig hebt, kan je even een mailtje sturen naar info@naturesbestcosmetics.nl Het gebruik van hormoonzalven en andere medicatie is slechts symptoombestrijding en levert op de lange termijn geen duurzame oplossing.

Margreet

Jaren heb ik met eczeem gelopen en kreeg er voor van de dermatoloog het ene nare zalfje na het andere. Eventjes hielpen ze en dan liep ik weer met eczeem. Het werd van kwaad tot erger. Toen heb ik hem gemeld dat ik het alternatieve circuit in ging. Daar was hij wat ontstemd over. Ik kwam bij een mesologe terecht. Na onderzoek bleek ik een candida infectie in mijn darm te hebben en niet tegen koemelk producten te kunnen. (terwijl ik daar voor in het reguliere circuit getest was….) Mijn dieet werd aangepast en binnen 14 dagen was ik van het meeste nare eczeem verlost! Ondertussen heb ik ontdekt dat ik ook niet tegen suikers kan (ook honing niet) en tegen een groot aantal E nrs. Als ik al deze producten niet gebruik ben ik eczeem vrij! Ondertussen eet ik ook geen aardappels, rijst, pasta en brood meer en dit is nog beter voor mijn darmen!

Jasper

Mooi Margreet! Goed dat je een alternatief pad hebt bewandeld. En daarmee bedoel ik niet de ‘alternatieve geneeskunde’, maar dat je je in ieder geval breder hebt georiënteerd dat het reguliere. Het is logisch dat de dermatoloog ontstemd was over je keuze, want hij is gespecialiseerd in symptoombestrijding en is niet gebaat bij een aanpak van de oorzaken. Je verhaal is een mooie illustratie over hoe voeding van invloed is op de gezondheid. En de huid weerspiegelt op zijn beurt weer je gezondheid. Dank je voor het delen!

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies