De darm-huidconnectie: hoe je darm van invloed is op je huid

darm huid connectie

De darm-huidconnectie is een fascinerend onderwerp dat in de wetenschap steeds meer erkenning krijgt. Eigenlijk maakt deze connectie deel uit van de driehoek ‘darm-hersen-huid-as’. Deze drie organen staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en hebben een enorme invloed op elkaar. Hoewel de wetenschap afhoudend blijft, lijkt steeds meer onderzoek deze stellingen te bevestigen.

Mankeert er iets aan je huid? Dan kun je er donder op zeggen dat hier een verklaring voor kan worden gevonden in de darmfunctie, die op zijn beurt weer een psychische oorsprong heeft. Zoals obstipatie een psychische oorzaak kan hebben (stress), zo vinden huidklachten vrijwel altijd hun oorsprong in de darm.

Reeds in de jaren 30 van de vorige eeuw bestond er reeds een vermoeden dat er een verband bestond tussen de darm en de gezondheid van de huid en de moderne wetenschap komt steeds meer tot het inzicht dat dit ook zo is. We kunnen intussen tot de conclusie komen:

Als je je huid wilt genezen, moet je je darmen genezen.

Verbanden tussen darmstoornissen en huidaandoeningen

Epidemiologisch bewijs toont duidelijk een verband aan tussen darmproblemen en huidaandoeningen. Bacteriële overgroei in de dunne darm, komt tien keer zo vaak voor bij mensen met acne en rosacea dan bij mensen met een gezonde darmflora.1

Veertien procent van de patiënten met colitis ulcerosa en 24% van de patiënten met de ziekte van Crohn hebben last van huidaandoeningen. Het is vrij interessant om te weten dat geneesmiddelen voor sommige huidklachten ook werkzaam zijn voor de darmgezondheid.2 In die gevallen worden de bijwerkingen gebruikt om te genezen. In feite is het natuurlijk zo dat de oorzaken moeten worden aangepakt en die liggen vaak in een verkeerd voedingspatroon.

De gevolgen voor de huid door een verminderde functie van de darm

Darmpermeabiliteit, ofwel de lekkende darm, is de term die wordt gehanteerd voor een beschadiging aan de villi (darmwandbekleding), waardoor de giftige stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Deze aandoening veroorzaakt zowel systemische als lokale ontstekingen, die op hun beurt bijdragen ​​aan het ontstaan van huidziekten. In een studie met 80 patiënten met acne bleek dat zijn hogere niveaus van lipopolysaccharide (LPS) endotoxinen in het bloed hadden. Mensen zonder huidproblemen bleken niet op de LPS te reageren, terwijl 65% van de acne patiënten een positieve reactie vertoonde. Deze studie laat zien dat een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm mogelijk een probleem vormt voor een groot aantal acne patiënten.3

Hoe een lekkende darm zich manifesteert moge duidelijk zijn, maar een lekkende huid bestaat ook. Hoe kan het anders als ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? De primaire functie van de huid is een fysische, chemische en antimicrobiële afweer. Studies hebben aangetoond dat zowel stress als darmontsteking de beschermende functie van de opperhuid negatief kunnen beïnvloeden. Daardoor neemt het aantal antimicrobiële peptiden in de huid af, met een verhoogde doorlaatbaarheid tot gevolg. Vaak volgt een verhoogde ontstekingsgevoeligheid van de huid, met klachten als rosacea, psoriasis, acne of eczeem tot gevolg.4

De gezondheid van de darmflora heeft een grote invloed op de huid. Substantie P speelt daarbij een grote rol. Dit is een neuropeptide die wordt geproduceerd in de darm, hersenen en de huid. Een veranderde darmflora stimuleert het vrijkomen van substantie P in zowel de darm en de huid, en het gebruik van probiotica kan deze reactie verzwakken.5 De darmflora is van invloed op de talgproductie en kan de vetzuursamenstelling van de talg beïnvloeden.6 Dit is een verklaring voor een verhoogde gevoeligheid voor acne, eczeem en andere huidaandoeningen. Lees het e-book Het Rosacea Herstelplan om je huidklachten te verminderen.

Probiotica vermindert vaak huidklachten

Steeds meer bewijs stapelt zich op dat probiotica een enorme invloed kan hebben op huidklachten en de situatie met betrekking tot de huid enorm kunnen verbeteren. Orale probiotica kan LPS verminderen, kan de functie van de darmwand (bescherming) verbeteren en de ontstekingsgevoeligheid verminderen. In een recente studie werden 56 patiënten met acne gesuppleerd met een Lactobacillus gefermenteerde zuiveldrank die de klinische aspecten van acne gedurende 12 weken aanzienlijk verbeterde.7

Oraal ingenomen probiotica reduceert het aantal systemische markers van ontsteking en oxidatieve stress. Ook kunnen orale probiotica het vrijkomen van pro-inflammatoire cytokines in de huid reguleren.8 Gefermenteerde zuivelproducten verlagen de insuline-like growthfactor 1 (IGF-1) meer dan vier keer.9 Dit is belangrijk omdat acne in de darmen wordt gestimuleerd door IGF-1. Dit is vooral het geval wanneer sprake is van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand.

De connectie tussen huidklachten en darmklachten is hiermee bevestigd en hiermee is ook de relatie gelegd tussen psychische klachten en huidaandoeningen. Door de darm regelmatig te voorzien van een kuurtje probiotica, kan een gezonde balans in de darmflora worden gehandhaafd.

Wat heeft de wetenschap nog meer voor ons in petto? De eerste behandelingen met probiotica tegen depressie zijn al de realiteit. Heb jij al ervaring opgedaan met de relatie tussen je darmen en je huid? Laat het ons weten in de comments.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies