De aluminium stijgt je direct naar het hoofd

Van aluminium is het reeds lang bekend dat het een neurotoxische werking heeft.  Opstapelende bewijzen tonen aan dat chronische blootstelling aan aluminium een factor is bij in veel neurologische aandoeningen, zoals dementie, autisme en de ziekte van Parkinson.

Dit is echter moeilijk vast te stellen zonder definitief wetenschappelijk bewijs, aangezien er geen langdurige onderzoeken beschikbaar zijn die dit onomstotelijk kunnen bewijzen. Tot die tijd zullen nog miljoenen mensen dagelijks blootstaan aan aluminium in hun deodorants. Ondanks gebrek aan wetenschappelijk bewijs, laat de praktijk weinig ruimte voor twijfel.

Blootstelling aan aluminium speelt inderdaad een factor bij de ontwikkeling van Alzheimer en een aantal andere neurologische ziekten, maar of het een directe oorzaak is blijft nog in het midden.  

De link tussen aluminium en Alzheimer

aluminiumWetenschappers concluderen dat het olfactorische systeem (reuksysteem) en de longen een prominente rol spelen bij de accumulatie van aluminium in de hersenen. Deze conclusie volgt op het onderzoek dat werd uitgevoerd nadat een man, die dagelijks 8 jaar lang had blootgestaan aan aluminiumstof, en aan Alzheimer overleed.

Aluminium vormt een groot gezondheidsrisico

Het inademen van aluminium stof of dampen verstoort het neurologisch systeem. De aluminiumdeeltjes komen via de longen terecht in de bloedbaan en worden verspreid door het gehele lichaam, tot in de botten en hersenen aan toe.

Door het veelvuldige gebruik van deodorants en antitranspirants, worden we overspoeld met aluminium. Deze deodorants bevatten aluminiumzouten die de transpiratie voorkomen door de poriën af te sluiten. Ze doden de bacteriën, waardoor er geen zweetgeur optreedt.

Aluminium is overal

Hoewel aluminium van nature in de bodem, water en lucht voorkomt, vormt de overmaat aan aanwezigheid een zware belasting voor de gezondheid. Het zit niet alleen in deodorant, maar ook in
shampoos, lotions, zonnebrandcrèmes en in veel producten die we dagelijks gebruiken, zoals folie, blikjes en andere verpakkingsmaterialen.

Aluminiumverbindingen worden ook vaak gebruikt als additieven in voedingsmiddelen. Extra verontreiniging treedt op wanneer het voedsel in contact komt met aluminium, omdat aluminium instabiel is met zuren en basen.

Ook als je je voedsel bereid in aluminiumfolie, ben je jezelf aan het vergiftigen, hetzij langzaam. Het gaat natuurlijk om het cumulatieve effect. De lever is tot op zekere hoogte in staat het lichaam te ontdoen van toxische stoffen, maar door het stapeleffect kan de lever het na verloop van tijd niet meer bolwerken. Dat is de reden waarom veel mensen periodiek detoxen. Hoewel detoxen door sommige leidende instanties wordt afgeraden, is het zeker niet onverstandig dit periodiek te doen. Uiteraard is het dan wel verstandig de slechte eetgewoontes aan te passen en aluminium zoveel mogelijk te mijden.

Aluminium is voor het centrale zenuwstelsel wat sigarettenrook is voor de longen. Wetenschappers zijn het erover eens dat giftige metalen als aluminium schade aanrichten aan het hersenweefsel en dat dit leidt tot degeneratieve ziektes. Het aantal gevallen van de ziekte van Alzheimer rijst de pan uit, en blootstelling aan aluminium speelt daarbij een grote rol. Voorzichtigheid is dus geboden als je gezondheid je lief is. Vermijden van aluminiumbronnen, en dan vooral je vertrouwde deodorant, is dan de logische eerste stap.

Natuurlijk is het volledig vermijden van alle synthetische stoffen in je cosmetica nog beter. In deze webshop kan je volledig natuurlijke cosmetica kopen, zonder enig kunstmatige ingrediënten. Alle producten zijn volledig vegan.

 

Bronnen:

Journal of Alzheimer’s Disease 2013;33(2):423-30

Neuro Endocrinology Letters 2005 Oct;26(5):609-16.

Sci Transl Med March 5, 2014

Rev Belge Med Dent (1984). 1990;45(2):53-8; discussion 58-9.

Journal of Medical Case Reports February 10, 2104

Medical News Today February 13, 2014

Voice of America April 29, 2013

4 reacties

 1. Davy Van Campenhout

  Hallo

  De man die blootgesteld is geweest door aluminium stof op welke manier is dit gebeurt?Ik word al 17 jaar blootgesteld en ik voel me enorm depressief.

  • Dag Davey, ik heb de bron er even bij gezocht en het blijkt een typefoutje te zijn, het moest 8 i.p.v. 6 jaar zijn. Via zijn werk met aluminiumstof. Dit is de bron Depressiviteit hoeft natuurlijk niet direct een verband te hebben met blootstelling aan aluminium. Ook voeding speelt hierbij wellicht de grootste rol. Als je je vervelend voelt adviseer ik je eerst de (mogelijke) oorzaken aan te pakken. De invloed van bijvoorbeeld gluten speelt een grote rol bij de ontwikkeling van depressiviteit, Alzheimer, dementie etc. Door jezelf niet meer/minder bloot te stellen aan aluminium kan je in ieder geval uitsluiten dat de klachten daaruit voortkomen. Alu is ALTIJD slecht voor de gezondheid.

 2. Davy Van Campenhout

  Dag Jasper
  Op mijn werk komt aluminium stof vrij door het isoleren van profielen.Die worden gekarteld en daarna geïsoleerd. Ze hebben een meting gedaan en alles is onder de waarden,maar er is toch een kleine hoeveelheid dat je inademt.Toch ben ik bang dat dit mijn gezondheid aantast.

  • Hoi Davey, dat kan ik me inderdaad voorstellen. Ook als de metingsresultaten onder de norm blijven, krijg je het nog binnen natuurlijk. Zo gaat dat ook bij uitlaatgassen. Je zou kunnen overwegen bij een preventief/complementair werkend arts d.m.v. laboratoriumonderzoek kunnen nagaan of het aluminiumstof inderdaad een rol speelt bij je vervelende gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *