De ORAC waarde van een voedingsmiddel

De ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) eenheid, ORAC waarde of ORAC score is een methode om de antioxidant capaciteit van verschillende voedingsmiddelen en supplementen te meten. De ORAC waarde is dus in feite het potentiële vermogen en om vrije radicalenactiviteit en schade te neutraliseren. De ORAC waarde werd ontwikkeld door wetenschappers van de National Institutes of Health.

orac waarde voedingsmiddelIn hoeverre de exacte relatie tussen de ORAC-waarde van een levensmiddel de gezondheid van een mens ten goede komt niet is vastgesteld. Er wordt echter wel aangenomen dat voedingsmiddelen met een hogere ORAC waarde effectiever in staat zijn vrije radicalen te neutraliseren. Volgens de vrije radicalen theorie van veroudering vertragen antioxidanten de oxidatieve processen en vrije radicalen die kunnen bijdragen aan leeftijdgerelateerde degeneratie en ziekte.

Wat zijn antioxidanten en wat doen ze?

Om de functie van de ORAC-waarde precies te begrijpen is het van belang te weten wat antioxidanten zijn. Dit zijn moleculen die de oxidatie van andere moleculen kunnen afremmen of voorkomen. Maar wat is oxidatie dan? Oxidatie is de chemische reactie waarbij een stof elektronen afgeeft aan een andere stof. Het gevolg is dat er verval plaatsvindt bij de stof die de elektronen heeft afgestaan. Voorbeelden van oxidatie zijn roest of bijvoorbeeld het bederf van een doorgesneden appel. Bij de reactie van oxidatie komen vrije radicalen vrij.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn de zogenaamde bijproducten van de normale stofwisseling. Zuurstofmoleculen bestaan normaliter uit een proton en een elektron, ofwel een plus en een min. Vrije radicalen zijn moleculen die dus geen elektron meer hebben en dus geen negatieve lading meer hebben. Bij alle lichaamsprocessen wordt zuurstof verbruikt en komen er vrije radicalen vrij. Dit is onvermijdelijk. Deze vrije radicalen beschadigen andere moleculen.

ORAC waarde en antioxidanten

Om de schade door vrije radicalen zoveel mogelijk te beperken, is het van belang dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt via de voeding. De ORAC waarde is een goede leidraad om deze oxidatieve schade zoveel mogelijk te beperken. Door voedingsmiddelen te eten met een hoge ORAC waarde kun je veel leed voorkomen, want een mensen met een hoge oxidatieve stress hebben een grotere kans op ziektes en aandoeningen.

Welke voedingsmiddelen hebben een hoge ORAC waarde?

Voeding met felle kleuren bevatten in de regel veel antioxidanten en dus een hoge ORAC waarde. Denk hierbij aan bessen en pruimen. De kroon spannen kruiden als kruidnagel, kaneel, oregano en geelwortel, met een ORAC waarde van boven de 150.000 eenheden. De kruiden worden alle veel gebruikt in de Ayurvedische keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *