Detox je huid, je grootste ontgiftingsorgaan

detox

Zodra je de term ‘detox’ hoort, zal je direct aan je lever en nieren moeten denken, want dat zijn tenslotte de ontgiftingsfabrieken van je lichaam. Maar om te kunnen zien of je lever toe is aan een detox, kun je de teint van je huid eens checken. “Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en dient, net als de lever, voor de ontgifting,” zegt Linda Page, PhD, en schrijfster van het boek Healthy Healing. “Als toxinen zich ophopen in de nieren, lever en het bloed, kan dat zich in uitwendige jeuk uiten.”

De huid is een back-up voor de andere ontgiftingsorganen, legt Page uit. Wanneer de darm, de nieren of de lever overbelast raken door lichaamsvreemde stoffen en deze niet meer kunnen afvoeren, probeert de huid dit te compenseren door afvalstoffen naar het oppervlak af te voeren. Deze stoffen komen naar buiten via het zweet, maar kunnen kenmerken met zich meebrengen zoals huiduitslag of zelfs abcessen,” zegt Page.

Naast huidaandoeningen zoals acne, psoriasis, eczeem en rosacea, zijn er ook andere tekenen van een teveel aan giftige stoffen. Dergelijke symptomen zijn verkleuring van de huid, zoals donkere kringen onder de ogen en bruine vlekken op de huid, rimpels in het voorhoofd en een matte teint. “Na verloop van tijd, zeker bij een ongezonde leefstijl, is ons lichaam niet meer in staat om de gifstoffen die we binnen krijgen, adequaat af te voeren. Deze toxiciteit draagt bij aan gewichtstoename, rimpels, puistjes en een doffe huid, haar en nagels “, zegt Kimberly Snyder, auteur van The Beauty Detox Solution (Harlequin, 2011).

Detox je lichaam regelmatig

De huid werkt als een soort spons en neemt stoffen op en scheidt deze af. Wanneer je cosmetica gebruikt, worden ook de synthetische ingrediënten in de huid opgenomen en komen in de bloedbaan terecht. Eenmaal in het lichaam belasten ze de onze organen. “Door eliminatie van je reguliere cosmeticaproducten en make-up met al die synthetische stoffen, maak je een eerste stap om je huid te ontgiften. Zo stel je jezelf vrij van ftalaten, parabenen en bijproducten van petroleum.”, zegt Snyder.

De meeste mensen willen wel cosmetica blijven gebruiken, dus er moet wel een alternatief zijn. Kies dan voor natuurlijke cosmetica zónder synthetische ingrediënten die uitsluitend natuurlijke bestanddelen bevat.

Neem ook regelmatig een masker met bijvoorbeeld chlorella, aloë vera of groene Matcha thee. Zo voorzie je de tere huid van de juiste voedingsstoffen voor een gezonde uitstraling. Een natuurlijke gezichtsbehandeling met kurkuma of bentoniet klei ontdoet de huid van onzuiverheden en bacteriën op de huid en stelt de huid in staat zijn primaire functies te vervullen.

Voed je huid

Kwalitatieve voeding is essentieel voor een gezonde teint, zegt Snyder, vooral als je het lichaam wilt ontgiften. En met de juiste voeding verlaag je niet alleen de inname van giftige stoffen, maar voorzie je de huid ook van voedende stoffen, zoals collageen, het eiwit dat de huid stevig en veerkrachtig houdt. “Als je het giftige slib los laat uit je lichaam, zal je energieniveau automatisch verhogen, omdat je lichaam in staat is om de spijsvertering en andere functies efficiënter uit te voeren,” zegt Snyder. Je lichaam kan dan doen wat écht nodig is: waardevolle voedingsstoffen opnemen die de huid herstellen en zorgen voor gezond haar en sterke nagels.

Detox voedingsplan

Begin met complete eliminatie van suikers. Vaak is dit in het begin heel moeilijk omdat ze nu eenmaal verslavend werken, maar absoluut de moeite waard om door te zetten. Elimineer ook geraffineerde koolhydraten, rood vlees en zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Deze, en met name suikers, verhogen de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam enorm, wat kan leiden tot allemaal kleine ontstekinkjes in de huid en elders in het lichaam.

detox huidZorg dat je lichaam goed gehydrateerd blijft gedurende de dag en drink voldoende groene thee en gezuiverd water. Drink zeker 0.03 liter water per kilo lichaamsgewicht per dag en vul dat dagelijks aan met een groene smoothie vol waardevolle micronutriënten.

Voedende groenten en fruit leveren het lichaam veel meer op dan fabrieksvoeding die nauwelijks voedingsstoffen bevat. Probeer ook om niet tijdens de maaltijd te drinken, maar tussendoor, zodat de spijsverteringsenzymen beter hun werk kunnen doen, adviseert Snyder.

Snyder raadt ook aan om regelmatig te snacken met rauwe groenten en het lichaam te voorzien van huid- en spijsvertering ondersteunende enzymen. “Enzymen vervullen duizenden functies in het lichaam, waaronder het herstellen en het voorkomen van rimpels en ze dragen bij aan een soepele, jeugdige huid”, zegt Snyder. Ook probiotica uit voedingsmiddelen en supplementen kunnen een goede spijsvertering bevorderen en verbeteren de algehele gezondheid van de huid. Andere belangrijke supplementen voor een huiddetox zijn vitamine A, vitamine C en vitamine E, kurkuma, omega-3-vetzuren en kokosolie.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies