Detoxen met de dr. Mayr methode

detoxen dr. Mayr methode

De dr. Mayr methode is een methode waarbij de darm wordt gereinigd volgens het principe van de bekende Oostenrijkse arts Franz Xaver Mayr (1875 – 1965). Deze darmreinigingskuur is opgebouwd uit drie fasen:

 • de afbouwbase: hierin wordt het normale voedingspatroon afgebouwd en ga je terug naar pure, onbewerkte voeding, waarbij je veel drinkt
 • de vastenkuur: tijdens deze fase drink je uitsluitend smoothies en sapjes om het lichaam te detoxen
 • de opbouwfase: hierbij bouw je langzaam op naar een gezond voedingspatroon.

Tijdens de kuur kunnen sterke ontgiftingsverschijnselen ontstaan zoals misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. De resultaten van de kuur wegen daar echter met gemak tegen op! Maar eerst even door de zure appel heen bijten…

Geschiedenis van de dr. Mayr methode

Als medisch student was Mayr werkzaam in een Oostenrijks sanatorium waar het zijn taak was om de buiken van de patiënten met darmproblemen te masseren. Hij vroeg zich vaak af hoe hij erachter kon komen of hij met zijn massages het uiteindelijke doel had bereikt: een optimale werking van de darmen. Toen hij aan zijn professor vroeg wat de norm was, antwoordde deze dat er daarvoor geen criteria bestaan en dat de darmen per persoon verschillen.

Toen besloot Mayr zich toe te leggen op de behandeling van de darmen. Hij stelde zichzelf de vragen Hoe herken je een gezonde spijsvertering? Wat zijn de kenmerken van gezonde darmen? en Hoe herken je een gezonde darmwerking aan de buitenkant van het lichaam? Deze vragen voerden hem tot een levenslange ontdekkingstocht, die leidde tot het ontwikkelen van de dr. Mayr methode.

Mayr kreeg als snel het vermoeden dat een slecht functionerende darm het gevolg was van een vervuilde darm, vervuild in de zin van halfverteerde etensresten dit zich ophopen in de lobben van de darm. Door deze ophopingen is de darm niet meer in staat het voedsel te verteren zoals eigenlijk de bedoeling is. Dit heeft volgens zijn theorie tot gevolg dat zich een vorm van toxiciteit kan ontwikkelen die de gezondheid ondermijnt, waardoor mensen vroegtijdig ziek worden en sporen van huidveroudering vertonen.

Omdat hij wist dat een goed functionerende spijsvertering meer is dan het hebben van een dagelijkse stoelgang, besloot Mayr al zijn patiënten te behandelen, ongeacht hun klachten, alsof ze spijsverteringsklachten hadden. Zijn conclusie was ronduit verbazingwekkend:

 • Ziekte begint in de darm als gevolg van wat je drinkt, wat je eet en hoe goed je het voedsel kauwt;
 • zelfs een ogenschijnlijk gezond spijsverteringssystemen is vaak nooit helemaal gezond;
 • door het spijsverteringskanaal te reinigen kan je je gezondheid herstellen en de meeste klachten ofwel verminderen of compleet laten verdwijnen.

Met metingen die hij uitvoerde besefte dr. Mayr dat er ook fysieke veranderingen plaatsvonden  tijdens en na zijn behandelingen. Zo werd de buik zachter, kreeg deze een natuurlijker spanning en voelde energieker. Ook het middenrif ontspande, de spanning van de huid, de gelaatskleur, de structuur van het haar en de nagels leken aanzienlijk te verbeteren.

Aangezien de moderne normen zijn gebaseerd op gemiddelden en niet op optimale waarden, komt het vaak voor dat een ‘patiënt’ gezond is volgens de moderne standaarden, maar ongezond is
volgens de standaarden van Mayr. Om die reden is het dan ook lastig om de dr. Mayr methode wetenschappelijk te onderbouwen en zal er altijd een frictie blijven bestaan tussen wetenschap en de Mayr methode. Zo is volgens Wikipedia de dr. Mayr methode niet wetenschappelijk onderbouwd, terwijl er talloze mensen absoluut enthousiast zijn over de resultaten die zij met deze methode bereiken.

De concrete aanpak van de dr. Mayr methode kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog pas echt tot ontwikkeling, toen dr. Mayr werkte als arts in een militair hospitaal. Zijn patiënten hadden te lijden onder ernstige ziekten, zoals cholera.  Bij hun herstel bleken de patiënten vreemd genoeg het best te herstellen met soep. Ook experimenteerde hij met zichzelf door te vasten op water en daar vele voordelen uit te halen. Hij integreerde vastenmethodes in zijn therapie om de spijsvertering te bevorderen en als detox methode voor de darmen.

dr mayr detoxTerwijl zwaarlijvige patiënten met de dr. Mayr detox therapie gewoonlijk gewicht verliezen en een betere spier-vetmassaverhouding krijgen, is gewichtsverlies slechts een aangename bijkomstigheid. Toen dr. Mayer eenmaal patiënten kreeg die ‘slechts’ gewicht wilden verliezen, wees hij hen de deur en zei: “Hier wordt alleen aan gezondheid gewerkt, niet aan gewicht!”

De nauwe relatie tussen een goede spijsvertering en een gezond uiterlijk heeft de Mayr methode meerdere verschillende namen opgeleverd, zoals ‘innerlijke schoonheidsbehandeling’, ‘natuurlijke cosmetische hulp’ of ‘beauty van binnenuit’. Een oud-leerling van dr. Mayr omschrijft de dr. Mayr methode als “een natuurlijke, preventieve en regeneratieve behandeling voor lichaam en ziel.” Waarschijnlijk is er geen betere methode om de werking van de methode te ontdekken dan door deze aan den lijve te ervaren.

Doel dr. Mayr methode

Het doel van de dr. Mayr methode kan in wezen worden samengevat in drie belangrijke pijlers:

 • Kauwen: door elke hap minstens 50 keer te kauwen, langzaam te eten en drinken tijdens de maaltijd, wordt de aanmaak van speeksel (de vertering van voedsel begint in de mond door de enzymen in speeksel) gestimuleerd;
 • Schoonmaken – (vanuit de mond tot in de darm) Door het bevorderen van een verhoogde hoeveelheid en kwaliteit van speeksel;
 • Rust – Door een verbeterde speekselvloed wordt het voedsel beter voorverteerd, waardoor de rest van het spijsverteringskanaal rust krijgt.

Het uiteindelijke doel van de dr. Mayr methode is om de gezondheid te verbeteren door het spijsverteringskanaal te detoxen. Aangezien de meeste vormen van ziekte vermoedelijk afkomstig zijn uit de darm, is de aandacht van de therapie daarop gericht.

Wat is enteropathie?

dr mayr
Bestel het boek hier

De maag en darmen vormen de eerste verdedigingslinie tegen het eten en drinken waarmee we onszelf voeden. In werkelijkheid huist 80% van het immuunsysteem in onze darmen en de daaraan verwante weefsels. Een verstoorde functie van de maag en darmen leidt tot zogenaamde ‘enteropathie’, ziekte aan maag en darm. Dergelijke verstoringen kunnen het gevolg zijn van genetische overdracht, schade aan de foetus tijdens de zwangerschap of slechte voedingspatronen (meest voorkomend).

Een slecht voedingspatroon omvat onder andere het te snel, te veel, te vaak en te laat op de dag eten van voeding. Deze eetpatronen kunnen ook het gevolg zijn van emotie-eten of aangelegenheden waarbij de hormonen van invloed zijn. Ook wisselende tijden waarop wordt gegeten, geven het lichaam niet de gelegenheid om het voedsel optimaal te verteren en deze oorzaken kunnen dus een oorzaak vormen van enteropathie.

Met de dr. Mayr methode wordt de voedselinname afgestemd op het gezonde vermogen van het lichaam om het voedsel zo optimaal mogelijk te verteren.

Contra-indicaties dr. Mayr methode

Situaties waarin je de dr. Mayr methode niet moet doen zijn acute ziekte, kanker in een gevorderd stadium (+4 maanden), snelle schildklier, depressie en zware longaandoeningen. Ook bij ziektes waarbij de het immuunsysteem is aangetast, zoals aids en auto-immuunziekten, is het af te raden de methode toe te passen.

Wat zijn de effecten precies?

Zoals bij elke detoxtherapie dienen de eerste symptomen zich aan binnen de eerste paar dagen, wanneer ongewenste gifstoffen het lichaam verlaten. Na de eerste reactie, die vaak wat stress oplevert door de veranderende situatie, ervaart de patiënt meestal een toename van energie en vermindert het hongergevoel. Als je het programma correct volgt, zullen de volgende effecten zich aandienen:

Eliminatie – de ontlasting krijgt een gezonde consistentie (zacht en stevig), heeft een lichtbruine kleur en is (vrijwel) reukloos. Een andere kleur of geur geeft aan dat er nog gifstoffen worden afgevoerd.

Drinken – Water is het voornaamste middel waarmee toxines worden geëlimineerd. In de regel moet, afhankelijk van lichaamsgewicht, dagelijks twee tot vier liter (liefst) gefilterd water worden gedronken. De voorkeur is om het meeste hiervan voor de middag te drinken, wanneer de dikke darm het best werkt. Een alternatief voor water is niet-koolzuurhoudend mineraalwater of kruidenthee. De aanbevolen hoeveelheid om gedurende de dag te drinken is:

 • Lichaamsgewicht van 50 kg: 2 liter per dag
 • Lichaamsgewicht van 50-90 kg: 3 liter per dag
 • Lichaamsgewicht van meer dan 90 kg: 4 liter per dag.

Zweten – Hoewel het niet is opgenomen in het standaard protocol, kan zweten een aangename aanvulling zijn om de afvoer van gifstoffen te ondersteunen. Dit kan door matige lichaamsbeweging of door een sauna of stoombad te nemen. Drink hierbij minimaal een halve liter water voor en na de inspanning of sauna.

Hoe ziet een typische dag van de dr. Mayr methode eruit?

05:30 – opstaan

05:45 – beweging/ochtendwandeling

06:30 – warme / koude douche (of wisseldouche)

07:00 – ontspanningsmassage

11:00 – bouillon (optioneel)

12:30 – ontspanning waarbij warm water wordt gedronken

13:00 – normale, lichte lunch met veel groenten en fruit

17:00 – handmatige abdominale behandeling (massage)

18:30 – thee met honing

21:00 – drankje met bitterzout

21:30 – warme / koude douche (of wisseldouche)

22:00 – ontspanning waarbij warm water wordt gedronken

Het bovenstaande schema is een typisch voorbeeld van hoe een dag tijdens de kuur invulling kan krijgen. Natuurlijk kunnen altijd aanpassingen worden gedaan.

Abdominale Techniek (MAT)

De handmatige Abdominale Therapie (MAT) is een combinatie van diagnostische en therapeutische middelen die de Mayr therapie zo uniek en succesvol maken.

Een getrainde Mayr arts/therapeut beoordeelt de conditie van verschillende delen van de darmen, het effect dat ze hebben op andere delen van het lichaam en behandelt deze darmdelen zoals dat gewenst is. Met deze massage heeft de therapeut een grote mate van controle over het verloop van de therapie, waardoor het mogelijk is om betere resultaten te boeken.

De MAT concreet:

 • de darmwerking (peristaltiek) wordt gestimuleerd;
 • de abdominale bloedsomloop verbeterd;
 • de spijsverteringsklieren worden gestimuleerd (lever, pancreas, galblaas);
 • verbeterde circulatie van het vocht in de buik reinigt en zuivert het bloed en de lymfe-systemen;

MAT is een hands-on abdominale therapie en geen reguliere massage, een buitengewoon zachte behandeling, die de buik een schoon en comfortabel geeft.

Tijdens een dr. Mayr detox kuur dienen de volgende voedingsmiddelen/genotsmiddelen te worden vermeden:

Alcohol, koffie (ook cafeïnevrij), gefrituurde voedingsmiddelen, voedingsmiddelen rijk aan cellulose, kauwgom, brood, koolgroenten i.v.m. gisting, peulvruchten, zoals bonen, medicijnen (behalve strikt noodzakelijke), sigaretten, varkensvlees of varkensvet, geraffineerde oliën en vetten, frisdranken, snoep.

Daarnaast wordt het afgeraden om de volgende dranken te nuttigen: gedestilleerd water (dood water), leidingwater (vanwege ongewenste chemicaliën) en kamillethee dat het verteringssysteem en dus het detoxproces vertraagt.

Welke voedingsmiddelen zijn toegestaan bij hte dr. Mayr dieet?

Groenten (gestoomd, licht gekookt), boter, koudgeperste oliën, zoals lijnzaadolie, olijfoliev, vis, kruidenthee m.u.v. kamillethee, honing, havermout, rijst, groene en fruitsmoothies.

Kauw alle levensmiddelen ten minste 50X, eet elke dag op dezelfde tijdstippen, handhaaf een balans in verzurende en alkaliserende voeding, rust voor de maaltijd en beweeg na de maaltijd, neem de tijd om te eten en te ontspannen bij het eten; ga het liefst vroeg naar bed (vóór 22:00uur) en drink 2-4 liter water per dag (het meest voor de middag).

Richt je ten alle tijden tot een ervaren therapeut die je hierin kan begeleiden, de uitleg van de dr. Mayr detoxmethode is enkel een uitleg van deze methode.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies