Waarom detoxen past in een gezonde leefstijl

detoxen leefstijl

Over detoxen lees nog wel eens dat het gevaarlijk en overbodig zou zijn. Natuurlijk is het belangrijk dit niet zo maar out of the blue en op eigen houtje te gaan doen. Vaak zijn de bronnen afkomstig van instanties zoals het Voedingscentrum, professoren en andere geleerden, die mijns inziens niet veel verder kijken dan hun neus lang is. Staan die goede mensen er uberhaupt wel bij stil waaraan we onszelf dagelijks blootstellen? Detoxen kan wel degelijk meerwaarde bieden voor de gezondheid, maar een goed gegronde methode is daarbij natuurlijk wel belangrijk.

Persoonlijk vind ik het zelfs een beetje bespottelijk als je personen op tv honend over detoxprogramma’s hoort spreken, terwijl ze er zelf zou niet bepaald ‘blakend van gezondheid’ bij staan, eerder als een kleurplaat.
Tegenwoordig leven wij in een omgeving die alles behalve schoon is. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

  • we ademen dagelijks luchtvervuiling in;
  • we eten sterk bewerkte voedingsmiddelen met synthetische (lichaamsvreemde) stoffen;
  • we gebruiken zwaar chemische schoonmaakmiddelen die onze huid penetreren;
  • we smeren onze huid vol met synthetische huidverzorgingsproducten.

Detoxen is niet noodzakelijk, vaak wel gewenst

Noodzakelijk is een nogal dwingend woord, maar ik gebruik het in deze context bewust. Het moet echter wel enigszins genuanceerd worden. Met ‘noodzakelijk’ bedoel ik dat als je gezond wilt blijven, je er verstandig aan doet je lichaam periodiek van toxische stoffen te ontdoen, ofwel te detoxen.

Dat leg ik even uit: de lever speelt een belangrijke rol bij de ontgifting van het lichaam. Het is zelfs de ontgiftingsfabriek van het lichaam. Maar door een overmaat aan toxische stoffen vindt er stapeling in het lichaam plaats, ofwel: de lever krijgt zijn detoxproces niet bolgewerkt. En om die reden is het zo belangrijk dat je het lichaam regelmatig een handje helpt door te detoxen. Uitraard is het hierbij wel aan te raden om zelf ook zo min mogelijk met toxicische stoffen in aanraking te komen, zoals synthetische cosmetica ingrediënten, chemische schoonmaakmiddelen, fabrieksvoeding etc.

Hoe detox je jezelf van giftige stoffen?

Ook de term ‘giftige (of toxische) stoffen’ vergt enige uitleg. Critici weerleggen vaak de term toxische stoffen. Iets is toxisch wanneer het ‘een schadelijk effect heeft op het lichaam’. Dat een stof niet acuut een schadelijk effect (of ziekte-reactie) geeft op het lichaam, wil niet zeggen dat deze stof bij het gebruik van grote hoeveelheden en bij chronisch gebruik ook niet schadelijk kan zijn. Net zo min als bewezen is dat deze stoffen schadelijk zijn, is ook niet bewezen dat ze veilig zijn.

Terug naar de vraag ‘hoe kun je jezelf detoxen van giftige stoffen’. Er zijn diverse manieren om jezelf te detoxen van giftige stoffen, maar voornaamst is dat je eerst het stapelingseffect aanpakt. Zorg dus dat je puur en onbewerkt eet, vermijd contact met synthetische stoffen zoveel mogelijk en ondersteun je leverwerking met natuurlijke kruiden zoals paardenbloem, cichorei en mariadistel.

Zorg daarnaast dat je een supplement gebruikt met chlorella. Chlorella is een algje dat zich in het lichaam bindt aan zware metalen en toxische stoffen en zorgt dat deze via de natuurlijke weg het lichaam verlaten. Bovendien bevat chlorella talloze waardevolle voedingsstoffen die het lichaam en de lever ondersteunen.

Door regelmatig een detoxkuur te doen (ikzelf doe het drie maal per jaar de Innerwave Detoxkuur), optimaliseer je de darmfunctie. 95% Van ons immuunsysteem vindt zijn oorsprong in de darm. Ga maar na wat een goed functionerende darm betekent voor je gezondheid!

Een goede verhouding tussen goede en slechte bacteriën in de darm is van essentieel belang om gezond te blijven. Door verkeerde voeding hebben veel mensen last van een verstoorde spijsvertering met allerlei vervelende klachten tot gevolg.

Detoxen voor een stralende huid

Detoxen zorgt bij de meeste mensen ook voor een gezondere huid. Dit komt doordat de darm beter gaat functioneren en beter in staat is voedingsstoffen op te nemen. Het is een feit dat bij de verdeling van voedingsstoffen in het lichaam, de huid als laatste deze krijgt toebedeeld. Als je dus weinig waardevolle nutriënten binnenkrijgt, of niet goed in staat bent deze op te nemen in de darm, dan heeft dat direct zijn weerslag op gezonde uitstraling van de huid.

Ik adviseer mijn cliënten bij huidklachten dan ook regelmatig om te detoxen. Vaak zelfs al tijdens de detox zien zij hun huid met grote stappen verbeteren.

Moet iedereen detoxen?

Nee, niets moet. Wil je echter zo gezond mogelijk door het leven en preventief te werk gaan? Dan adviseer ik je om regelmatig te detoxen. Periodiek detoxen is namelijk een uitstekende manier om goed voor je lichaam te zorgen.

Ga niet zo maar op eigen houtje iets proberen. Zorg echter altijd dat je dit op een verantwoorde wijze doet, liefst onder supervisie van een ervaren detoxtherapeut. Voor de beste gezondheid eet je gezond, beweeg je veel en zorg je voor een positieve mindset!

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *