DHEA verhogen: tips voor gezonde hormonen en stralende huid

DHEA verhogen hormoon supplement

Naarmate we verouderen, gaat ons lichaam achteruit. Onze spiermassa neemt af, onze botten worden brozer waardoor ze sneller breken en ook onze huidelasticiteit neemt af. Zeker met een ongezonde leefstijl, zullen we versneld aandoeningen ontwikkelen zoals osteoporose, artrose, spataderen, enz. Het prohormoon DHEA kan een cruciale factor zijn in hoe we ons verouderingsproces kunnen afremmen en het ontstaan van verouderingsklachten kunnen verminderen.

Wat is DHEA?

Dehydro-epiandrosteron (DHEA) is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol. DHEA is een natuurlijke precursor, ofwel prohormoon, van androsteendion. Androsteendion wordt vervolgens weer verder omgezet in het androgene hormoon testosteron en de oestrogenen oestron en oestradiol.

Een gezonde DHEA-productie is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van droge spiermassa, een gezonde vetverbranding, botgroei, de gezondheid van de huid en immuniteit.

Invloed op de huid

De positieve effecten van DHEA op de huid zijn ondersteund door een aantal onderzoeken, waaronder zowel systemische als lokale topische behandelingsmethoden. In 2000 hebben Dr. Étienne-Émile Baulieu et al. een onderzoek uitgevoerd waarbij 280 vrouwen en mannen in de leeftijd van 60-79 jaar, gedurende een jaar dagelijks 50 mg DHEA oraal kregen toegediend.4 Er is een aantal verschillende uitkomsten geëvalueerd. Met betrekking tot de huid lieten de resultaten verbeteringen zien in:

  • Talgproductie
  • Hydratatie van het huidoppervlak
  • Huidpigmentatie
  • Epidermale dikte

De onderzoekers achtten deze dosis het best, aangezien een hogere dosis, overigens net zoals elk ander geslachtshormoon, symptomen van overmaat tot gevolg hebben, zoals:

  • Overmatig vette huid
  • Acne
  • Toegenomen gezichts- of lichaamsbeharing
  • Gevoelige borsten

Een andere studie, uitgevoerd door Dr. Stephanie Nouveau et al. Had een meer gerichte aanpak, waarmee ook een lagere dosis DHEA goede resultaten opleverde.5 Over een periode van vier maanden brachten 20 postmenopauzale vrouwen een DHEA 1% (10 mg/g) crème aan op de huid van hun gezicht en handen. In vergelijking met een groep van 20 postmenopauzale vrouwen die een crème zonder actief ingrediënt aanbrachten, stellen Dr. Nouveau et al. dat de op de huid aangebrachte DHEA de helderheid van de huid leek te verbeteren en epidermale atrofie (een kenmerk van hormoongerelateerde huidveroudering) en het papierachtige uiterlijk van een ouder wordende huid tegen te gaan.

DHEA natuurlijk verhogen

Om te kunnen profiteren van een gezonde natuurlijke DHEA-productie, kun je een aantal maatregelen treffen. Voordat je naar de winkel haast voor DHEA-stimulerende supplementen, is het belangrijk je leefstijlfactoren die de DHEA-niveaus uitputten, eerst aan te pakken. Op die manier houd je je hormoonhuishouding in check, met alle voordelen van dien.

Je huid zal gezonder zijn, je zal makkelijker vet verbranden en je energieniveaus en humeur zullen een stuk beter zijn. Met de onderstaande tips ondersteun je de natuurlijke aanmaak van DHEA.

Stress verlagen

Stress is wellicht de meest onderschatte factor als het aankomt op veroudering. Het stresshormoon cortisol wordt, net zoals DHEA, vooral aangemaakt in de bijnieren en is een lichaamseigen ontstekingsremmer. Bij chronische stress raken de bijnieren die dit hormoon produceren, uitgeput waardoor de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam toeneemt. Om de interactie tussen stress en de productie van DHEA te kunnen begrijpen, is het belangrijk om de HPA-as erbij te betrekken.

De HPA-as (EN Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis) staat voor de verbinding tussen de hypothalamus-hypofyse-bijnier. De interactie tussen deze organen is namelijk van wezenlijk belang voor de DHEA-productie.

De hypothalamus in de hersenen detecteert de omgevingscondities en stuurt vervolgens signalen naar de hypofyse. De hypofyse ontvangt deze signalen van de hypothalamus in de vorm van CRH (corticotropine releasing hormone) en stuurt zijn eigen chemische signalen naar het bijnierschors via het hormoon ACTH (adrenocorticotroop hormoon) om de juiste reacties op de omgevingsstimuli te vormen.

Wanneer we onder chronische stress staan, raakt deze keten van de HPA-as verstoord. Deze aandoening wordt bijnieruitputting (voorstadium van burn-out) of HPA-as disfunctie genoemd. Wanneer deze verstoring langdurig aanhoudt, versnelt het verouderingsproces zich met onder andere met weefselafbraak en chronische ontstekingen.

De belangrijkste stresshormonen zijn cortisol, epinefrine en norepinefrine. Deze hormonen helpen het lichaam in nood te voorzien van voldoende energie, de bloedsuikerspiegel te verhogen en de bloedsomloop en ademhaling te versnellen, zodat we kunnen overleven tijdens het vechten of vluchten.

De belangrijkste geslachtshormonen die door de bijnieren worden geproduceerd, zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze zijn allemaal cruciaal voor groei, metabolisme, kracht, uithoudingsvermogen, mentale alertheid, de menstruatie en ons vermogen om onszelf voor te planten.

De hoofdverbinding die door het lichaam wordt gebruikt om cortisol en progesteron te produceren, wordt pregnenolone genoemd. Pregnenalone kan cortisol, progesteron of DHEA aanmaken. DHEA wordt door het lichaam gebruikt om testosteron en oestrogeen te produceren. Wanneer het lichaam onder chronische stress staat, is er een grote vraag om cortisol te produceren, waardoor de hoeveelheid geproduceerde progesteron en DHEA wordt verminderd.1

Verminder suikerinname en witmeelproducten om insuline te verlagen

Een hoge suiker- en koolhydraatconsumptie verhoogt de bloedsuikerspiegel en dus het gehalte van insuline, het hormoon dat de energie door het lichaam transporteert. Een verhoogde insulinespiegel veroorzaakt een verminderde productie van DHEA in de bijnieren. Zeker wanneer er sprake is van insulineresistentie – het voorstadium van diabetes door langdurig grote consumptie van veel suiker en koolhydraten – raken de bijnieren belast en vermindert de DHEA-productie.2 In zekere mate is een te hoge of voortdurend schommelende bloedsuikerspigel een stressfactor die de natuurlijke hormoonbalans, waaronder die van DHEA, verstoort.

Verminder stress op de bijnieren

Naast een stressvol bestaan kunnen er ook andere stressfactoren op de bijnieren voorkomen, zoals het gebruik van medicatie, een lekkende darm, parasieten, ontstekingen, onvoldoende slaap en voedingsdeficiënties.

Met een gezonde leefstijl waarbij stress en ontspanning met elkaar in balans zijn en we het lichaam voorzien van voldoende voedingsstoffen, zijn we al een heel eind. Daarnaast kunnen onverwerkte emotionele problemen op onbewust niveau toch nog veel stress veroorzaken. Belangrijk is om met een complementaire aanpak alle mogelijke vormen van stress aan te pakken voor een gezonde DHEA-productie in de bijnieren.

Een dieet met veel onbespoten groenten en fruit, weinig suikers en koolhydraten en ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma, gember, rozemarijn, tijm, oregano en kaneel is een cruciaal onderdeel om het lichaam te ontstressen en de aanmaak van DHEA te verhogen.

Voeding voor optimale DHEA productie

Een gevarieerd en gezond dieet met voldoende vetzuren is essentieel voor de voorziening in cholesterol dat nodig is om DHEA te produceren. Gezonde vetbronnen zijn onder meer kokosproducten, avocado’s, olijfolie, noten, zaden en vissoorten met veel omega-3 vetzuren.

Gezonde eiwitbronnen om de DHEA-productie te stimuleren, zijn onder meer te vinden in wilde vis, grasgevoerd rmelatoninesupplementundvlees en scharrelkip en scharreleieren.

Vermijd koste wat kost suiker en witmeelproducten zoals brood, rijst, aardappels en pasta. Deze producten jagen de bloeduikerspiegel omhoog en verhogen de stress op de bijnieren.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij gezonde DHEA-waarden.3 Zorg dus dat je tijdens de zomerperiode lekker veel buiten bent en tijdens de donkere wintermaanden een hoogwaardig vitamine D supplement gebruikt. Zorg dat je bij het gebruik van een vitamine D supplement altijd een kwalitatief magnesiumsupplement gebruikt.

Eet bij voorkeur puur en onbewerkt, geen pakjes en zakjes. Deze bevatten meestal veel zout, kunstmatige smaak-, geur- en kleurstoffen en andere ongewenste ingrediënten. Door gevarieerd en biologische, onbespoten groenten te eten voorzie je je lichaam van alle benodigde voedingsstoffen voor een goede gezondheid.

Het eten van ontstekingsremmende voeding is de sleutel tot het verminderen van chronische ontstekingen in het lichaam en ondersteuning van een optimale bijnier- en geslachtshormoonfunctie. Verwijder voedsel – of liever vulsel – zoals geraffineerde suiker, geraffineerde olie, junkfood, kunstmatige ingrediënten, frisdrank, suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen.

Verbeter je slaapkwaliteit en ontspan voldoende

Voldoende slaap, en nog belangrijker, kwalitatieve slaap zijn een weldaad voor de bijnieren. Alleen wanneer je gezonde bijnieren hebt, zijn ze in staat om voldoende DHEA te produceren. Het is dus belangrijk om je stressniveaus verlagen, voldoende te ontspannen en de geest kalmeren.

Lekker buiten wandelen, meditatie en een positieve mindset zijn geweldige manieren om je stressniveaus te verlagen. Zorg ervoor dat je 7 tot 9 uur per nacht slaapt, liefst aaneengesloten. Hoewel veel mensen claimen met minder uren slaap de dag door te kunnen komen, zijn dat meestal ook de mensen die veel stress ervaren gedurende de dag en deze slaap dus eigenlijk keihard nodig hebben.

Zorg voor rust en regelmaat zodat je zoveel mogelijk je circadiaans ritme en natuurlijke slaapcyclus kunt ondersteunen. Om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, is het verstandig om ‘s avonds minstens een uur voordat je gaat slapen te ‘unwinden’, waarbij je felverlichte schermen zoals tv, tablets en telefoons vermijdt en de verlichting dimt om de productie van het slaaphormoon melatonine te stimuleren. Ook kan het helpen om een melatoninesupplement te gebruiken of om een glas rode bietensap te drinken. Bietensap laat de bloeddruk dalen, waardoor je heerlijk ontspant.

Ook is het verstandig geen zware maaltijden te eten voordat je naar bed gaat, of nog even flink de adrenaline te laten gieren in de sportschool. Zorg voor een lekker koele slaapkamer.

Beste DHEA supplement kopen

Wanneer je de bovenstaande maatregelen reeds hebt opgevolgd, kan je een DHEA supplement kopen om betere resultaten te boeken. Heb je de bovenstaande maatregelen niet genomen en kies je ervoor om een supplement aan te schaffen? Dan hou je jezelf een beetje voor de gek.

Houd bij de aanschaf van een DHEA supplement de dosering in de gaten en houd die ook aan. Meer is niet altijd beter. Je kan kiezen uit capsules – meestal van 50 of 100mg DHEA – of uit een bodycrème, die je op de huid kan aanbrengen. De werkzame stof trekt in de huid en is daarmee beter geschikt als je bijvoorbeeld de gezichtshuid met DHEA wilt behandelen.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies