DPP4 Enzym en Leaky Gut of lekkende darm

Het DPP4 enzym is een veelzijdig enzym dat voornamelijk wordt aangemaakt in de alvleesklier. Het vormt een belangrijke factor bij het herstel van een leaky gut. De lekkende darmHet DPP4 enzym is een veelzijdig enzym dat voornamelijk wordt aangemaakt in de alvleesklier. Het vormt een belangrijke factor bij het herstel van een leaky gut. De lekkende darm is een veelvoorkomend probleem. Je hebt er vaak nauwelijks erg in dat je een leaky gut hebt en dat de doorlaatbaarheid van de darmwand is vergroot. In de meeste gevallen hebben mensen met een leaky gut last van allemaal vage klachten, variërend van migraine, een verhoogde ontstekingsgevoeligheid, coeliakie tot ADHD en huidklachten.

Hoe wordt een leaky gut veroorzaakt?

De darmwand is bekleed met een slijmerige laag. Deze laag vormt een soort filter tegen diverse ziekteverwekkers. Aangezien 80% van het immuunsysteem zich afspeelt in de darmen, is het van belang de darmflora gezond te houden. Het DPP4 enzym huist in de slijmerige laag op de darmwand. Bij een verminderde DPP4 werking raakt de slijmlaag en de darmwand (microvilli) beschadigd door bijvoorbeeld gluten. De permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmwand vergroot en naast de goede voedingsstoffen, komen ook afvalstoffen in de bloedbaan terecht, met de meest uiteenlopende klachten tot gevolg.

Vaak is de darmwand ook beschadigd door overgroei van candida. Vooral bij candida is het belangrijk naast exorfinenvrij, ook zoveel mogelijk suikervrij en koolhydraatarm te eten, aangezien suikers een voedingsbron zijn voor candida.

DPP4 en de leaky gut

Een leaky gut is vaak goed te herstellen met een strikt exorfinenvrij dieet (geen gluten, zuivel, soja, spinazie en excitocinen, zoals bijvoorbeeld E621-627). Het vergt wel veel tijd. Afhankelijk van de schade die in de loop der jaren is aangericht kan het herstel van een leaky gut soms wel een tot twee jaar in beslag nemen.

Naast het exorfinenvrij dieet is het verstandig om de darmflora te herstellen door probiotica in te nemen met het DPP4 enzym. Galactose is een monosaccharide die de microvilli stimuleert te groeien. Dit moet dan ook zijn opgenomen in een goed DPP4 supplement.

De website Exendo.be staat boordevol informatie over het DPP4 enzym en het endorfinesysteem.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *