Droge huid, wat zijn de mogelijke oorzaken?

droge huid oorzaken

Een droge huid is een veelgehoord symptoom bij veel mensen, zeker in de winter als de temperaturen dalen. Maar wat is hiervan precies de oorzaak? En wat is eraan te doen? De meeste mensen smeren er maar een crèmepje op, maar dat biedt slechts korte tijd verbetering, en bovendien zitten deze bodycrèmes vaak vol met synthetische bestanddelen.

Mogelijke oorzaken van een droge huid

Een droge huid kan tal van oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Heet douchen: te vaak en heet douchen zorgen dat de beschermende vetten van je huid worden gespoeld. Het zijn juist deze vetten die de huid soepel en zacht houden. Lauwwarm douchen is het best, nog beter is het om regelmatig koud te douchen. Wil je je huid een gezonde teint geven, wissel dat de koude met een warme douche af. Daarmee stimuleer je de bloeddoorstroming en krijgt je huid een gezond kleurtje.

Zeep gebruiken: de meeste zeep is bar slecht voor je huid. Zeep lost het vet op de huid op, dus is absoluut een afrader. Beter is om een natuurlijke en zeepvrije huidreiniger te gebruiken.

Droge lucht: droge lucht is een andere factor die de huid uitdroogt. In een omgeving met droge lucht wordt de huid vanzelf ook droog. Vooral in de winter wanneer de verwarming aanstaat hebben veel mensen last van een droge huid. Constante wisselingen in temperatuur laten de doorbloeding van de huid sneller en langzamer verlopen, waardoor de huid uitdroogt.

Trage schildklier: een huid die droog is, is bij meer mensen dan verwacht een gevolg van een vertraagde schildklier. De schildklier heeft tal van functies in het lichaam, waaronder de doorbloeding van de huid. Lees hier meer over een trage schildklier.

Ongezonde leefgewoontes: een ongezonde leefstijl uit zich in een ongezonde, droge en doffe huid. Roken, alcohol en slechte voeding zijn voorname veroorzakers van een ongezond uitziende huid.

Wat kun je doen bij een uitgedroogde huid?

Natuurlijk dien je de genoemde oorzaken in acht te nemen als je een mooie gezonde en glanzende huid wilt. Daarnaast kun je je huid insmeren met een voedende crème op natuurlijke basis. Reguliere crèmes en smeerseltjes putten de toch al droge huid nog verder uit, in plaats van dat ze deze voeden. Kies dus bij voorkeur voor cosmeticaproducten die uitsluitend uit pure en natuurlijke bestanddelen bestaan. Denk dan bijvoorbeeld aan een natuurlijke olie, zoals kokosolie of sesamolie. Dergelijke huidverzorgingsproducten zorgen dat de huid vocht vasthoudt en niet uitdroogt.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies